Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:05, 30. 5. 2014.

| Društvo

Klupe na keju ofarbali nepoznati “umetnici”

Autor:J. Canić, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
klupice-kej.JPG
Nišavski kej dobio šareniji izgled

Kante i klupe na nišavskom keju, od Tvrđavskog mosta prema Mostu mladosti, ofarbane su u jarke, vesele boje, ali se ne zna ko je odgovoran za ovo, pošto nadležno preduzeće “Gorica” nije.

Pretpostavlja se da su mobilijar na keju u plavu, žutu, zelenu i crvenu boju ofarbali građani u organizovanoj akciji, s obzirom na to da je reč o velikom broju klupa i kanti koje su prilično uredno obojene.

Naime, direktor JKP “Gorica” Igor Jovanić kaže da, iako je preduzeće na čijem je čelu zaduženo da izvodi radove na mobijaru, ono nije odgovorno za novi izgled klupa i kanti na keju.

- To je rađeno mimo našeg znanja. Radovi na mobilijaru su naša dužnost, a mi to obavljamo po nalogu Direkcije za izgradnju grada - kaže Jovanić.

klupice Mobilijar u veselim bojama

U Direkciji za izgradnju kažu da oni nikome nisu izdali nalog za takve radove, te da ni njima nije poznato ko je obojio mobilijar.

Da li je farbanje klupa i kanti zapravo želja nekih građana da unesu vesele boje u gradsko okruženje, njihov umetnički izraz ili bunt, za sada je misterija.

Niški umetnik Perica Donkov kaže da ovim činom građani definitivno šalju neku poruku, ali da je potrebno istražiti šta je ona.

- Ovo podseća na neku vrstu protesta protiv gradskih službi, mada se može desiti i da je nešto potpuno drugo u pitanju - kaže Donkov.

On kaže da je moguće da su mobilijar obojili ulični umetnici, ali i napominje da je u Nišu “street art” još uvek nerazvijen.

- U Nišu ima začetaka ulične umetnosti, ali je ona stihijska. Svodi se na navijačke parole i druga pisanija i često biva neestetska - objašnjava niški umetnik.

klupice2 Stepenice u San Francisku

Nasuprot tome, forme “street art-a” u svetu čest su način da se iskaže nezadovoljstvo, pošalje politička ili reklamna poruka, ali i da se jednostavno ulepša javni prostor. Grafiti, murali, šablonske slike i nalepnice na fasadama u svetskim metropolama nisu retkost. Ulični umetnici nalaze način da svojim delima oslikaju i stepenice, šahte, pa čak i nepristupačne stene van naseljenih mesta.


*Posle objavljivanja ovog teksta, redakciji "Južnih vesti" javili su se članovi neformalne grupe koji su klupe i kante ofarbali kao deo projekta "Kej radosti" prema ugovoru sa gradonačelnikom Niša

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Che Vlaj

    23:58 // 5. 6. 2014.

    pa ko to radi posao gradskih sluzbi, u sopstvenoj reziji

  • uvredjena

    01:28 // 1. 6. 2014.

    Pa da, da cekamo Goricu i tandere iz Direkcije dobili bi smo sveze ofarbane klupe sa prvim snegom!!

  • Sotir

    23:35 // 31. 5. 2014.

    Pljunuto ko u San Francisku...Za ovo ih treba kazniti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: