Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:39, 15. 3. 2012.

| Društvo

Kineski u školama u Nišu

Autor:Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
kineski
foto: howtospeakchinesemandarin.com

Od ponedeljka, 19. marta učenici u 5 osnovnih i srednjih škola u Nišu moći će da fakultativno uče kineski jezik.

Ministar prosvete Žarko Obradović i ambasador Kine u Srbiji Đang Vanhu potpisali su Memorandum o saradnji povodom realizacije projekta “Učenje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji”, kojim je predviđeno da 2.462 učenika dobije mogućnost da uči kineski jezik.

Na teritoriji grada Niša u 3 osnovne i 2 srednje će biti prilike da učenici nauče ovaj jezik. 

- Priliku da uče kineski će imati učenici osnovnih škola "Vojislav Ilić Mlađi" u Humu, "Milan Rakić" u Medoševcu i "Sreten Mladenović Mika" u Nišu, kao i učenici Gimnazije "Svetozar Marković" i Škole mode i lepote - rekao je Živomir Jovanović, načelnik Školske uprave u Nišu.

Nastava je fakultativnog tipa i moći će da je pohađaju učenici petog, šestog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola.

- Jedan profesor i jedna profesorica kineskog će držati predavanja, a mogu da kažem da i oni brzo uče srpski. Programom je predviđeno da do kraja ove školske godine učenici imaju 2 časa nedeljno, a od 1. septembra do 31. decembra ove godine po 3 časa - dodao je Živomir Jovanović.

Učenje kineskog je deo pilot projekta u Srbiji na osnovu dogovora Ministarstva prosvete Srbije i Ministarstva prosvete Narodne republike Kine koji je potpisan 23. decembra 2009. godine u Pekingu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Stefan Stosic

    15:29 // 16. 3. 2012.

    I ako ćemo već o pravopisu, džaba tebi i engleski i nemački kad ni srpski ne znaš. Podsećam, MALIM POČETNIM SLOVOM se pišu prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sa sufiksima -ski, -čki, -ški. Što znači da nemački nije Nemački i engleski nije Engleski. Hvala na pažnji

  • Stefan Stosic

    15:25 // 16. 3. 2012.

    Za one koji udaraju odmah na pravopis i srpski jezik, SADA je fakultativno, kao što je i nemački bio do pre nekoliko godina. A ti Dejo, ako je to zaista bilo pre mnogo godina, nije je čekala plata u evrima, to se baš i ne uklapa. @Ivan, super, izvoli idi uči kineski. Imate li vi ljudi uopšte pojma koliko se on uči? I da ga čak ni 90% žitelja Kine ne zna u potpunosti?!

  • Ivan

    13:17 // 16. 3. 2012.

    DA,da a tek Mongolskom jeziku deca bi se narocito obradovala a bio bi im i od koristi.
    KATASTROFA! Sta je sledece najezda skakavaca.
    Na kvalitetan nacin pripremaju Republiku Srbiju pred najezdu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: