Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:09, 7. 8. 2013.

| Društvo

“Kasno je za odlaganje Roštiljijade”

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, JUGmedia.info
rostilj.jpg
Ilustracija, foto: gastroteka.net

Nakon inicijative pokreta “Dveri” da se zbog Velikogospojinskg posta odloži ovogodišnja Roštiljijada u Leskovcu, oglasio se i organizator Turistička organizacija Leskovca.

Organizatori, koji ove godine dočekuju goste na 24. Roštiljijadi, priznali su da su prilikom planiranja datuma “zaboravili na post”.

- Svesni smo da smo napravili propust prilikom određivanja datuma održavanja Roštiljijade koji se poklopio sa Velikogospojinskim postom, ali je kasno da bilo šta menjamo - rekao je Miroljub Radivojević, stručni saradnik TOL-a.

Ovogodišnja Roštiljijada biće održana u periodu od 26. avgusta do 2. septembra, u vreme kada pravoslavni vernici poste. Sveštenici, sa druge strane, kažu da crkvu niko i ne pita kada je reč o organizaciji ovakvih manifestacija i donošenja datuma.

- Jednostavno Grad ili ko to već organizuje, tu su ljudi koji nemaju odnos prema crkvi takav da bi trebalo da poste, a taj post je vrlo značajan. Sa druge strane Velikogospojinski post je vrlo kratak, svega 2 nedelje. Lično mislim da iz poštovanja prema onima koji poste i prema Leskovcu koji je iznad 90 procenata pravoslavni grad...smatram da bi organizatori mogli da odlože, ali nas niko ne poziva da damo svoje mišljenje - kaže jedan niški sveštenik.

On dodaje da je “lepo što je iz naroda” krenula inicijativa da se ova manifestacija odloži.

- To ne organizuje niko drugi do neko iz naroda. Ako narod ima takvu inicijativu to je zaista lepo sa njihove strane. Crkva nije neko ko će transparentima da ide i bojkotuje, ali jedan osećaj ne samo za crkvu već za narod koji je crkven i posti u tako vellikom pravoslavnom gradu trebalo bi da postoji - kaže ovaj sveštenik.

Podsetimo, inicijativu za odlaganje Roštiljijade pokrenule su Dveri krajem jula pod obrazloženjem da su tokom Velikogospojinskog posta po učenju svetih otaca, zabranjene javne priredbe i spektakli.

Post je naveo na reakciju i "Pokret 1389" iz kog pozivaju na bojkot beogradskog "Beer fest-a" uz obrazloženje da je to "nepriličan festival alkohola i razuzdanosti u vreme kada pravoslavna crkva to ne dozvoljava". Beogradske ulice preplavili su njihovi plakati sa likom Bogorodice.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovana

    15:39 // 9. 8. 2013.

    Zaista je treba ukinuti. Stanovnici centra grada trpe torturu nedelju dan!Da li neko razmislja o izmestanju van centra jer se poremeti sve u gradu?

  • Zoki

    13:13 // 8. 8. 2013.

    Jedini problem koji Leskovcani imaju je taj sto se ta parada pijanstva i kica odrzava u samom centru grada i traje cele nedelje.
    Tu nekulturnu manifestaciju treba izmestiti negde na periferiju!

  • Udri jeretikeeee!

    22:47 // 7. 8. 2013.

    Neka uvređeni vernici pošalju Kimija da skine kapitensku traku gradonačelniku Leskovca! Bogdanova - da vodi pokoru! Eo-Eo-Isus! Nož, žica, mućkalica!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: