Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 13. 1. 2017.

| Društvo

Kazne za one koji u školu idu kao u noćni provod

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Našminkane devojke u školama; foto: Wikimedia commons/Juanedc
Našminkane devojke u školama; foto: Wikimedia commons/Juanedc

U školskim klupama se često mogu videti đaci koji su obučeni kao za izlazak u klub, devojčice su napadno našminkane, a neadekvatno se oblače i nastavnici, upozorili su u Ministarstvu prosvete. Zbog toga će ubuduće kažnjavati one koji neprimerenim ponašanjem narušavaju izgled škola.

Mora da se uvede red, kažu iz Ministarstva, a kažnjavaće se i učenici, ali i prosvetni radnici.

Ukoliko učenica dođe neadekvatno obučena biće vraćena kući i dobiće neopravdane časove, a možda i društveno korisni rad. Nastavnicima će biti oduzeta dnevnica - objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Konkretnih prijava za neprimereno oblačenje u Nišu, kaže načelnik školske uprave Dragan Gejo, nije bilo do sada, ali potvrđuje da se dešava da učenici tokom leta u škole dolaze neprimereno odeveni.


Srednjoškolke “k'o rakuni”

Uniforme bi mogle da reše ovaj problem, navode iz Ministarstva. Ipak, odluku o tome donose škole u dogovoru sa roditeljima.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je, kako prenosi Blic, rekao da škola nije mesto gde će srednjoškolke šetati našminkane “ko rakuni” i sa pirsinzima, a nastavnice dolaziti na posao u helankama i mini suknjama. On smatra da škola treba da bude mesto gde se “ljudi ponašaju normalno”.

Vest o uniformisanju školaraca, kako kaže Gejo, nije loše prihvaćena u Nišu, ali je bilo komentara koliko će para roditelji za to morati da izdvoje. U mnogim evropskim zemljama deca u školu idu uniformisana; foto: wikimedia commons U mnogim evropskim zemljama deca u školu idu uniformisana; foto: wikimedia commons

Ideja u principu nije loša. Ja radim u srednjoj školi i učenici su, koliko sam uspela da čujem od njih, generalno protiv toga. To može lepo da se osmisli, da imaju izbor, da bude nešto što je blisko njima, nešto slično onome što oni već nose, što je moderno, ali primereno školi naravno. Jedino što me plaši i što očekujem da će se desiti je da će neko dobro da zaradi od prodaje tih uniformi, a sve na teret roditelja - kazao je jedan od roditelja.


Podeljena mišljenja roditelja u Nišu

Anketa

Jedan od problema, kažu roditelji niških osnovaca i srednjoškolaca, mogao bi da bude i to što se na taj način neće rešiti diskriminacija onih koji nemaju skupu garderobu, jer će, pored uniforme, i dalje morati da nose patike i jaknu. Mobilni telefoni su još jedna muka roditelja, jer se često deca “mere” po tome ko ima koju marku telefona.

Nažalost uniforme neće rešiti problem! Oholost i bezobrazluk dece se rešava u porodici! Učiti decu od malih nogu da materijalne stvari nisu prioritet! Danas je to vrlo teško jer mi živimo u potrošačkom društvu, gde se svakog dana reklamiraju nove stvari i deca to vide i brzo upijaju! Ja se lično trudim da sinu od 5 godina objasnim da je bitno da se druži i deli sa decom, a ne da gleda ko šta ima, počevši od igračaka pa na dalje - rekla nam je jedna mama.

Na pitanje novinara o uniformisanju dece, koje smo postavili u fejsbuk grupi “Mesto za roditelje iz Niša”, odgovori su pokazali da su mišljenja o ovoj temi podeljena. Roditelji se uglavnom slažu da bi se diskriminacija smanjila kada bi svi bili isto odeveni, ali da to može da otvori i druga pitanja, jer nije uniforma jedino što će deca nositi u školi.

Izgled uniforme bi se, kažu, teško uskladio jer su ukusi različiti. Njih muči i to koliko bi uniforme koštale, a neki smatraju i da ima mnogo većih problema u školama od toga ko se kako oblači.

Roditelji se slažu da bi istovetna odeća uklonila podele na osnovu izgleda i da bi se deca tako isticala po tome kakve su ličnosti. Školarci bi na taj način, kažu roditelji, privlačili pažnju intelektom, a ne skupom garderobom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vlad

    05:41 // 15. 1. 2017.

    kao kobajage se borite za nesto dobro i pristojnost , kako vas bre nije sramota , na televizijama pustate parove , snajke , v.brata , i to svi gledaju i sada kad se to odrazilo na celokupnu sliku mladuh , sada cete silom da ih oblacite u robovske uniforme , kao zbog jednakosti i isticanja , ma ajde molim te ... u obrazovnim ustanovama zaposljavate one koji su kupili diplome i platili radno mesto

  • GHH

    14:29 // 14. 1. 2017.

    Moze da se krene i od plagijata! Ako deca od malena uce da moze da se prepisuje, dzaba uniforme!

    • Ivan Ognjanović

      08:13 // 16. 1. 2017.

      Ih bre, pa nasi ministri plagirali doktorske radove a kao deca nece da prepisuju :)

  • Sale

    11:58 // 14. 1. 2017.

    Podhitno vratiti uniforme u skole ,i uvesti red i medju djacima i nastavnicima. Ovo ne lici ni na sta.Propali smo kao drustvo jer nam je obrazovni sistem urusen skroz.
    Ima samo jedna vazna stvar oko uniformi. GRAD za svoje djake treba da plati uniforme,a na djacima je da uh nose i idrzavaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: