Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:31, 12. 2. 2021.

| Društvo

Kasne plate u prokupačkom JKP "Hammeumu", nadležni traže rešenje nagomilanih problema

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
hammeum
Od preko 300 radnika, jedva 20-ak rade na ulicu; Foto: Lj. M.

Kašnjenje plate, ali i višak zaposlenih u administraciji, samo su neki od problema u najvećem javnom preduzeću u Prokuplju koje je zaduženo za vodosnabdevanje, naplatu parkiranja, grobljanske usluge i čišćenje i pranje gradskih ulica. Problemi u Hammeumu su sve vidljiviji, zbog čega prokupačka opozicija direktno optužuje gradsku vlast, dok gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović tvrdi da će se problem u ovom preduzeću rešavati već na narednoj Skupštini.

Kašnjenje decembarske zarade, a nakon toga isplata 60% plate, po rečima gradonačelnika, prvi je znak da u toj firmi nešto ne funkcioniše kako treba, a veliki broj administrativnih radnika je, kaže, problem koji se mora rešavati.

Njihov fond za plate sa poslednjim obračunom je 24 miliona dinara, to je preduzeće koje je po zakonu samodohodovno, odnosno ubira prihode od delatnosti koje obavlja. Oni ne rade dovoljno da bi mogli da isplate zarade, jer od ukupnog prihoda u ovom javnom preduzeću, 80 odsto ide na zarade. Samim tim i usluge koje treba da izvrše prema našim građanima nisu na zadovoljavajućem nivou i sve je veći broj pritužbi na njihov rad – rekao je Aranđelović.

Dodaje da je veliki problem višak neproduktivnih radnika i da se to mora rešiti, a da nikakav predlog sa ranije održanog sastanka sa direktorom, predstavnicima sindikata i menadžmentom do danas nije stigao.

Oni imaju 312 radnika, od kojih jedva da 20-ak mogu da izvedu na ulicu da nešto rade. Prilikom spajanja nekoliko javnih preduzeća u jedno 2015. godine zadržani su svi radnici, oko 280 i toliko ih je otprilike i danas. Radnici koji su primljeni na određeno su u stvari oni koje vidite na ulici i koji nešto rade, retko da među njima ima neko od stalno zaposlenih. Mi pre svega moramo da štitimo interes građana Prokuplja i moramo ući u rešavanje ovog problema – dodaje Aranđelović.

Sa druge strane, opoziciona Demokratska stranka osuđuje “igrarije” koje trenutno sprovode lokalni moćnici i, kako kažu, ucenjuju zaposlene u najznačajnijem prokupačkom Javnom komunalnom preduzeću. Tvrde da se priprema scenario u kome se namerno "pušta niz vodu" i uvodi u dugove ovo preduzeće, da bi ga rasparčali i prodali.

Već se čuju priče da će delove poslova da prenesu na privatna preduzeća. Tako će Parking servis da dođe u ruke moćnika iz Doljevca, a Čistoća ide austrijskom preduzeću Por Werner Weber protiv kojeg su do pre dva meseca bili i naprednjaci - tvrde u Demokratskoj stranci.

Podsećaju da je lokalna vlast u Prokuplju nedavno “rasformirala” Turističko-sportski centar i otvorila dva preduzeća, Turističku organizaciju i Sportski centar da bi, kažu, umesto jednog imali dva direktora i to oba penzionera.

Nedavno postavljeni v. d. direktor Hammeuma Nikola Žugić nije odgovarao na telefoinske pozive novinara Južnih vesti kako bi saznali šta će konkretno preduzeti za rešavanje problema isplate zaposlenih, ali i kako će rešavati višak radnika koje i gradska vlast vidi kao jedan od problema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mbm i svi

    08:48 // 13. 2. 2021.

    Austrijski Poor se ne bavi komunalnim delatnostima, pa je pranje novca iz Emirata, preko iste, a u teretu Srbije, kristalno jasno. To je razlog sto se svet poifrava ovom nacijom poplavljenom bosankim interesom na rudjoj zemlji i sto stopa privrednog kriminala u Srbiji ekstremno raste. Molim objavite u Srbiji.

  • Ivan

    21:08 // 12. 2. 2021.

    Pa nek im daju sendviče umesto plate!
    Ionako su to partijske bratine!

    • Torpedo

      20:32 // 13. 2. 2021.

      Tacno ! To su najverniji glasaci sns-a, pa nek se zale onima ,koje su glasali! Partijske knjizice, na Sunce !

  • Alex

    16:33 // 12. 2. 2021.

    Prokuplje je prepuno smeca- najvece gradsko naselje Sokicev bulevar je bez odrzavanja javne higijene- zamislite npr u Nisu da ceo Bulevar Nemanjica bude izuzet iz redovnog odrzavanja?!?!?! Da ne pricam da na 500m od centra grada imamo deponiju koja je bila zatvorena od 2011, ali od pre par godina opet se tu lageruje smece. Gradsko groblje je popunjeno, parking u gradu nemamo, opsti haos svugde.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: