Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 4. 12. 2015.

| Društvo

Klinički centar da dostavi podatke o zapošljavanju lekara

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-klinicki-centar-nis-1
Klinički centar krije podatke; foto: arhiva JV

Nakon što je uprava KC, pravdajući se da štiti "podatke o ličnosti", odbila da novinarima saopšti kako su neki lekari zaposleni, Poverenik za informacije od javnog značaja im je dao rok od 5 dana da to objave.

U želji da provere da li su dvoje lekara zaposleni preko konkursa ili na drugi način, novinari "Južnih vesti" su početkom oktobra tražili od KC-a informaciju o njihovom angažovanju.

Međutim, direktor Zoran Radovanović je obavestio novinare da zbog "zaštite privatnih podataka svojih zaposlenih" ne sme da dostavlja ovakve informacije “trećim licima” bez saglasnosti onih na koje se informacije odnose.


Radovanović: "Žalite se"

Direktor KC-a Zoran Radovanović tada je izjavio da pravna služba KC-a nije odbila novinare, već samo poslala ono što sme da pošalje, te uputio novinare da se žale Povereniku.

Mi pošaljemo ono što smemo, ti to šalješ Šabiću (povereniku, prim. aut) ili već kome, ja tebi vraćam nazad i to je to. Jer postoje stvari koje se traže a ne mogu da se daju - rekao je tada Radovanović.


Šabić: Javni interes veći od prava na privatnost

Nakon uložene žalbe, iz kancelarije Rodoljuba Šabića, Poverenika za informacije od javnog značaja, novinarima je stiglo obaveštenje da je Klinički centar u zakonskoj obavezi da tražene podatke dostavi u roku od 5 dana od dana prijema rešenja, uz prikrivanje samo ličnih podataka - kao što su adresa i matični broj.

Poverenik je zaključio da ovde postoji "jasan interes javnosti".

Tražene informacije se odnose na zaposlene odnosno lekare u Kliničkom centru u Nišu, koji je zdravstvena ustanova osnovana od strane Republike Srbije, pa jesu informacije od interesa za javnost, posebno imajući u vidu interes javnosti da ostvari uvid u zakonitost zapošljavanja u organima javne vlasti - navodi se u rešenju Poverenika.

Inače, ovo nije prvi put da, pravdajući se zaštitom podataka o ličnosti, Klinički centar odbija da novinarima dostavi određene podatke.

Naime, Poverenik trenutno odlučuje o žalbi koju su uputili novinari "Južnih vesti" nakon što je direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović odbio da "Južnim vestima" dostavi spisak lekara kojima su u prethodnom periodu nelegalno bile isplaćivane naknade za "dopunski rad".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cobi

    18:29 // 5. 12. 2015.

    Predlažem Batu drvara za dir.KC,on će to da dovede u red.Sad nešto razmislih,možda je bolja varijanta Bulat ili Mukica.

    • Marija

      22:24 // 5. 12. 2015.

      Nemaš većeg stručnjaka u Nišu od Mukice, a i dobio je medalju od nekakve naučne družine. U tom slučaju bi bio direktor svom velikom učitelju.

    • kukica

      09:27 // 6. 12. 2015.

      Kad vec spominjemo Mukicu, jeste li videli da je cena m3 vode povecana za 10%!

  • Milos

    11:24 // 5. 12. 2015.

    Ima KC novopecenog lekara sa visokim prosekom koji je fakultet video samo turisticki, ali je zato sin jednog starijeg profesora na pravima...ostale kolege sa medicine znaju o kome se radi...

    • h

      17:11 // 5. 12. 2015.

      Ne znamo svi. Pravo i medicina zajedno prava stvar. Ali ljudi dajte ovo naše malo selo na svakom fakultetu, pošti, policiji, Niš Ekspresu, EPS-u,Direkcijama...sve mamina i tatina deca. Pa na DIF-u sve profesorska deca, ima ih i na Pravnom, Mašinskom, Ekonomskom..Nisu samo medicina i KC niš jedina Meka.Inače tvrdim da posle ovako lošeg direktora kao što je Radovanović, sigurno dolazi lošiji.

    • Oscar Pitagor

      19:04 // 5. 12. 2015.

      h: А онда се чудите кад лагано (али сигурно и систематски) Бгд погаси све те факултете. Они који желе здравље ићи ће у приватне ординације или Софију, ако немају лову, као што то данас раде рецимо грађани општине Босилеград.

  • N

    21:19 // 4. 12. 2015.

    Kako god se zaposlili zbog loših uslova rada, malih plata, nikakve edukacije, javnosti koja ih odmah osudjuje i nipodaštava, mladi lekari nemaju nikakvu perspektivu u KC Niš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: