Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 19. 1. 2016.

| Društvo

Kazne za one koji ne čiste sneg i led

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
sneg.jpg
Svako treba da čisti ispred svog dvorišta; foto: Vanja Keser

Ako sneg i led ostane ispred ulaza u kuće, lokale ili zgrade, njihovi vlasnici i stanari mogli bi da prema niškoj Odluci o komunalnom redu plate kazne od 5.000 dinara za fizička lica, 10.000 dinara za preduzetnike i 50.000 dinara za pravna lica.

Od nedelje do danas komunalni policajci u NIšu izdali su 228 naređenja o uklanjanju snega, ali, kako kažu, nisu izdali nijedan prekršajni nalog, što znači da su Nišlije reagovale i očistile prilaze.

Međutim, tokom prvih snežnih dana u januaru bilo je izdato više od 500 naređenja, a njih petoro, koji su i pored upozorenja odbili da očiste sneg i led, dobili su prekršajne naloge da plate kaznu.

Prekršajne naloge smo pisali samo u ekstremnim situacijama, cilj je da upozorimo i radimo na preventivi - kažu komunalni policajci.

Većina radnika u niškim lokalima zna za svoju obavezu, a snalaze se i tako što trotoare u blizini zasipaju solju i pepelom.

Osim što treba da čistim održavaju prilaze zgradama, kućama i lokalima, vlasnici i stanari odgovorni su i ledenice na tim objektima.

Dužni su i njih da uklanjaju. Međutim, ako se nalaze na nepristupačnom mestu koje je nebezbedno očistiti, onda treba da bar obezbede mesto potencijalnog pada - objašnjavaju u komunalnoj policiji.

Fizička lica koja je ogluše o ovu obavezu mogla bi da plate kaznu od 5 do 30 hiljada dinara, preduzetnici - od 10 do 100 hiljada dinara, a pravna lica - od 50.000 do pola miliona dinara.


Kazne moguće i za preduzeće koje čisti sneg

Odlukom o komunalnom redu propisano je da javno preduzeće kome je povereno zimsko održavanje, što je u Nišu ove godine JKP Mediana, uklanja sneg i led sa stajališta javnog prevoza, pešačkih zona, javnih stepeništa, trotoara ispred pešačkih prelaza, sa pešačkih staza u parkovima i na grobljima, javnih parkirališta, slivnika, kao i mesta za pijačne tezge.

sneg Sneg na autobuskim stajalištima treba da čisti nadležno preduzeće; foto: Vanja KeserZa nepoštovanje ove obaveze, propisane su kazne i za komunalno preduzeće, i to novčanom kaznom od 50.000 do pola miliona dinara. Rad preduzeća, osim komunalne policije, nadzire i komunalna inspekcija.

Niko nije izuzet od kazni. Propisane su i za škole, pošte, bolnice... - kažu u Komunalnoj policiji.

I u ovim slučajevima prvo reaguju upozorenjem. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Зоран Васиљевић

    13:19 // 21. 1. 2016.

    Гомила је оних који примају социјалну помоћ (са мало школе јер нису хтели да уче), а могли би волу реп да ишчупају. Е па такви би требало да се позивају да учествују на чишћењу снега. Ако одбију требало би да им се макар на годину дана (до следећег снега) укине социјална помоћ.

  • Ja

    17:38 // 20. 1. 2016.

    Zanimljivo...mada ja bih krenula najpre od radnji, firmi, ustanova, crkve...
    Ko ne zeli da cisti, neka plati meni - po kvadratnom metru, djuture, kako hoce. Nema kazne, ja zadovoljan, posteno zaradjeno!
    Ja hocu i mogu, a mogli bi i ovi koji su na socijali da porade malo...

  • mirjana

    07:23 // 20. 1. 2016.

    i ja bi cistila ali kad mi opstina dodeli lopatu i htz opremu inace bez toga nema nista moze da pisu kazne ali nije po ustavu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: