Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 17. 5. 2011.

| Društvo

Kinezi na sudu zbog robne kuće

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC – Dve kineske firme završile na sudu zbog spora oko zakupa robne kuće u centru Leskovca.

Reč je o atraktivnom poslovnom prostoru preduzeća "Mašinoteks", površine oko 8.000 kvadratnih metara, koje bi želele da koriste obe kineske firme.

Koliko je problem ozbiljan dovoljno govori informacija da se u njegovo rešavanje uključila i ambasada najmnogoljudnije zemlje na svetu, koja "insistira na poštovanju zakona".

Leskovački Maštinoteks sredinom februara otišao je u stečaj i tada je stečajni upravnik Predrag Mitrović raspisao novi tender za zakup ovog objekta.
Pored preduzeća "Hong Li", čiji je vlasnik Liu Keshong a koje je već četiri godine zakupac robne kuće, za ovaj prostor bila je zainteresovana i firma "Guo", koja je u vlasništvu Guo Ksia, predsednika Kineske trgovinske asocijacije za južnu Srbiju sa sedištem u Nišu, koji je ponudio pet evra zakupnine, odnosno tri evra više po kvadratu.

Po oceni stečajnog upravnika Predraga Mitrovića, sve je urađeno kako nalažu "pozitivni propisi", jer je robna kuća data u zakup onome ko je ponudio bolje uslove, odnosno višu cenu.

Po odluci Privrednog suda u Leskovcu pre nekoliko dana je starom zakopcu naloženo da se iseli, ali on to nije učinio, uz obrazloženje da je "ponudio nižu cenu jer je uložio velika sredstva u adaptaciju zgrade".

U Kineskom tržnom centru trenutno je angažovano 150 trgovaca, koji su uzeli u podzakup radnje i zaposlili oko 150 Leskovčana.

Preduzeće Mašinoteks privatizovano je 2002. godine, ali većinski vlasnik Blagoje Ilić, iz Preševa, nije ispoštovao ugovorne obaveze i od 2003. godine, odnosno punih osam godina, traje štrajk tridetak radnika, što je, kako tvrde u Veću Samostlanih sindikata Jablaničkog okruga, najduža obustava rada ne samo na jugu Srbije, nego u Republici!

Mašinoteks je u velikim finansijskim problemima, jer samo Poreskoj upravi duguje oko 30 miliona dinara, kolike su i obaveze zbog neizmirenih plata i doprinosa preostalim radnicima.

Leskovački metalci od zakupa robne kuće, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji, nedaleko od glavne autobuske stanice, odnosno centra grada, inkasiraju oko milion dinara, ali je zbog nastalog spora i blokade računa dosadašnjeg zakupca, preduzeća "Hong Li", koja traje duže od sto dana, naplata pod velikim znakom pitanja.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    14:19 // 18. 5. 2011.

    Ne zove se stečajni upravnik Predrag već Robert Mitrović, moj drugar, i treba tako, cepaj Roćko !!!

  • pera

    18:41 // 17. 5. 2011.

    to samo Bruce Lee moze da resi !!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: