Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 26. 9. 2023.

| Društvo

Kasni modernizacija pruge Niš - Brestovac, zbog uklanjanja čeličnog mosta zatvaraju lokalni put

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
1280x0_pruga-medjurovo-foto-tt
Još nisu završeni radovi, najavili uklanjanje čeličnih mostova do kraja nedelje; foto: JV

Pre dve godine započeti radovi na rekonstrukciji pruge Niš - Brestovac još nisu završeni, iako je rok bio jun ove godine, a iz Infrastrukture železnice Srbije saopštavaju da će u sredu, 27. septembra, od 7 do 19 sati biti zatvoren lokalni put Čapljinac - Malošište, zbog demontaže jednog od tri čelična mosta na ovoj deonici. Kada očekuju kraj modernizacije ovog dela pruge i da vozovi idu 120 na sat - nisu precizirali.

Pre dve godine su se kod niškog sela Donje Međurovo okupili brojni zvaničnici, među njima i predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kako bi označili početak radova na modernizaciji pruge između Niša i Brestovca.

Tada su i rekli da je rok za završetak jun 2023. godine, ali taj mesec je prošao, a radovi još traju.

Nije poznato šta je još ostalo nezavršeno, ali jeste da tek sledi demontaža tri čelična mosta na ovoj deonici, zbog čega se sutra na 12 sati i zatvara saobraćaj na lokalnom putu između Čapljinca i Malošišta, preko Malošiške reke. obilazni put - mapa Lokalni put biće zatvoren 12 sati, kažu da je obezbeđen alternativni pravac; foto: Infratsrukture železnice Srbije

Tokom izvođenja ovih radova, drumski saobraćaj odvijaće se alternativnim putem Čapljinac – Belotinac – državni put II a reda broj 158, a u skladu sa projektom privremene saobraćajne signalizacije, koji je uradila kompanija Trace Group, glavni izvođač radova na modernizaciji pruge Niš – Brestovac - saopštili su iz Infrastrukture železnice Srbije.

Umesto starih čeličnih mostova koje demontiraju kažu da će izgraditi nove, armirano-betonske, većih raspona. Osim pomenutog, zbog kojeg zatvaraju lokalni put, demontiraće i onaj u Čapljincu preko Knežiške reke i na izlazu iz sela Pukovac, preko Puste reke.

Svi ti radovi bi trebalo da traju do kraja ove nedelje, a kažu da ih izvode dizalicom kapaciteta 500 tona, čliji su gabariti 15 x 15 metara.

Prilikom demontaže mostova u Čapljincu i Pukovcu izvođač nema smetnji za izvođenje radova, jer u njihovoj blizini nema lokalnih saobraćajnica i infrastrukture. Međutim, prilikom demontaže mosta kraj lokalnog puta Čapljinac – Malošište, zbog gabarita dizalice, kao i zbog bezbednosti izvođača radova i lokalnog stanovništva koje koristi ovaj put, bilo je neophodno zatvoriti ga sutra za saobraćaj u trajanju od dvanaest sati. Pored demontaže čeličnog mosta preko Malošiške reke, izvođači radova će sutra na ukrštanju pruge i lokalnog puta demontirati stari putni prelaz i ugraditi novi - navode u saopštenju.

Podsećaju da je izvođač konzorcijum bugarskih kompanija Trace Group Holding PLC i Balkantel, vrednost ugovora je oko 60 miliona evra, a radovi na modernizaciji pruge na međunarodnom Koridoru 10 kroz Srbiju, između Niša i Brestovca, obuhvataju oko 23 km kompletnog remonta.

Kompletan remont i modernizaciju donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na tom delu pruge, modernizaciju elektrovučnih postrojenja, kompletnih elektrotehničkih postrojenja (telekomunikacije i signalno sigurnosni uređaji) i elektroenergetskih postrojenja - dodaju.

Nakon toga će vozovi ići brzinom od 120 km na sat, ali ne preciziraju kada se to očekuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    23:07 // 27. 9. 2023.

    Ако је нешто добро,похвалим....ако не ваља,критикујем...дам неки предлог...ваљда ,овај "форум",томе треба и да служи?!?

  • Auttrikter

    20:40 // 27. 9. 2023.

    Pa,zar je moguce? Da u Srbiji nesto kasni,pa jel moguce !

  • Sve nauvni kobajagi

    04:27 // 27. 9. 2023.

    Kad su mogli tolike godine bez mostova i pruge neka ceksju jos 20 god. Pa sad cu ja vise da brinem za njih nego oni sami.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: