Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:50, 3. 6. 2013.

| Društvo

Kasni uništavanje komaraca i krpelja

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
d
foto: opusteno.rs

Zaprašivanje komaraca i krpelja, najavljeno za drugu polovinu maja, počelo je tek danas, a stručnjaci upozoravaju da je uništavanje trebalo započeti ranije.

Profesor zoologije Vladimir Žikić sa niškog Odseka za biologiju kaže da je sezona razmnožavanja krpelja i komaraca uveliko u toku, pa da je već prošao period kada bi zaprašivanje bilo najefikasnije.

- Zaprašivanje je već trebalo da se uradi jer je bilo dosta kiše, pa svuda postoji voda gde će se komarci razmnožavati, a istovremeno vlažno i toplo vreme pogoduje i krpeljima - kaže Žikić.

On je dodao da bi zbog toga bilo efikasnije da je uništavanje ovih insekata sprovedeno ranije.

- Ne treba čekati da se pojave komarci u nenormalnom broju, pa tek onda prskati jer je mnogo jednostavije uništiti ih dok dok se nisu previše razmnožili - dodaje profesor.

Prema rečima Vasilija Dakovića, šefa odseka za zaštitu životne sredine u niškoj Gradskoj upravi, takozvani “larvicidni tretman” počeo je tek danas.

- Trenutno se prska u blizini voda, tamo gde ima larvi, a uništavanje odraslih komaraca počeće u narednom periodu - kaže Daković.

On je dodao da za ljude i kućne ljubimce nema opasnosti od trovanja, pa da nije potrebno da građani budu posebno obazrivi tokom ovakvog tretiranja.

Iako komarci i krpelji već više od mesec dana zadaju muke Nišlijama, dezinskcija je bila najavljena tek za drugu polovinu maja jer je Uprava za zaštitu životne sredine morala da sačeka kraj tendera.

Međutim, zaprašivanje koje, kako je tada rečeno, kasni zbog loših vremenskih uslova bilo je najavljeno prošlu nedelju, ali je počelo tek danas.

LDP: “Komarci ne znaju za tender”

Iz Zdravstvenog odbora niškog LDP-a napominju da je prethodnih godina akcija sistematske dezinsekcije počinjala već aprila da bi se maja i juna tretirale odrasle forme komaraca i krpelji.

- Tender je raspisan kasno, a posao dodeljen privatnoj firmi. Pravo vreme za zaprašivanje je prošlo jer insekti nisu više u fazi larve da insekticidi mogu da deluju na adekvatan način, pa je besmisleno to sada raditi. Da li to znači da će se skoro 2 miliona dinara uludo baciti ili da se dezinsekcija neće ni vršiti? - poručuju iz LDP-a.

Zdravstveni odbor LDP-a naglašava da će pratiti kakav će ishod imati ovogodišnja akcija,koja, kako kažu, drastično kasni i koju ne organizuju i ne sprovode medicinske službe i koliko će sugrađana imati alergijske reakcije na ujed insekata.

 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pejca

    19:42 // 3. 6. 2013.

    lepo sam reko Ziki kad me intervjuisao..."ce ni izdavu jazavci"..:)))

  • Predrag

    16:14 // 3. 6. 2013.

    dobri su ove godine obicno su predhodnih kretali u avgustu :D

  • Nišliski Džeronimo

    14:20 // 3. 6. 2013.

    Popiše nam krv komarci, krpelji i političari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: