Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 22. 7. 2016.

| Društvo

Katastrofalna ekološka slika na početku regate Južnom Moravom

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
regata-Juzna-Morava-foto-Zoran-Dzonov-3.jpg
Ekspedicija beleži zagađenost reke i stanje toka i obale; foto: Zoran Džonov

Jedinstveni spust grupe entuzijasta celim tokom Južne Morave dug 232 kilometra od Bujanovca do Varvarina, stigao je do leskovačkog kraja i već se pokazalo da je ova reka neverovatno zagađena, pre svega, zbog nebrige ljudi.

Naime, ekipa čiji je pokretač vranjski Odred izviđača “Zavičaj 1093“, započela je regatu koja će zbog svoje duge deonice i spusta koji do sada niko nije pokušao da izvede, ali i prepreka na koje posada nailazi, ući u istoriju.

U jednom od prvih izveštaja izviđači koji su krenuli na regatu kažu da je Morava definitivno tužna koliko je zagađena. 2 Tužna slika Južne Morave Ekspedicija nastavlja plovidbu ka Varvarinu; foto: Zoran Džonov

Izviđači redovno o svojim aktivnostima obaveštavaju javnost putem društvenih mreža, pa su tako izneli utiske sa prvog dela ove regate čija je misija da utvrdi stanje na obalama i u koritu i potencijalne opasnosti od poplava.

Neverovatno koliko je Južna Morava lepa za rafting. Isto tako je neverovatno koliko je zagađena. Ova ekipa, još od starta ima mnogo problema. Momci su spremni, jaki i odlučni. Ipak, svako od ovih iskušenja i prepreka, ostavlja tragove. Umor je konstantan, a moral varira. Molim sve građane koji žive na obalama gde ova ekipa prolazi, da ih makar pozdrave. Verujte, puno im znači. Dobrodošli su svi koji mogu da učestvuju, makar na nekoj kraćoj relaciji - apeluje ekspedicija.

U Vladičinom Hanu su ih dočekali članovi udrženja “Poskok“, a u leskovačkom kraju Gradimir Jović iz sela Prilepac, ekološki aktivista i ljubitelj prirode koji je u četvrtak oko sat i po vremena čekao na mostu kako bi sa ekspedicijom zaplovio od Male Kopašnice do Gornjeg Krajinca. Ukazivao je na lokalne ekološke probleme i ujedno bio vodič za ovaj deo Južne Morave.


Stradala kamera

U ekipi sa izviđačima je i Srboljub Pešić, autor čuvenog filma “Tužna Morava“ koji je tada pokazao katastrofalnu zagađenost Južne Morave.

Beleži svaki trenutak i kaže za “Južne vesti” da priča nije nimalo optimistična.

Juče je kamera kojom je snimljen dokumentarac “Tužna Morava“, ali i brojni kvalitetni ekološki video materijali, upala u vodu. Ipak, ekspedicija navodi da će snimanje biti nastavljeno dronom i mobilnim telefonima.

Ekspedicija nastavlja planiranom deonicom do Varvarina, a njeno kretanje i svakodnevne izveštaje možete pratiti i na Fejsbuk stranici “Tužna Morava”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: