Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:35, 22. 9. 2022.

| Društvo

Katastarska agonija: Nišlijama zemlja i kuća prepisana nepoznatim ljudima, 10 godina uzaludno dokazuju vlasništvo

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti
imovina brzi brod 4
Agonija sa nadležnima, brdo papira, a imovina tuđa; foto: T. T.

Decenijama je stari bračni par Spasić iz Brzog Broda u Nišu živeo u svojoj kući, na svom imanju, uživao u svojim voćnjacima, a onda su 2012. godine saznali da je sva njihova imovina upisana je na neke druge, njima nepoznate ljude. 10 godina u "lavirintima birokratije" dokazuju da su oni vlasnici svoje zemlje i kuće, imaju papire koji to pokazuju, ali i dalje ne mogu da raspolažu svojom imovinom, a ne mogu ni da je ostave sinovima u nasledstvo. Nadležnima su se obraćali, uzaludno.

Skoro 2 hektara zemlje sa njivama, voćnjacima i domaćinstvom u Brzom Brodu koje je u nasledstvo dobio Dragoslav Spasić, nakon promene brojeva parcela koje je radio Katastar, na imovinu čiji je bio zakonski vlasnik, upisano je više različitih ljudi. Tada je počela njihova borba za svoje, koju 76-godišnji Dragoslav i 73-godišnja Dobrila i dalje vode. imovina brzi brod 3 Imaju dokumenta, ali ne i imovinu; foto: T. T.

"Imamo sve od dokumenata, a imovinu nemamo" - ovako supruga Dragoslava Spasića opisuje situaciju sa kojom se suočavaju već 10 godina od kako su saznali da se skoro kompletna njihova imovina vodi na potpuno druge ljude, koje, kako kažu, ne poznaju.

2012. godine u želji da imovinu prepišu sinovima, saznaju da je ona upisana na druge ljude i tada ulaze u agoniju sa papirologijom i nadležnim službama kako bi dokazali vlasništvo.

Obraćali su se Katastru nepokretnosti koji je vršio promenu brojeva parcela, Opštini, Upravi za građevinarstvo, kao i bivšem gradonačelniku i sadašnjoj gradonačelnici, ali je odgovor, ako ga dobiju, uvek bio isti - "podnesite krivičnu prijavu".

Kada sam otišla na sastanak sa gradonačelnicom, lepo me je sasušala i rekla "pa tužite", ja pitam koga da tužim? Godinama ne znamo ko je i na koji način uspeo da se upiše na našu imaovinu na druge ljude, iako imamo sve papire o imovinu i šta je od koga moj suprug nasledio, ona se na papiru vodi na druge - kaže Dobrila Spasić.

Ističe da iz Katastra za 10 godina ni jednom nisu dobili obrazloženje kako je došlo do toga da imovina završi pod tuđim imenima, a nisu im nuđenja ni konkretna rešenja. Iako imaju svu potrebnu dokumentaciju, Spasići sada ne mogu da raspolažu svojom imovinom, da grade na njoj, ili je ostave u nasledstvo sinovima.


Most im jedini izlaz iz dvorišta, a sada im i njega oduzimaju

Pored toga, put koji od njihove kuće vodi do glavne ulice sada ne mogu da koriste, jer su taj deo kupile komšije, a nadležni nisu obezbedili prolaz. Kako sa te strane više ne mogu da prolaze, jedini izlaz im je preko potoka gde su sagradili mali most, za koji im je naloženo da ga uklone. imovina brzi brod 2 Mostić jedini izlaz na ulicu; foto: T. T.

Ne možemo nazad da izlazimo, ako srušimo mostić, nećemo moći ni napred. Imovinu su nam otuđili, ostalo je samo da nam oduzmu i izlaz iz dvorišta. Nemamo mira, niti znamo šta će biti sa imovinom. Misle da smo stari i neupućeni, pa da sa nama mogu da rade šta god hoće - kaže Dobrila Spasić.

Kako se radi o kompleksnom slučaju do sada su razgovarali sa 4 advokata, ali su svi oni iz nekog razoga odustajli od zastupanja, pa Spasići kažu da su prepušteni sami sebi.

Redakcija Južnih vesti pokušala je da stupi u kontakt sa niškim Katastrom, pozivajući broj sa sajta, ali odatle niko nije dizao slušalicu, a pitanja su im poslata i mejlom i očekujemo odgovor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PM

    09:30 // 25. 9. 2022.

    Ruku na srceČ I građani su nemarni.. Posle smrti ostavioca ili ostavinske rasprave, ne uknjižavaju godinama imovinu, čak je i prodaju takvu (onome ko ne proverava).. I posle.... Posebni zbrku je unela i ova "preparcelacija"..

    • Nais

      13:55 // 25. 9. 2022.

      Nemarni su zato što znaju da će naići na šalter koji odugovlače i teraju vas da ceo odmor provedete kod njih na šalteru. Šta je sa online predajom zahteva i slanja papira poštom? U eri digitalizacije i interneta nismo se pomakli ni pedalj.

  • Poli Graf

    11:54 // 24. 9. 2022.

    Isto se desilo mom ocu, doduše izgleda nemarom katastra a ne nekom promišljenom namerom. Greškom su pri prepisivanju dokumenata prebacili imanje na čoveka sa istim imenom i prezimenom,. I pored dobre volje tog čoveka nije se moglo rešiti 10 godina u Nišu, dok I'm nije naložena ispravka iz Beograda!

  • Seljak

    07:35 // 24. 9. 2022.

    Nije to ništa (nažalost) strašno. Recimo sada se to dešava na 25:1, a šta mislite sada kada su naprimali ove mlade umišljene diplomirane pravnike i geometre šta će da se dešava? ima da bude odnos 2:1. Narodski rečeno na dva urađena predmeta jedan će da prepišu nekom drugom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: