Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:24, 10. 8. 2021.

| Društvo

Niška Klinika za ginekologiju prva u Srbiji dobila najsavremeniji aparat za analizu kod steriliteta

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
aparat
Niš prvi grad u Srbiji koji je dobio najsavremeniji aparat; foto: UKC

Klinika za ginekologiju i akušerstvo bogatija je za najsavremeniji aparat SQA system za analizu kvaliteta semene tečnosti, a kako navodi rukovodilac tog odeljenja Dejan Mitić, niška klinika je prva u Srbiji koja je dobila takav sistem. Iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš objašnjavaju da će se na ovaj način obavljati brža, objektivnija ispitivanja kod infertiliteta, kao i da je ova metoda mnogo pouzdanija od postojeće manuelne analize.

Za procenu muškog infertiliteta analiza sperme je jedan od prvih dijagnostičkih testova, a sada će na niškom GAK-u biti moguća ispitivanja najsavremenijim aparatom.

Na godišnjem nivou kroz komisiju klinike, navodi Mitić, prođe oko 1.000 parova koji se suočavaju sa poteškoćama u začeću, a novi aparat će im omogućiti da obrade više uzoraka.

I što je najvažnije preciznost analize će biti neuporedivo bolja od dosadašnje. Mogućnost aparata je 1500 analiza na godišnjem nivou, a vreme analize standardnih uzoraka je kraće od 2 minuta što je višestruko manje od vremena koje je bilo neophodno za metod analize koja se radile do sada - navodi Mitić.

Novi aparat na niškoj klinici je prvi takav u Srbiji, a Mitić kaže da se pre toga za najveći broj laboratorija primenjivala manuelna metodu analize, odnosno mikroskopskim pregledom, što je imalo brojna ograničenja i nedostatke.

Evidentno je da postoji potreba za brzom, objektivnom, osetljivom, pouzdanom i standardizovanom metodom za analizu različitih parametara iz uzoraka sperme, koji bi bili alternativa dosadašnjem manuelnom ispitivanju. Ovakvi automatizovani analizatori se već dve decenije primenjuju u svetu i pokazali su da ovaj pristup u velikoj meri doprinosi poboljšanom kvalitetu ispitivanja uzoraka - dodaje.

Na savremenom aparatu moguće je analizirati različite vrste uzoraka, a postoji nekoliko parametara koji se automatski dobijaju iz jednog uzorka za svega 75 sekundi.

Koncentracija, ukupno pokretljivi, neprogresivno pokretljivi, nepokretljivi, normalni oblici, koncentracija pokretnih, koncentracija progresivno pokretljivih spermatozoida, koncentracija funkcionalnih spermatozoida, brzina, indeks pokretljivosti, dok se u kombinaciji sa dodatnim dostupnim proizvodima mogu odrediti i pH vrednost i koncentracija leukocita - piše na sajtu UKC-a.

Kao dodatnu prednost ove metode navode to što omogućava dokumentovanje rezultata u bazi podataka, snimanje slika i video-klipova, čime se postiže i sledljivost u praćenju parametara pre i posle primene terapije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera ždera

    09:16 // 11. 8. 2021.

    Ovih dana sam često prolazio kroz krug kliničkog centra Niš, toliko prljavštine i smeća kao i napuštenih starih vozla i nedomaćinski odnos prema novom prolaz iza transfuzije vozilo je uraslo u travu prava je sramota. Juzne vesti pogledajte grad nikad nije bio prljaviji pišite slikajte i objavljujte.

  • Slucajni prolaznik pored Predsednistva

    23:14 // 10. 8. 2021.

    Vec se formirala kolona od naplatnih rampi do Klinike za ginekologiju i akuserstvo. Pohrlili bracni parovi iz svih krajeva a krecu i nepregledne kolone iz pravca svih bivsih Republika bivse SFRJ.

  • Vesna

    23:01 // 10. 8. 2021.

    Opšte poznato da svi oni rade privatno ili su vlasnici privatnih ordinacija. Kad vam trebaju ne možete da ih nađete na klinici ali u privatnoj praksi uvek moguće.

    • Problem?

      00:58 // 12. 8. 2021.

      Vi idete po medicinsku uslugu i ne ne možete uvek da birate lekara jer možda u tom trenutku ne radi, po rasoredu. Naravno da su slaba kompenzacija u odnosu na pretrpljeni stres, loši uslovi rada i loša opremljenost dovoljni motivatori sa svi ti lekari rade DOPUNSKI, što je i zakonom regulisano. Većina novca iz zdravstvenog fonda biva progutana od strane sloja administracije na državnom nivou.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: