Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 26. 1. 2024.

| Društvo

Kineska Nova godina biće obeležena operom u Nišu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
niš centar
Obeležavanje lunarne Nove godine trajaće 21 dan u 4 grada Srbije; foto: Vanja Keser/JV

Proslava lunarne Nove godine biće obeležena i ove godine u Nišu tradicionalnom kineskom operom "Zhejiang Vu Opera Troupe" , koju će 29. januara od 19:15 u Narodnom pozorištu izvesti 27 umetnika, plesača, pevača i muzičara.

Nastup će, kako je najavljeno, činiti operete koje u sebi imaju sadržane crte iz svakonevnog života, a opera će započeti performansom sa Morskim zmajem, kroz koji se na aktivno učestvovanje poziva i publika.

Potom se priča, prema rečima organizatora,razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta, te dodaju da u okviru opere postoje i dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na suona i hui hu tradicionalnim instrumentima.

Ulazak u godinu zmaja planiran je da kroz niz kulturnih manifestacija upozna građane Srbije sa bogatom kulturom Narodne Republike Kine. Ove aktivnosti imaju za cilj jačanje veza udomenu kulture i razmenu vrednosti između Narodne Republike Kine i Republike Srbije, promovišući međusobno razumevanje, prijateljstvo i saradnju u okviru Inicijative pojas i put - navode organizatori.

Njihove nastupe gledali su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlaj, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, Ministarstvo kulture i turizma NR Kine poverilo je ovoj trupi misiju gostovanja širom sveta.

Učestvujući u kulturnim razmenama, trupa je imala više od 300 nastupa, a u okviru projekta kineskog Ministarstva kulture "Srećna Kineska Nova godina“, operu je pogledalo dva miliona gledalaca. Jedna je od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa i smatra se za autentičnog predstavnika kulture provincije Džeđang i cele NR Kine - navode organizatori.

Nastup će, prema rečima organizatora, trajati 1 sat i 45 minuta, a besplatne karte za ovo izvođenje mogu se podići na blagajni pozorišta. Radno vreme blagajne naredne nedelje je od 11 do 14.30 i od 17 do 20 sati.

Podsetimo, tokom prošlogodišnjeg obeležavanja kineske Nove godine u Nišu bio je održan humanitarni karavan “Festival ukusa pojasa i puta” a sve donacije bile su usmerene Centru za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara”.

Takođe, građani su imali prilike da uživaju u tradicionalnom kineskom plesu, nastupu borilačkih veština, drevnom kineskom fudbalu, ali i da se upoznaju sa kineskom kulturom.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boranija

    19:48 // 26. 1. 2024.

    Zasto svi ti koncerti i manifestacije o znacajnim danima ili praznicima nisu poklonjeni svim gradjanima? Zagrejane bine na trgovima postoje samo za turbo i slicne "zvezde"?

  • Var tehnolog

    19:46 // 26. 1. 2024.

    U,srecno vreme, u Nisu se slavila ugostiteljska,lovacka, zanatska,esatradna ...Nova godina ! Sad je kineska. Razunmem postovanje prema svim nacijama koji ovde zive ali mi ulagivanje nije jasno ! A,da ,to je zbog brata Sia.

    • Гага

      16:12 // 29. 1. 2024.

      Кинези нама поклањају спектакл...ми само дајемо позоришну салу...карата више нема,па би било лепо,да нека од нишких ТВ.реализује пренос!?

  • Nik

    19:17 // 26. 1. 2024.

    Mi njima zlato i bakar, oni nama prljavu tehnologiju, zagađenje i operu, poštena razmena...

    • Гага

      16:16 // 29. 1. 2024.

      Од тог злата и бакра живи 2000 породица...а,пре њих,предходни властодршци,су затворили рудник,као нерентабилан...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: