Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:30, 12. 6. 2023.

| Društvo

“Kengur bez granica” i 33 medalje niških talentovanih matematičara

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
đaci nagrade
Najviše medalja za učenike Gimnazije "Svetozar Marković"; foto: Miloš Milosavljević

33 medalje sa finala matematičkog takmičenja “Kengur bez granica”, održanog u Kragujevcu, osvojili su đaci iz Niša. Najviše medalja i među osnovcima i među srednjoškolcima osvojili su učenici Gimnazije “Svetozar Marković”, a u Niš ukupno stiže 6 zlatnih, 9 srebrnih i 18 bronzanih medalja.

Kada je reč o osnovcima, prvo mesto osvojio je učenik specijalnog matematičkog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković” Lazar Kolundžija. Srebro su osvojili Jovan Ilić iz OŠ “Čegar”, Nestor Marković iz OŠ “Car Konstantin”, Janko Jelenić iz OŠ “Miroslav Antić”, kao i Dimitrije Atanasković iz specijalnog odeljenja Gimnazije “Svetozar Marković”.

Takođe đaci specijalnog odeljenja te gimnazije Mihailo Radosavljević i Elena Dimitrijevič osvojili su bronzane medalje. Treća mesta zauzeli su i Olga Jelenić i Matija Ristić iz OŠ “Miroslav Antić”, kao i Miša Jakovljević i Nemanja Marjanović iz OŠ “Učitelj Tasa”. Bronza je pripala i Nataliji Stošović iz OŠ “Ratko Vukićević” i Milici Milošević iz OŠ “Sveti Sava”.

Što se tiče srednjoškolaca, najviše zlatnih medalja osvojili su učenici Gimnazije “Svetozar Marković” - Tadija Đokić, Petar Stojiljković, Dušan Stojković, Strahinja Svrzić i Lena Joković.

Najviše ih je i kada je reč o srebru - Strahinja Jovanović, Ana Ilić, Aleksandar Milošević i Andrija Živadinović. Srebro je osvojio i jedan učenik Gimnazije “Bora Stanković” Marko Branković.

Bronzane medalje su osvojili đaci “Svetozara Markovića” - Uroš Stevanović, Kata Hristov i Pavle Milošević, kao i đaci “Bore Stankovića” - Ognjen Đurović, Ana Mitić, Petar Bogdanović, Teodora Obradović, Filip Nikolić, Nikola Milošević i Bogdan Bogdanović.

Osnovni nivo takmičenja održava se istovremeno u više od 90 zemalja, u Srbiji, tradicionalno, na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Na takmičenju se, inače, rešavaju nepoznati problemi u kojima je ključno brzo logičko-kombinatorno rasuđivanje. Kako je istaknuto na sajtu takmičenja, cilj je povećanje interesovanja za matematiku i prirodne nauke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ketamin u kadi

    02:29 // 14. 6. 2023.

    Svaka čast, zaista veliki uspeh!

  • Mikac

    00:44 // 13. 6. 2023.

    Bravo, vi ste naša nada za spas!!! Samo napred i ne obazirući se na trenutne okolnosti, nagrade će doći. Živi bili svi!

  • nisliski mohikanac

    22:31 // 12. 6. 2023.

    Bravo,bravo pametnjakovići, uzivajte u uspehu i samo napred.
    Pamet i dobrota uvek pobedjuju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: