Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:05, 6. 7. 2017.

| Društvo

Kendi Dalfer postaje počasna Nišlijka

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Kendi Dalfer na Nišvilu
Nastupala već 3 puta na "Nišvilu"; Foto: Marko Pekić

Čuvena holandska saksofonistkinja Kendi Dalfer, koja je i često viđena na niškom džez festivalu, postaće počasna građanka Niša ukoliko odbornici na sutrašnjoj Skupštini Grada usvoje ovaj predlog, koji je potekao od organizatora “Nišvila”.

Direktror festivala koji je predložio saksofonistkinju za ovo zvanje, obrazložio je ovakav predlog time da je Kendi Dalfer u medijima promovisala “Nišvil”.

Posebno je naglašavala atmosferu festivala, jedinstvenu publiku i gostoljubivost građana Niša - kazao je tada direktor festivala Ivan Blagojević.

Planirano je da, ukoliko Skupština usvoji ovaj predlog, Kendi povelja Niša bude uručena 13. avgusta, poslednjeg dana ovogodišnjeg festivala, kada će ljubitelji džeza moći ponovo da čuju i vide njen nastup.

Iako je u opštinama i gradovima širom Srbije, pa i na jugu zemlje poslednjih godina trend da se najviša priznanja i titula počasnog građanina dodeljuje donedavnom premijeru, a sada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Niš je odlučio da ovo priznanje ode "kulturnim radnicima". U Skupštini Grada kažu da je inicijativa da se ova titula dodeli Kendi Dalfer, zasada i jedina takva inicijativa i da drugih kandidata nema.

Vučić je inače dobio najveću povelju Svrljiga u maju, a 2013. godine na ovaj način su mu i Leskovčani odali priznanje, dok su mu pre nekoliko dana Belopalančani dali svoje najveće priznanje povelju Nikita Remezijanski.


Milan Obrenović prvi počasni građanin Niša, a tu je i britanski kralj čaja

Milan Obrenović Nišlije mu odale priznanje; Foto: WikipediaNiš je dodeljivao zvanje počasnog građanina raznim zaslužnim pojedincima iz zemlje i sveta, koji su svojim naučnim, političkim ili humanitarnim radom doprineli razvoju i širenju ugleda Grada, navodi se na gradskom sajtu. Prvi je ovo zvanje poneo kralj Srbije Milan Obrenović, oslobodilac Niša od turske vlasti.

Istorijski arhiv ne poseduje dokument o tome kada je tačno Kralj Milan proglašen počasnim građaninom, ali ima dokumente iz kojih se ta informacija posredno saznaje - navode na gradskom sajtu.

Počasni građanin Niša bio je i ser Tomas Lipton, izumitelj čaja u kesicama i osnivač firme „Lipton Tea“. On je, kako navode, boravio u Srbiji u filantropskoj misiji i posetio Niš, gde je proglašen za počasnog građanina. Grad mu je odao priznanje i zahvalnost za to što je svojim brodovima prevozio zdravstveno osoblje, sanitetski materijal i humanitarnu pomoć za potrebe srpskih bolnica tokom Prvog svetskog rata 1915. godine.


Među počasnima u novijoj istoriji Niša uglavnom Grci

Počasna građanka Niša u skorije vreme postala je Atinjanka Kirijaki Panajotidi, koja je tokom NATO bombardovanja dopremala humanitarnu pomoć za decu i stradale u ratu. Ona je ovo zvanje dobila 2000. godine.

Od tada, svake godine organizuje dopremanje humanitarne pomoći, hrane, lekova i medicinske opreme ugroženoj deci i građanima Niša, Kliničkom centru, a paralelno sa tim organizuje odlazak naše dece u kampove širom Grčke - navode.

Među počasnim građanima je od 2005. i ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji u periodu od 2001. do 2005. godine Hans Ola Urstad. On se, navode, zalagao za razvoj Grada i dao je izuzetan doprinos razvoju saradnje sa Norveškom.

U njegovom mandatu su sa Vladom Norveške urađeni projekti rekonstrukcije niškog aerodroma, stipendije za studente završnih godina fakulteta, donacija u preciznoj opremi za laboratoriju Policijske uprave Niš, osnivanje Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, osnivanje Biznis inkubator centra - navodi se. 

Iste godine na spisku počasnih Nišlija je i konzul Grčke u Nišu Dimitris Ksenitelis, a zvanje mu je dodeljeno u znak zahvalnosti za sve što je učinio za razvoj prijateljskih odnosa između dve zemlje, dopremanje humanitarne pomoći iz Grčke i unapređenje ekonomske, političke, kulturne sportske i svih drugih vidova saradnje Niša i ovog dela Srbije sa partnerima u Grčkoj.

Haralampiju i Džoani Anastasiju iz Katerinija u Grčkoj, ovo zvanje dodeljeno je 2007. godine zbog brojnih humanitarnih akcija njihove fondacije koja je pomagala deci koja su ostala bez očeva u ratovima. Oni su organizovali letovanja, kurseve engleskog, računara i mnoge druge aktivnosti.

Arhitekta Lihija Ramirez iz Brazila, šef Kancelarije UN-Habitata u Srbiji dobila je zvanje počasnog građanina Niša 2008. godine. Ovo zvanje joj je, navodi se na gradskom sajtu, dodeljeno za nesebično zalaganje u predstavljanju Niša u svetu i za veliku stručnu pomoć koju je pružila u izradi srednjoročne Strategije razvoja Niša. Njenim zalaganjem Niš je na napuljskim „Gradovima nade“ svrstan u kategoriju svetskih gradova, a ona je značajno pomogla i izbeglima i raseljenima koji su utočište našli u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jeca

    17:39 // 7. 7. 2017.

    bulatovic i smiljko mi dali minus:)

  • Aperkat

    20:14 // 6. 7. 2017.

    Bravo za inicijativu,Candy je vise ucinila za Nis,nego svi gradonacelnici zajedno!

    • jeca

      23:48 // 6. 7. 2017.

      Da ne pricamo koliko je lepsa od svih gradonacelnika zajedno :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: