Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:23, 9. 12. 2020.

| Društvo

Klinički centar Niš skoro pun, plan da se kovid pacijenti sa lakšom kliničkom slikom prebace u privremene bolnice

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
Preraspodela u planu zbog popunjavanja kapaciteta nove zgrade; foto: JV

Manje je pacijenata na lečenju od kovida u hali "Čair" i Niškoj Banji nego prošle nedelje, ali je Klinički centar skoro potpuno pun, a pomoćnik direktora KC Niš Goran Stanojević kaže da je zato planirano da oni koji imaju lakšu kliničku sliku budu prebačeni u privremene bolnice u Nišu. Prerasporediće pacijente nakon vizite, kako bi svi imali adekvatno mesto za lečenje i tretman koji zaslužuje njihova težina bolesti.

Krajem prošle nedelje su kapaciteti privremenih bolnica u Nišu bili skoro popunjeni, ali su neki pacijenti otpušteni, a neki zbog pogoršanja stanja prebačeni u Klinički centar, pa ih je sada manje. U "Radonu" u Niškoj Banji je 15 pacijenata manje nego pre nekoliko dana, ukupno 133 trenutno na lečenju, kaže direktorka Instituta "Niška Banja".

I više nego duplo manje ih je u hali "Čair", ukupno 62, ali koordinator ove privremene bolnice Goran Stanojević kaže da je njih 16 na kiseoničkoj potpori i da su ti kapaciteti potpuno zauzeti.

Međutim, najteži pacijenti na lečenju su u Kliničkom centru u Nišu, gde su kapaciteti skoro potpuno puni, pa je zato u planu nova organizacija.

Moramo svi da se potpomažemo, jer Klinički centra je baš dupke pun, sa najtežim pacijentima, tako da će danas nakon vizite da se vidi ko može da se prebaci u lokalne bolnice od pacijenata koji su došli sa strane, ko u "Radon", ko u Vojnu bolnicu, ko u "Čair", tako da u odnosu na to ćemo videti, da nakon udara najvećeg broja pacijenata iz Beograda zaštitimo ovaj deo Srbije. Za sada to dobro funkcioniše, dopunjujemo se - navodi Stanojević.

Nakon današnje vizite u KC Niš lekari će proceniti koliko će pacijenata moći da bude upućeno na lečenje u privremene bolnice, a Stanojević objašnjava da je to neophodno kako bi se oslobodili kapaciteti za teže slučajeve u novoj zgradi i Infektivnoj klinici.

Pošto u hali "Čair" više nema mesta za pacijente kojima je potreban kiseonik to će biti jedan od izazova.

Mi otpuštamo ljude, ali imamo problem i tih ograničenih kapaciteta za kiseonička mesta, tako da su nam ona sada puna. Ako bude potrebno neke ćemo pacijente kojima je potrebna manja količina kiseonika da prebacimo iz Infektivne klinike da bi oni primili one sa većom količinom i koncentracijom kiseonika, jer nije svejedno da li pacijent u terapiji prima 5 ili 15 litra kiseonika u minuti. Napravićemo jednu preraspodelu da bi pacijenti dobili ne samo adekvatno mesto, nego i tretman koji zaslužuje njihova težina bolesti - pojašnjava.

Stanojević ističe i da nije bilo preminulih u hali, ali jeste kritičnih pacijenata koji su u poslednji čas prebačeni na lečenje u Klinički centar. Kaže da on i njegove kolege imaju iskustva i mogu brzo da vide kada se pacijentu pogoršava stanje i oni se hitno transportuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    19:50 // 9. 12. 2020.

    Na ovo vreme prebacivao pacijente Van svake pameti

  • Dragi

    16:08 // 9. 12. 2020.

    Jel se čeka Kruševac da se zatvori Čair?

  • Dzamutka

    15:30 // 9. 12. 2020.

    Dobar lekar, ali dzaba, kad mu je knjizica u dzepu, ni sam ne veruje u ono sto prica ! Kad udjes u njihovo kolo, nema nazad ili si poslusnik ili te ocrne vise nego Djilasa !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: