Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 22. 8. 2018.

| Društvo

Klizište odnelo deo puta u leskovačkom selu Babičko, zasad bez rešenja za sanaciju

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Klizište Babičko
Iako je opasno, vozači prolaze, a put nije nikako obezbeđen ni znacima; Foto: JV/V. Milić

Iako pedesetak meštana skoro svakodnevno prolazi putem koji je na proleće delom propao u provaliju u selu Babičko, nadležni iz Javnog preduzeća Urbanizam izgradnja još nemaju rešenje kako da saniraju ovo oštećenje. Osim ovog klizišta, problem je i u prilaznim putevima ka ovom selu, koji su oštećeni na više mesta.

Automobilima, traktorima i drugim mašinama, putem koji je u dužini od nekoliko metara odnelo klizište, prolaze samo najhrabriji, iako je, kako kažu, svaki prolazak vrlo rizičan. Klizište selo Babičko Postoji opasnos da neko od prolaznika završi u provaliji u koju je skliznuo i deo puta; Foto: JV/V. Milić

U delu sela do koga vodi propali put, osim što živi pedesetak ljudi, skoro svakog dana primorano je da prolazi još mnogo ljudi iz sela, jer im je to pristup do polja koja obrađuju. Da stvar bude još gora, taj deo puta dobio je asfalt pre svega nekoliko godina, da bi ovog proleća i to propalo u provaliju.

I dok se stanovnici ovog sela nadaju da put neće propasti do kraja baš u trenutku kada tuda prolaze, iz preduzeća Urbanizam izgradnja kažu da su bili na terenu, ali da se na nekoliko javnih poziva niko nije javio sa idejom kako da se popravi ovaj prolaz.

Leskovac je u Plan nabavki stavio ispitivanje saniranja, pre svega dobijanje predloga mera za sanaciju klizišta. Međutim, i po ponovljenom postupku niko se nije javio. Iako su bili predstavnici, obilazili lokacije, ali pretpostavljam da niko ne želi da stavi svoj pečat, mislim na profesore, projektantske kuće i tako dalje. Ponovićemo postupak, trenutno nemamo rešenje jer to rešenje mora da nam da ovlašćena kuća - rekao je direktor preduzeća Novica Nikolić.

Dodaje da bi postupak nabavke trebalo da bude ponovljen ubrzo, te da je reč o ozbiljnom problemu, ali nije precizirao kada bi mogao da bude rešen, te je pomenuo čak i sledeću godinu.

Mi u ovom trenutku nemamo predlog kako da uradimo izmenu, i ako se ne desi to do kraja godine onda isplaniraćemo nabavku onako kako misle naši inženjeri za sledeću godinu, pa ćemo videti šta i kako. Nismo sedeli skrštenih ruku, znamo za te probleme, nije samo Babičko ima još dve lokacije, ali je situacija takva - dodao je Nikolić.


I ostali putevi u selu propali

Osim ovog ambisa, stanovnici planinskog sela kraj Leskovca svakodnevno rizikuju na još nekoliko mesta na putu do i kroz selo.

Pristupni put sela Babičko je usled čestih vremenskih nepogoda ovoga kraja, pretrpeo znatna oštecenja. Sam centar sela gde je autobuska okretnica u očajnom je stanju, put je praktično odnesen, na svakom koraku nalaze se ogromne udarne rupe pa je u pojedinim delovima sela prolaz asvaltnim putem moguć samo traktorom, a samo najhrabriji mogu rizikovati buduće oštećenje na automobilu - kazala je jedna čitateljka.

Put udarna rupa Babičko Asfalt oštećen i na putu do sela Babičko i u samom selu; Foto: Prijavi problem/čitalacNikolić je rekao da bi problem udarnih rupa u i na putu do ovog sela trebalo da bude rešen, ali tek nakon krpljenja u gradu.

Što se tiče udarnih rupa biće one vrlo brzo, mada je to relativna stvar, sanirane, zakrpljene. Trenutno se radi krpljenje udarnih rupa u gradu pošto moramo da rešimo te pre Roštiljijade, a posle idemo na opštinske puteve - rekao je Nikolić.

Inače, kako se može videti na fotografijama koje su priložili, rupe u samom selu Babičko nalaze se na autobuskoj okretnici i na putu do nje, a stanovnici kažu da se jedan od najvećih kratera nalazi na samom ulazu u selo i da predstavlja opasnost i po vozače, ali i po ljude koji su primorani da tuda pešače jer od skoro nemaju ni autobusku liniju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • predlažem

    09:43 // 22. 8. 2018.

    da za sanaciju klizišta konsultuju inženjere Koridora Srbije, njima baš dobro ide taj posao...kao i Zoki i Vazduplohovu.

  • Toni

    09:20 // 22. 8. 2018.

    Eno ga mesecima klizišta na putu Prosek Jelašnice i nikom ništa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: