Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 14. 12. 2017.

| Društvo

Kazandžijsko sokače ipak nije pod zaštitom Države

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Kazandžisjko
Rekonstrukcija ulice bi trebalo da bude završena do kraja godine; Foto: JV/V. Milić

Kopitareva ulica u kojoj prolaznici uskoro neće gaziti samo kocku već i granitne ploče, nije pod zaštitom Države kao što su pojedine ulice u ovom delu Niša. Iako je 1991. godine, tadašnji izvršni savet Skupštine Opštine, proglasio pojedine ulice u centru grada za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, Kazandžijsko sokače nije među njima.

Mnogo polemike izazvalo je nedavno iznenadno vađenje kocke iz jedne od najpoznatijih turističkih ulica u gradu, jer je, po mišljenju mnogih, odražavala duh starog boemskog Niša.

Kaldrma je, kako su ocenili stručnjaci, deo šarma starog Niša i ona nije trebalo da bude uklonjena, a ovakvog stava su i građani koji su popunjavali anketu Južnih vesti.

Uprkos tome, ova ulica će vrlo brzo imati i popločani deo na kome je predviđeno da budu bašte kafića i kafana, a za ovakvu “modernizaciju” nisu morali da budu ispunjeni nikakvi posebni uslovi - jer ulica nije pod zaštitom Države.

Kako Kopitareva ulica nije kulturno dobro, prilikom renoviranja nisu prekršene procedure koje bi trebalo da se poštuju kada je slučaj o zaštićenim spomenicima. Kazandžijsko sokače Kocka samo po sredini ulice; Foto: JV/V. Milić

Prema dokumentaciji koju je Južnim vestima dostavio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, samo su dva objekta sagrađena u 19. veku u Kopitarevoj, pod zaštitom Države.

Kopitareva ulica nije zaštićena kao prostorno kulturno-istorijska celina, ali su objekti u njoj utvrđeni za spomenike kulture. To su stara kuća u Kopitarevoj broj 7 i zgrada sa kazandžijskim radionicama u broju 9 - navode iz Zavoda.

Inače, među ulicama u centru grada, pod zaštitom Države su, dodaju iz Zavoda, deo Obrenovićeve ulice, Nade Tomić, Drvarska, Nikole Pašića, Svetozara Markovića i Generala Milojka Lešjanina.

Ovaj prostor je još 1991. proglašen kulturno istorijskom celinom koja je pod zaštitom Države, odlukom tadašnjeg Izvršnog saveta Skupštine Niša, kao šira celina Ulice Maršala Tita, što je nekadašnji naziv za Obrenovićevu.

Podsetimo, radovi u Kazandžijskom sokačetu počeli su 1. novembra, a kako je tada najavljeno iz gradske vlasti, radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Oblak

    11:48 // 15. 12. 2017.

    Pitanje za nadležne rukovodioce Grada Niša:Gde su rođeni, gde su živeli i gde su se školovali kad nepoznaju dušu Niša. Šta je Niš bez niške kaldrme?
    Predlažem da se ukloni spomenik Stevanu Sremcu i Kalči jer im nije mesto na behaton pločama kojima ne pripadaju.
    Nedavno je renovirana beogradska Skadarlija i nisu postavljene behaton ploče,već je vraćena autentična kaldrma.Zapitajte se zašto??

  • Miki Jekić

    00:07 // 15. 12. 2017.

    "DRVARSKA" pod zaštitom? Zašto, šta u njoj ima? Pretvorena je u parking, a, pa eto zbog parkinga

  • Milos

    18:28 // 14. 12. 2017.

    Lambrozo sta uradi covece, kako ti nije stid, daj ostavku da te bog vidi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: