Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 25. 10. 2018.

| Društvo

Kineska kompanija zainteresovana da gradi "auto-put mira"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
sastanak
I dalje nije zvanično da će auto-put ova kompanija zaista da gradi; foto: Ministarstvo saobraćaja

Za izgradnju auto-puta koji treba da poveže Niš i Drač, a za koji se još ne zna ko će na njemu raditi sledeće godine, kako je saopšteno iz Ministarstva građevine, zainteresovana je kineska kompanija "Pauer Čajna", koja je uključena u projekat izgradnje obilaznice oko Beograda.

Izgradnja "auto-puta mira" koji treba da prođe kroz Niš i Merdare, a koji je na nedavno održanoj sednici Vlade u Prokuplju izdvojen kao jedan od glavnih projekata ovog kraja, posle probijanja planiranih rokova, trebalo bi da počne da se gradi sledeće godine.

Dosad nije bilo poznato ko će graditi auto-put Niš - Merdare - Priština, a kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, to bi mogla da bude kineska kompanija "Pauer Čajna". Regionalni direktor Jeng Boom rekao je da su zainteresovani za to. auto-put mira Izgradnja "auto-puta mira" bi trebalo da počne sledeće godine; foto: JV/P. Blagojević

Hvala Vam na prilici da nastavimo razgovore o daljoj saradnji. Pored učešća u izgradnji obilaznice oko Beograda, zainteresovani smo i za nove projekte i spremni da razgovaramo o različitim vidovima finansiranja - rekao je Bo.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je predložila da se formira nova radna grupa u kojoj će biti predstavnici Ministarstva i kineske kompanije, kako bi se što efikasnije dogovorili o realizaciji projekata.

Osim izgradnje "auto-puta mira", kako je saopšteno, kompanija koja gradi obilaznicu oko Beograda, zainteresovana je i da gradi brze saobraćajnice od Beograda do Zrenjanina i Iverka do Lajkovca, kako bi se taj deo Srbije povezao sa Koridorom 11.

Podsetimo, ranije je najavljeno da će put Niš - Merdare biti dug 77 km i da će koštati 855 miliona evra, a "kosovska strana" treba da izgradi 22 km puta od Prištine do Merdara, jer već postoji auto-put Priština - Drač. Iako još nije jasno ko će platiti radove, niti ko će ih izvoditi, ranije je Evropska banka "ohrabrila" povezivanje Niša i Prištine, a ta podrška se ogleda u davanju kredita sa niskom kamatom.

Dosad je napravljen prvi korak ka realizaciji ove ideje, a pred početak izgradnje sledeće godine nedavno je niški Zavod za urbanizam počeo izradu detalnog prostornog plana, što je preduslov za nastavak pripreme ostale dokumentacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milisav

    07:45 // 26. 10. 2018.

    Tešo da će Zapad pustiti Kineze. Zašto? Davanjem kredita, traže i uposlenje njihovih građevinskih kompanija !?

  • Лесков Врр

    22:51 // 25. 10. 2018.

    Град Скадар је један од најстаријих срБских градова,некадашњи престони срБски град - кад тад биће враћен у окриље срБске државе - е онда ће мо сами,без ичије помоћи градити ауто-пут до њега и обала срБског Јадрана.
    Биће тешко,тражиће жртве,али зар браћа Јакшићи нису под истим мукама градили Скадар.

  • Ibi

    19:57 // 25. 10. 2018.

    Sumnjam da će Kinezi moći da grade jer naši političari moraju da se,, ugrade"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: