Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 17. 8. 2015.

| Društvo

"Kazniti policajaca koji je udario Blagojevića"

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Predrag-Blagojevic-2009-2014-Nis
Stručna javnost jedinstvena u osudi; foto: mc.rs

Novinarska udruženja, Poverenik, ali i deo građanske i političke javnosti osudili su napad na urednika “Južnih vesti” Predraga Blagojevića koga je pre dva dana na "Nišvilu" udario policajac prilikom legitimisanja i privođenja, tražeći da se policajac procesuira.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u zajedničkom saopštenju navode da su “zaprepašćeni policijskom torturom nad Blagojevićem” i da zahtevaju da se pokrene postupak protiv policajaca koji su zloupotrebili svoj položaj.

Osudi se pridružilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje smatra da je u ovom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja.

Podsećamo da je za ovakvo ugrožavanje sigurnosti novinara zaprećena kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora - navodi se u saopštenju UNS-a.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je na svom “Tviter” profilu podsetio da Zakon o policiji u ovakvim slučajevima propisuje “minimum neophodne sile”, koji je u ovom slučaju očito prekoračen. On je takođe naveo da je zahtev da se policajac procesuira iz više razloga legitiman i vredan pune podrške.


Pozitivna Srbija, Nova stranka i DS: Sprovesti hitnu istragu

Udruženje građana Pozitivna Srbija navodi da mora da bude kažnjeno svako utvrđeno prekoračenje ovlašćenja i osuđuje privođenje novinara koji je bio na zadatku.

Ovome se priključio i Gradski odbor DS-a koji kaže da to što neko nije imao ličnu ispravu nije razlog da bude pretučen, samo zato što je “neko drugi bio nervozan”.

U saopštenju Nove stranke navodi se da i ona osuđuje ovakvu "brutalnost policije"  i zahteva od nadležnih u policiji da do detalja ispitaju slučaj i kazne "batinaše u svojim redovima".

Podsetimo, u noći između petka i subote, na ulazu na jedan od stejdževa “Nišvila”, policajac je uz opasku: “Šta se praviš pametan!” priveo Predraga Blagojevića koji je bio na novinarskom zadatku, jer nije imao ličnu kartu nego novinarsku legitimaciju.

Dok ga je vodio ka marici, policajac ga je, tvrdi on, dvaput udario u glavu, posle čega su povrede konstatovane u Hitnoj pomoći.

Inače, Blagojević je iz istog razloga privođen i 2010. godine, takođe u toku novinarskog izveštavanja, i tada su ga, kaže, držali u podrumu policije sat vremena dok su mu utvrđivali identitet.

 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • milos

    14:32 // 18. 8. 2015.

    I sta sad cela srbije da se digne zbog novinara a kad maltreriraju "obicne" gradjane tad nista???

  • sramota za Niš

    11:16 // 18. 8. 2015.

    Prebijen NARODNI poslanik Blagoje Bradic, udaren NOVINAR Predrag Blagojevic....sta je sledece??? Jos uvek se " ne zna " napadac na narodnog poslanika a videcemo da li ce da se procesuira policajac....SRAMOTA ZA NIŠ

    • CVETKO prvi

      13:25 // 18. 8. 2015.

      @sramota za Niš :
      Sve će se razjasniti ... za 2-3 godine !

  • COA

    09:19 // 18. 8. 2015.

    Mozda je i "osmisljena" akcija...Pa da vidimo sada ko se gde parkirao...:)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: