Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:38, 10. 5. 2019.

| Društvo

Katastar prekinuo štrajk, počela da radi i niška služba

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
katastar vrata
Od danas rade regularno;Foto: M. Z.

Posle 72 dana štrajka postignut je sporazum oko plata zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu, a radnici u ovoj službi počeli u sa normalnim radom. Kako je saopšteno iz Sindikata zaposlenih, jedinice u svim gradovima počinju regularno da rade od danas, a ovo su potrvdili i u niškom Katastru.

Kako stoji u saopštenju koje je potpisala predsednica štrajkačkog odbora Tatjana Samardžija, do kraja maja bi trebalo da budu ispunjeni zahtevi zaposlenih, a ovo garantuje novi sporazum potpisan sa ministrom rada Zoranom Đorđevićem.

Iz RGZ-a navode da su svesni štetnih posledica obustave rada po građane i da razumeju njihovo nezadovoljstvo, te su odlučili da prekinu štrajk i regularno krenu da rade u svim jedinicama.

Imajući to u vidu, sindikati su saglasno odlučili da prekinu obustavu rada i omoguće građanima i svim ostalim korisnicima podataka i usluga RGZ-a nesmetano korišćenje, a da se protiv bahatosti, nasilničkog ponašanja, mobinga i diskriminacije zaposlenih, nepoštovanje Sporazuma o prekidu štrajka iz decembra 2015. i januara 2019. godine, neisplaćivanje povećanja zarada od 5 % po odluci Vlade RS, nezakonitog postupanja, načina trošenja budžetskih sredstava, kredita Svetske banke, donacija i prelivanja budžetskih sredstava u privatni sektor bore drugim sredstvima - naveli su.

Saopštenje su potpisali Jedinstvena organizacija sindikata u Zavodu i Sindikat zaposlenih ASNS.

Podsetimo, nezadovoljni načinom obračuna plata u niškom Katastru nepokretnosti štrajkovali su mesec dana oko Nove godine, da bi prekinuli sredinom januara, kada je potpisan prvi sporazum sa predstavnicima Vlade.

Ipak, štrajk je nastavljen krajem februara, zbog, kako su tada kazali, nepoštovanja tog sporazuma jer je direktor RGZ ovlašćenja oko obračuna plata prebacio na načelnike službi. Dokumenta su izdavali samo hitnim slučajevima, kazali su tada, odnosno građanima kojima su potrebni za socijalnu pomoć.

Početkom aprila su se zbog štrajka u Katastru oglasili i privatni geodeti, čije je poslovanje, kako su naveli, bilo ugroženo zbog te obustave rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lux

    12:25 // 11. 5. 2019.

    Mi cemo taj Zapad ogrezo u korupciji da spasimo nasim postenim institucijama.

  • Mara

    16:19 // 10. 5. 2019.

    Čudno

  • Pera

    13:18 // 10. 5. 2019.

    Radnici katastra prvo treba da nauče da koriste računare i da urade posao koji su počeli da rade pre 10 godina a to je da postoji elektronski zapisi katastra. Pošto ne umeju da rade na računaru a vole da primaju redovno platu koju nisu zaslužili onda štajkuju jer napad je najbolja odbrana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: