Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:57, 8. 4. 2011.

| Društvo

Klinički centar rešava problem dimnjaka

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Novo rukovodstvo Kliničkog centra u Nišu odlučilo je da reši dva krupna problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema niškom Kliničkom centru gravitira oko dva miliona građana, a novi tim na čijem čelu se nalazi direktor Borislav Kamenov planira da u najskorijem roku oformi manji urgentni centar za pacijente koji pate od neuroloških oboljenja u okviru sadašnje Interne klinike.

Drugi problem se tiče svih Nišlija. To je dimnjak iz bolničke kotlarnice koji predstavlja najveći aerozagađivač u gradu jer svakodnevno iz njega kuljaju štetni gasovi koji truju građane već decenijama.

Doktor Kamenov kaže da će novi tim KC-a uz podršku Ministarstva zdravlja rešiti ovaj problem tako što će do jeseni stara kotlarnica na ugalj biti zamenjena grejnim instalacijama na gas.

- Niš ima jedan veliki nedostatak, a to je nedostatak Urgentnog centra. Na klinici za hirurgiju je to prilično dobro rešeno jer se u okviru zgrade nalazi manji centar gde se pacijenti sagledavaju i upućuju na pravu kliniku na dalje lečenje. Kod neuroloških oboljenja ima problema. Nekada pacijent ima samo nizak pritisak, a simptomi liče na šlog. Zato ćemo opremiti jedan deo prostora Interne klinike gde će svakog pacijenta sa “granično nejasnom” dijagnozom pregledavati više lekara. Pored te prostorije opremiće se laboratorija gde se mogu odmah dobiti vitalni parametri pacijenta. U radu sa svakim takvim pacijentima preglede će vršiti internisti, neurolozi, infektolozi i lekari onih specijalnosti za kojima ima potrebe. Sve što radimo moramo da uradimo timski pa će tako i taj manji urgentni centar zapravo biti rešenje da se što hitnije pristupi lečenju pacijenta i to u direktnom susretu lekar-pacijent, bez suvišne papirologije - priča Kamenov.

Najveći problem aerozagađenja Niša - dimnjak iz koga štetni gasovi decenijama zagađuju zdravlje građana biće van upotrebe. Time se rešava najveći ekološki problem Niša.

- U Kliničkom centru postoje pored ostalih pacijenata I oni sa respiratornim oboljenjima tako da pored nabavke novih aparata i druge opreme, moramo paralelno da radimo na sprečavanju širenja tih štetnih gasova iz dimnjaka koji decenijama zagađuje Niš i okolinu-kaže v.d.direktora Borislav Kamenov.
Kapacitet nove kotlarnice koja će kao energent koristiti gas iznosi 29,7 mw, a jednim njenim delom obuhvaćeno je da ne greje samo Klinički centar već i Sportsko rekreativni centar “Čair” - kaže doktor Kamenov i dodaje da je planirani rok za završetak ovih radova je oktobar 2011. godine.



Menjaju se stolarija, cevi, radijatori

Program poboljšanja energetske efikasnosti podržava Ministarstvo zdravlja republike Srbije koje će finansirati zamenu svih dotrajalih vrelovodnih cevi, podstanica i više od 50 odsto radijatora i instalacija unutar klinika. Zamena dotrajale stolarije, zamena krova i drugih radova koje bi trebale da pruže pacijentima uslovnije lečenje, odvijaće se u dve grupe klinika i pomoćnih zgrada KC-a.


Hirurgija građena između dva svetska rata!


U naredne dve i po godine Niš će dobiti 35.000 novih kvadrata bolničkog prostora, a pod tim se podrazumeva gradnja novog monobloka i urgentnog centra čija je gradnja vež godinama zastala.

- Mi to moramo da uradimo jer su zgrade u kojima se nalaze klinike već dotrajale. Zgrada gde je Hirurška klinika građena je između dva svbetska rata! A, recimo poslednji put se gradilo u Kliničkom centru i to nadgradnja Interne klinike kada je građen autoput “Bratstva i jedinstva”! - kaže Kamenov.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zeljko petrovic

    17:32 // 10. 4. 2011.

    Prvi April je proso ili neki novi kredit doso.

  • catch me

    09:09 // 10. 4. 2011.

    nije mi jasno kako neko nije digao u vazduh taj prokleti dimnjak! znam ljude koji zive u naselju oko kl. centra i oni su poludeli od smrada od dimnjaka! da ne pominjame njihovu decu koja svakodnevno inhaliraju taj otrov! sramota za nis i klinicki centar, a ako je ovo jos jedna prica za medije onda lepo motke u ruke pa administrativno da resimo jedan po jedan problem , doslo krajnje vreme !!!

  • Magdalena

    12:07 // 9. 4. 2011.

    Evo dokaza da je Kamenov ipak najbolje rešenje za KC Niš

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: