Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 5. 6. 2013.

| Društvo

Kasne pare za “Predah roditeljstvu”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Slavica-Djokic-direktor-Doma-Dusko-Radovic-1.JPG
Slavica Đokić, direktor Doma "Duško Radović" u Nišu

Grad Niš već šest meseci nije uplatio ni dinar Domu „Dušku Radović“ za uslugu „Predah roditeljstvu“, namenjenu deci sa smetnajma u razvoju, koja se projektno finansira iz gradskog budžeta.

Iz Grada je obećano da će do 10. juna uplatiti bar polovinu duga, kažu u Domu.

“Predah roditeljstvu”, usluga koju socijalna ustanova Dom “Duško Radović” u Nišu od 2009. godine nudi roditeljima koji imaju decu sa semtanjama u razvoju, mogla bi da dođe u pitanje zbog kašnjenja uplata iz budžeta Grada.

Niš je među prvim gradovima u Srbiji uveo vaninstitucionalne oblike socijalne zaštite za decu ometenu u razvoju i njihove roditelje.

Ali, iako mesečno treba da uplati samo oko 80.000 dinara, Grad Niš još od decembra prošle godine nije platio ni dinar za “Predah roditeljstvu”.

Ipak, u Domu kažu da imaju obećanje da će Grad početi sa ispunjavanjem svojih obaveza za nedelju dana.

- Ovih dana smo dobili obećanje da će sva naša zaostala potraživanja bar biti prepolovljena do 10.juna. Znači, dobićemo prvu tranšu do 10. juna, to je nekih 150 do 170 hiljada dinara - kaže Slavica Đokić, direktorka Doma.

Usluga  "Predah roditeljstvu" trenutno se projektno finansira iz sredstava lokalne samouprave sa ciljem da to postane u narednoj godini zvanična usluga u lokalnom sistemu socijalne zaštite.

Slavica Đokić Slavica Đokić u studiju Južnih vestiPodrazumeva celodnevni boravak deci sa smetnjama u razvoju, koja odrastaju u biološkim porodicama. Nudi im se set aktivnosti, od organizacije slobodnog vremena, do socio-edukativnih, psiholoških i kreativnih radionica, izleta, odlazaka u grad, šetnje do, bukvalno, prihvata deteta na najviše pet dana u toku meseca kak bi roditelji mogli da “predahnu” od 24-satne brige i nege takve dece.

- Snalazimo se. Deca ne mogu da čekaju! Pojedina deca su tu prvi put krenula sa ispoljavanjem solidarnosti i afiniteta prema nekim konkretnim stvarima. Znači, kompletna individualizacija sposobnosti i kapaciteta deteta i očuvanje ili napredak onih sposobnosti koje dete sada ima - kaže direktorka Doma.

Šta Domu koji, sem dece bez roditeljskog staranja, urgentno zbrinjava i decu kroz prihvatnu stanciu, ali i decu iz Kuline, kakva je situacija sa “Malom domskom zajednicom”, da li Dom ima dovoljno sredstava za negovateljice i vaspitače, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Jonic

    13:22 // 1. 7. 2013.

    Strasno je sto novac i dalje nije uplacen...

  • Miroslav

    08:51 // 6. 6. 2013.

    Ovo je sramota da ovoliki novac odvojili za slavu rimskih imperatora a deci nisu uplatili. Gradski oci obećali patrijarhu gradnju još 10 crkava u Nišu.

  • Slavica Stankovic

    14:05 // 5. 6. 2013.

    Deca, pa oni mogu i da sacekajusve sve drugo je bitnije od njih. SRAMOTA I GREHOTA OD BOGA sta se sve radi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: