Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 21. 3. 2021.

| Društvo

Kisić Tepavčević: Socijalne radnice iz Blaca mogu da ostanu bez posla

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, Prva
centar
Sa socijalnim radnicama došla i policija; foto: printscreen

Da su socijalne radnice iz Blaca koja su na silu pokušale da odvedu u hraniteljsku porodicu dvoje maloletne dece i odvoje ih od svoje bake, povredile proceduru, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Kako je dodala, čeka se da se završi nadzor, a kazna za radnice bi mogla da bude i gubitak posla.

Ponašanje zaposlenih u Centru za socijalni rad se ispituje, nakon što je na društvenim mrežama postavljen snimak na kome vidi se kako su radnice ove ustanove došle u kuću Dačevića u mestu Suvi Do kod Blaca kako bi uzele decu od njihove nepokretne bake.

Postupci i nadzor su u toku, kaže ministarska Kisić Tepavčević za televiziju Prva.

Ono što nas jeste sve potreslo jeste da je očigledno došlo do povrede načela o socijalnoj zaštiti. Mi smo pokrenuli sve postupke o odgovornosti socijalnih radnika koje su u tom momentu bile na terenu. Na osnovu snimaka može da se vidi da je došlo do povrede različitih načela pravilnika socijalnih radnika. Očigledno je da je došlo i do povređivanja i dostojanstva korisnika, zaštita njihove privatnosti, a ima i komponeta zlostavljanja. Nadzor će pokazati - rekla je ministarka.

Na snimku se vidi kako u jednom trenutku jedna od zaposlenih pokušava da fizički izvuče 13-godišnjeg dečaka, dok se on opire, uspeva da se otrgne i zaključa u kupatilu svoje kuće, a on se kasnije zbog masnica na ruci javio prokupačkoj bolnici.

Socijalni radnici su odustali od odvođenja dece, a ministarka kaže da, ukoliko to nadzor utvrdi, mogu da ostanu i bez posla.

Da pričekamo da se završi nadzor, videli smo neprimereno ponašanje, tu su moguće sve sankcije pa i gubitak posla. Tačno se zna kakva su prava korisnika, njihov interes je prioritet - kaže Kisić Tepavčević.

Sudbina dvoje dece koje nakon smrti majke čuva njihova nepokretna baka nije još poznata, a iako imaju oca, on se ne stara o njima. Da li u ovom slučaju baka može da bude hranitelj, ministarka ne objašnjava.

Sva pitanja u oblasti socijalne zaštite su izuzetno osetljiva. Odluke nisu na nivou jednog čoveka, pojedinica, Centra za socijalni rad ili ministra. To je jedan čitav sistem za kvalifikovanim pojedincima, a osnovni cilj je zaštita prava deteta. Dobrobit deteta je izna svega. Mi smo pokrenuli postupke u okviru Ministarstva, značajan deo nadležnosti je u Ministarstvu za brigu o porodici - rekla je ministarka.

Podsetimo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je ranije osudilo postupanje radnica prema deci iz porodice Dačević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ana

    18:18 // 31. 7. 2021.

    Zasto u ovom slucaju da baka ne bude hranitelj,bitno je da su deca srecna sa njom,kao sve rade u korist dece,a kontra je

  • Draga

    13:54 // 2. 4. 2021.

    Sve se lepo vidi na snimku, maltretirano i dete i baka, tu nedostaje elementarna kultura i ljudskost, radnice su ocigledno navikle da se ponasaju na ovako grub nacin, one nisu za rad sa decom. A i bivsa direktorka je sada pedagog u nekoj skoli, koliko dece treba da povredi ako je dozvolila ovakvo ponasanje u svojoj sluzbi? Centri za soc. rad su kod nas nedodirljivi

  • Djole

    01:03 // 23. 3. 2021.

    Povredjeno je i načelo nasilje nad slabim i nemoćnim,maloletnim licem a sve pred očima policije kojoj je veći prekršaj bio čovek sa kamerom koji snima nego vriska,cika,zapomaganje dece i brutalnost nasilje i demonstracija sile bezbožnica i bezdušnica.
    Koliko se meni čini a siguran sam iz vidjenog,policija ni najmanje bije postupila po propisima sluzbe.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: