Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 30. 5. 2020.

| Društvo

Kisić Tepavčević: Aktivnost virusa oslabila u populaciji, ali moramo da naučimo da živimo sa njim

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti, RTS
Darija Kisić
Virus je i dalje tu, poručuje doktorka; foto: Vanja Keser

Većina slučajeva novozaraženih kovidom koji se otkrivaju poslednjih nedelja su kod osoba bez simptoma i znakova infekcije, rekla je za javni servis zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević i po njenim rečima epidemiološka situacija ide željenim tokom.

Trenutno su aktivnosti epidemiologa usmerene na pronalasku osoba koje su bile u kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, a kako objašnjava doktorka Kisić Tepavčević, većina njih i nema nikakve simptome bolesti.

Možemo da vidimo da ide željenim tokom, imajući u vidu silazni trend. U mnogim zemljama više i ne testiraju osobe koje nemaju simptome infekcije, a mi smo se odlučili za ovakav nadzor da ne bismo propustili nijedan potencijalni rezervoar zaraze, jer mislimo da je to bolji model kako bismo što pre suzbili ovaj virus u našoj populaciji - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je gostujući na RTS-u rekla da građani moraju da shvate borbu protiv ovog virusa kao globalni problem gde svi zajedno kao svet moraju da deluju, jer je u prethodnom periodu pokazano kako se iz jednog dela sveta zarazna bolest širi brznom najbržeg prevoznog sredstva do drugog kraja.

Ona kaže da je prerano da bi se pouzdano moglo reći da li virus slabi, a kako dodaje, indirektni pokazatelji ukazuju da je oslabila aktivnost virusa u populaciji.

Sada je period godine kada nije sezona kapljičnih infekica i iinfekcija sličnih gripu, pa je i manja verovatnoća prenosa ovog virusa. Suština je da je sada itekako oslabila njegova aktivnost u populaciji. Postepeno se vraćamo životnim aktivnostima i moramo da naučimo da živimo sa njim - rekla je doktorka.

Ona napominje da ukoliko bi se radilo testiranje samo osoba koje ispunjavaju makar neke od simptoma, onda bi taj broj otkrivenih slučajeva sada već bio jednocifren.

Uvek postoji teoretska mogućnost da će on da nestane, ali su sada sve manje šanse za to ako se preseli ponovo sa južne hemisfere kod nas. Moramo da budemo svesni da je virus tu i da to nije jedini virus koji je oko nas, nismo ni svesni koliko ih ima oko nas. Sada ulazimo u sezonu crevnih infekcija i veća je verovatnoća da se zarazimo nekim drugim virusom, recimo virusom zapadnog Nila - objasnila je Kisić Tepavčevićeva.

Od 1. juna biće dozvoljeno igranje fudbalskih utakmica pred publikom, a kako pojašnjava doktorka, nije brojčano određeno do 1.000 ljudi, već to zavisi od prostora gde se na otvorenom odvijaju sportski dođađaji.

Ono što jeste preporuka je da bude udaljenost minimum jedan metar između navijača. To bi praktično značilo da je jedno mesto slobodno između navijača, što bi značilo upola manji broj od kapaciteta objekta. Na otvorenom, pogotovu u ovom periodu godine, znatno je smanjen rizik od prenošenja ovog virusa i sada na svakome je lična procena da li to predstavlja rizik za njega da se zarazi - kaže Kisić Tepavčevićeva.

Iako je, kako kaže, većina zemalja sada povećala broj od 100 ljudi u zatvorenom prostoru, u Srbiji je i dalje na snazi ranije doneta odluka, ali i u ovom slučaju zavisi od kvadrature prostora.

Ne može da bude uniforman broj bez obzira kolika je veličina te prostorije i tu će sigurno da se ide u popuštanje svih mera, jer opet napominjemo da sada znamo da je virus tu, moguće da će on da bude sa nama dugo i da moramo da naučimo da živimo sa njim i da naučimo da mislimo da je on tu - rekla je doktorka.

Sve o korona virusu možete pročitati ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    15:33 // 24. 6. 2020.

    Darija je šampionka, kako u stajlingu, tako i prilagodjavanju dnevno političkoj situaciji.

  • Izbori

    20:37 // 31. 5. 2020.

    Ajde zeno mani se vise.zamenica direktora,ali se nisi skidala sa tv.dosadila si vise barem meni.mogu unapred da ti cestitam kao buducem ministru zdravlja,ko se ekspinira,taj i profitira.a ti si se dobro usemila...u nasoj Srbiji...pa moras da galamis...ne znam samo da li je normalno da vise prica zamenik direktora ili sam direktor...nesto tu opasno mirise...letujte u Srbiji...slogan doktorke .....

  • Nishlija

    09:44 // 31. 5. 2020.

    Mnogo lakse cemo se navici da zivimo, ako preko veze dobijemo nekoliko tendera sa visokom cenom!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: