Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:08, 31. 3. 2020.

| Društvo

Kisić poručuje da se ne smanjuje plata lekarima koji su u izolaciji zbog posla, Sindikat traži zaštitu radnika

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
lekari
Iz Sindikata traže da se zdravstvenim radnicima ne smanjuje plata; foto: Flickr/Hamza Butt

Upitana da prokomentariše najavljeno smanjenje plate lekarima Kliničkog centra u Nišu, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da ako se zdravstveni radnik potencijalno zarazio od virusa korona na radnom mestu i zato je u izolaciji ne može da ima manju platu. Reagovao je i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije koji poziva nadležne da zaštite ljude koji su na prvoj liniji odbrane od virusa.

Zaposleni u niškom Kliničkom su burno reagovali nakon saznanja da će imati 35 % manju platu, jer su u samoizolaciji ili izolaciji zbog korone. Pojedini lekari kažu da su časno radili svoj posao, sa radnog mesta su poslati u izolaciju zbog sumnje da su zaraženi i da im je "hvala" za to - skidanje trećine plate.

Novinarka CINS-a upitala je stručnjake na konferenciji kako komentarišu najavljeno smanjenje plate onima koji su morali da se izoluju.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević kaže da treba ispitati pojedinačne slučajeve, jer je važno gde se zdravstveni radnik zarazio. Kon konferencija Kisić smatra da ne može da im se smanji plata ako su se zarazili na poslu; foto: JV

Ukoliko se neko, bez obzira što je zdravstveni radnik, recimo zarazio na skijanju, onda to nije izloženost na radnom mestu. Ukoliko se izloženost desila na radnom mestu i dobije se odgovarajuće rešenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor odnosno u samoizolaciju, sigurno da ne može da bude nikakvo umanjenje od plate. Ali napominjem to je u nadležnosti Ministarstva za rad i od slučaja do slučaja će se pojedinačno rešavati - pojasnila je.

Iz Vlade Srbije su za CINS rekli da će ispitivati slučajeve smanjenja plate radnicima koji su u izolaciji zbog virusa.


Reagovao i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije

Iz Uprave Kliničkog centra Niš su naveli da smanjenje plate nije njihova pojedinačna odluka, već da su radnicima samo prosledili obaveštenje na osnovu zakona i preporuka Ministarstva. Ministarstvo za rad se po ovom pitanju još nije izjasnilo i odgovorilo na pitanja novinara.

novi klinički centar Traže da lekari primaju punu platu; Foto: Vanja Keser/JV Reagovao je Sindikat lekara i farmaceta Srbije i poslalo dopis nadležnima u kome traže da hitno reše probleme sa kojima se suočavaju zdravstveni radnici.

Osim što je nekima najavljeno da će primiti samo 65 % plate, u Sindikatu navode i druge primere kršenja prava radnika za vreme vanrednog stanja.

U nekim ustanovama, za zdravstvene radnike koji su organizovali rad u smenama, kao, pre svega, meru zaštite zdravstvenim radnicima, i poštovanjem Uredbe Vlade Srbije o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, obaveštavaju ih da ih vode kao da su na prinudnom godišnjem odmoru (?!) kada ne rade. Smatramo da se to ne sme dozvoliti. Pozitivni zdravstvenni radnici, najavljuju obračun plate po pravilima o privremenoj sprečenosti za rad u iznosu 65% od plate. Smatramo da se to ne sme dozvoliti - navode u Sindikatu.

Ističu da je reč o ljudima koji su na prvoj liniji odbrane od virusa, te mole nadležne da hitno reše sva ova pitanja. Njihov predlog je da zdravstveni radnici koji su u izolaciji 14 ili 28 dana budu na plaćenom odsustvu, da oni koji imaju virus i ne mogu da rade prime 100 % zarade, kao i da oni koji rade u smenama prime punu platu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bojan

    15:06 // 31. 3. 2020.

    I posle se pitamo zasto nam lekari i med.sestre odlaze kada ovi podanici vlasti jedva cekaju da ih pogaze. Kada ovo prodje sve ce Nemacka da ih pokupi jer su medju najboljima.

  • Radoznala

    11:50 // 31. 3. 2020.

    Da li znate da postoji Kolektivni ugovor za zdravstvene radnike? Po clanu 110, u ovim uslovima ne bi smela da se smanji plata.

  • Dr

    10:46 // 31. 3. 2020.

    Kako vreme ide sve više verujem autotitetu ove gospodje. Vrlo jezgrovito objašnjava i informiše, za razliku od ovih olinjalih vakcino lobista. Ona i doktorka koja se odskora pojavljuje svakim pojavljivanjem stiču poverenje. Samo da nam se prvonezarazei više ne obraća (davi).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: