Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:54, 30. 11. 2020.

| Društvo

Kedrovi posečeni uprkos protestu, brojne Nišlije nezadovoljne

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
kedrovi
I pored protesta i zahteva da ne budu posečeni, kedrovi su, ipak, izgubili svoja stabla; foto: T. T.

Drvored kedrova na Bulevaru Nemanjića je jutros posečen, a kraj njih je ostao transparent "Ne secite niške kedrove" kojim se tražilo da ovo drveće ostane na tom mestu. Zbog posečenih kedrova negoduju građani iz ovog kraja Niša, neki od njih navode da je reč o velikoj sramoti i zločinu, a burne su i reakcije građana na drušvenim mrežama.

I pored doskorašnjih protesta građana i pokreta "Dveri" protiv seče prepoznatljivog drveća na Bulevaru, radnici zelenila JKP Mediana danas su ipak skupljali oborene kedrove. Kažu da ih 2006. godine zasadili, da su bili neproceljive vrednosti, ali i da im je naloženo da ih poseku.

Pa zbog "Delte" najverovatnije. To da pitate gradonačelnicu i Miškovića. Najverovatnije će da bude parking ovde – navode neki od radnika "Mediane".

Novinari Južnih vesti su poslali pitanja Kabinetu gradonačelnice Niša da li će na tom mestu zaista biti izgrađeno parkiralište, kao i koji je tačan razlog što su naložili seču, a odgovor se očekuje.

Stanovnici ovog kraja su ogorčeni jer, kako kažu, kedrovi su ulepšavali grad, ali su bili i izvor zdravlja. Tu živi i Breda Nikolić koja se pita da li je prilaz tržnom centru mogao da bude sa neke druge strane.

Vidim ovaj masakr ovde i ne mogu da verujem… Strahota. Pa ovu su lepotu morali da unište – kaže Nikolićeva.

Sramota - kratko je prokomentarisao jedan Nišlija.

Bilo je i komentara jednog građanina da je slika posečenih kedrova nezamisliva, pa da je do granica virtuelnog.

Šta ima da kažem osim da je ovo zločin. U mnogim kulturama se drvo računa kao živo biće i drvo je daleko starije od čoveka. Ogavno…Ne postoji veći prirodni respirator od kedrova – poručuje on.


Dveri: Za ovo će neko nekad odgovarati

Iako su slali dva “zelena pisma” gradonačelnici Niša, u kojima su zahtevali da Grad obustavi odluku o seči 13 kedrova i prvi pokrenuli proteste, predsednica GO Dveri Tamara Milenković Kerković ističe da je krajnji rezultat pokazao šta vlast čini za svoje građane.

Ovo je ubistvo Grada , ovo grad više nije. Vlast je mnogo puta pokazala da joj do interesa građana nije stalo i ovo je zaista ubistvo ne samo ovog drveća koje je izuzetno vredno po sebi, ali i po svoje ekološke vrednosti koja je mnogo veća, ovo je zaista ubistvo grada…. za ovo će neko nekad odgovarati – poručuje Milenković Kerković.

Podsetimo, uoči protesta iz "Delte" tada nisu potvrdili da li će seče biti, ali su obećali da će zasaditi 140 novih stabala i istakli da im je "očuvanje životne okoline jedan od najvažnijih prioriteta". Inače, u krugu ovog tržnog centra pre nekoliko dana posečene su i topole u Ulici Blagoja Parovića.


Pokret za preokret: Ne secite nam kedrove, bez njih će nas vetrovi oduvati

Na seču drveća reagovao je i Gradski odbor Pokreta za preokret Niš, koji ovaj čin naziva zločinom protiv prirode i zdravlja Nišlija.

Ovo se u Nišu ne dešava prvi put. Proletos su ispred laboratorije Instituta za javno zdravlje posekli dva prelepa, zdrava stogodišnja stabla kedra, koja su posadili ratnici nakon povratka sa Solunskog fronta, i koja su bila pod zaštitom države - kažu iz Pokreta.

Zahtevaju odgovornost onih koji su dozvolili seču niških kedrova i traže da se prestane sa sečom zelenila u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • N.C

    15:15 // 1. 12. 2020.

    Zbog seče drveća Ja u taj tržni centar nikada neću kročiti. A verujem i ostali sugrađani...

  • Danijela Radović

    15:09 // 1. 12. 2020.

    Prosto! Bojkotujmo rad dotičnog tržnog centra. Niko ništa tamo da ne kupi.
    Eto za kaznu i nauk.

  • Miki

    11:35 // 1. 12. 2020.

    Eeeeee, svi smo jaki na tastaturi, krijuci se iza monitora sa laznim imenima i nalozima. Dragi moji, kada treba da se protestuje, da se izadje na ovu hladnocu da se stite drveca, nigde nikog nema. Tako nam i treba. Zato sedite u toplim sobama, gledajte farmu i parove, pokrijte se preko usiju i cutite. Nije vama toliko lose.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: