Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 11. 11. 2018.

| Društvo

Kesić: "Zatrpati mejl Evropske energetske zajednice zbog Rakitske reke"

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
zoran kesić 24 minuta
Nova ideja za ekološki otpor; Foto: prt scr YT

Dok stanovnici babušničkog sela Rakita i ekološki svesni građani nastavljaju da brane svoju reku nedozvoljavajući investitoru da nastavi radove na izgradnji mini-hidroelektrane, autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić pozvao je građane da “zatrpaju” mejl Evropske energetske zajednice pišući o ugrožavanju reka na Staroj planini.

Još jedan pokušaj investitora da nastavi radove u selu Rakita je juče osujećen, a kako javljaju građani, došlo je do ponovnog “koškanja” sa obezbeđenjem. Policija je i dalje prisutna u selu, a na braniku Rakitske reke su i mnogi građani iz drugih delova Srbije koji su protivnici gradnje mini-hidroelektrana. U Rakitskoj reci pronađene zaštićene vrste U Rakitskoj reci pronađene zaštićene vrste; foto: A. Jovanović

Kako je ova ekološka buna na Staroj planini postala nacionalna tema, u borbu za odbranu staroplaninskih reka uključio se i autor emisije “24 minuta” Zoran Kesić.

Suprotno duhovitom i ironičnom konceptu emisije, Kesić je predložio i ideju za novi vid protesta i negodovanja zbog ugrožavanja biološkog minimuma Rakitske i drugih staroplaninskih reka.

Možda ne možemo svi da odemo na protest na Staru planinu, ali ono što možemo je da napravimo jedan protest preko e-mail-a. Svako od nas, već sada, može da se lično obrati na adresu [email protected] Evropske energetske zajednice. Obavestimo ih lepo, kako to ide i u čemu je problem. I bez psovanja, molim - rekao je Kesić u svom maniru.

Razlog za pisanje ovoj instituciji, kako je i sam Kesić objasnio, jeste u tome što je Srbija upravo sa EEZ potpisala sporazum o obnovljivim izvorima energije, po kojem treba da ispuni normu proizvodnje struje iz “zelenih” izvora.

Podsetimo, početkom ove nedelje je došlo do fizičkog sukoba meštana Rakite i privatnog obezbeđenja na gradilištu za vodozahvat MHE. Krajem oktobra u selu je pronađena bomba ispred kuće gde su smešteni radnici sa gradilišta MHE, a meštani tvrde da je to pokušaj investitora da ih prikaže u lošem svetlu. Istraga je u toku, a slučaj vodi Osnovno javno tužilaštvu u Pirotu.

Meštani Rakite održali su protest ispred Opštine Babušnice na kome su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje svoje reke. I pored negodovanja lokalnog stanovništva investitor mini-hidroelektrane na Rakitskoj reci nastavio je radove na vodozahvatu. Stanovnici malog planinskog sela mesecima se bore za očuvanje svoje reke, a prvi protest održali su na dan Međunarodnog uspona na Ruj.

Potpomognuti akitivistima sa Stare planine sprečili su nastavak radova na vodozahvatu, a Zavod za zaštitu prirode najnovijim ispitivanjima pronašao je zaštićene vrste na ovoj maloj planinskoj reci.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    12:10 // 15. 11. 2018.

    Bravo, Kesicu!!!! Ganjaj ovu nepismenu i korupiranu bagru na vlasti...

  • Пасја Клада

    06:55 // 13. 11. 2018.

    Људи,маните се јевропе ,њених комисија и агенција.
    Ако држава не може,или неће да заштити јавни интерес грађана,може НАРОД.
    Организујте се,обавештавајте јавност о свим активностима узурпатора и помагача,а у крајњој линији користите погодности мрака дугих јесењих ноћи................
    Шта да вас учим потомци сте надалеко чувених ХАЈДУКА -заштитника голоруких и чувара правде.

  • Pepe

    09:10 // 12. 11. 2018.

    Izgleda da mu je opala gledanost emisije u kojoj je opsednut jednom ličnošću,pa sada traži pažnju na drugoj strani.Šalu na stranu ukoliko pasivan otpor bahatom investitoru ne uspe, moraju se preduzeti radikaknihe mere.Preprečiti prilaz plaćenim batinašima pre nego što priđu reci.Postaviti osmatrače i mobilne prepreke za brzo postavljanje. Jer da investitor radi po propisima ne bi dovodio batiaše.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: