Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 5. 7. 2018.

| Društvo

Katedra za nemački u Nišu najverovatnije u septembru

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
filozofski
Novi studijski program uskoro na Filozofskom; foto: arhiva JV

Nakon dugogodišnje “borbe” i pripreme niški Filozofski fakultet će, prema najavama Ministarstva prosvete, uskoro dobiti akreditaciju za studijski program nemački jezik i književnost. Dekanica Filozofskog Natalija Jovanović kaže da se očekuje da prijemni bude u drugom upisnom roku u septembru i da prvi studenti nemačkog u Nišu budu u klupama od oktobra.

Kako na evidenciji niške Nacionalne službe godinama nema profesora nemačkog i jedna su od deficiitarnih zanimanja, otvaranje Germanistike se željno iščekuje. Međutim, dobijanje akreditacije je usporilo proces, a poslednji “kamen spoticanja” bilo je to što je zbog novog Zakona o visokom obrazovanju ugašena Komisija za akreditaciju, a novo telo nije počelo da radi ni šest meseci od formiranja.

Septembra prošle godine smo dobili od stare Komisije za akreditaciju upozorenje da treba da primimo još 2 nastavnika kako bi bili akreditovani. Primili smo dva docenta i početkom februara ove godine smo predali svu dokumentaciju, ali tada stara Komisija nije radila, a novo telo za akreditaciju nije bilo formirano - objašnjava dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović.

Nacionalno akreditaciono telo je formirano u maju, a prioritet će mu biti, kažu u Ministarstvu prosvete, otvaranje Germanistike na niškom Filozofskom fakultetu.

Prvo je potrebno da bude završeno konstituisanje NAT-a i u toku je izbor direktora tog tela, kao i članova Komisije za akreditaciju. Nakon konstituisanja ovih organa okončaće se i postupak akreditacije ovog studijskog programa. Očekuje se da nastava na Germanistici počne od ove školske godine - objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Dekanica Filozofskog fakulteta ističe da su oni potpuno spremni za “start” novog Departmana za germanistiku i da je potpuno izvodljivo da se organizuje prijemni ispit u septembru. natalija jovanovic Dekanica kaže da je potpuno izvodljivo da se prijemni održi u septembru; foto: JV

Čekamo da se novo telo sastane i da dobijemo akt o akreditaciji. Čim ga dobijemo, organizovaćemo u drugom upisnom roku poziv. Imamo 5 nastavnika i saradnika i lektora za nemački jezik, imamo angažovane i druge nastavnike, spreman program, tako da smo praktično i u ovom prvom upisnom roku mogli da obavimo prijemni ispit, ali akreditacija nije završena - objašnjava Jovanovićeva.

Kaže da je interesovanje za studije nemačkog ogromno, kao i da će akcenat programa biti na pripremanju budućih nastavnika nemačkog.

Obećanje koje sam dobila od Ministarstva jeste da će biti 20 budžetskih mesta, za šta treba da dobijemo odobrenje Vlade u toku leta. Kako je program za ukupno 30 studenata, to znači da će za samofinansiranju biti 10 mesta - kaže dekanica Filozofskog.

Napominje i da je načelno dogovoreno sa Ministarstvom prosvete da će brucoši iz Niša, koji su polagali prijemni ispit za nemački na fakultetima u Novom Sadu, Beogradu ili Kragujevcu, moći da budu rangirani na upisu na niški Filozofski.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ana

    11:01 // 8. 7. 2018.

    Na sajtu svih fakulteta i univerziteta postoje podaci o temama i kandidatima (master,doktorat,izbori u zvanja i dr.).Postoje i datumi i rad na ''uvid''.Jasno da nisu postojali uslovi za otvaranje grupe tj.stručni kadar,predavači.Niko nije protiv otvaranja grupe nego realno su iznete činjenice o kadrovima i postojećem stanju na fakultetu i grupama .

  • Tivat

    07:00 // 7. 7. 2018.

    @Tanja-upeca se sujetna zeno!Za tebe je Nikoleta akademik!

    • E

      10:13 // 8. 7. 2018.

      Da"Tivat",lokalni akademik.Dal je sujeta il istina?Realno mi i nemamo potreba da ocenjujemo,komentari nisu zlonamerni ako se napiše tačna informacija .

  • pera

    15:21 // 6. 7. 2018.

    Ako im fali kadar za akreditaciju, mogu da pozajme sa Poljoprivrednog fakulteta, tamo ima bas zescih kandidata, naravno "izabranih". Dobro, treba da prodju Vece za tehnicko tehnoloske nauke posto im Komisija za minimalne kriterijume tog Veca potvrdi da ne ispunjavaju uslove, ali to nije problem, postoji vec ustaljena sema.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: