Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 26. 7. 2022.

| Društvo

Knjaževačka i česte nezgode - nadležni kažu ležeći policajci nisu dobro rešenje, u planu razdelna ostrva

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
knjazevacka
Mnogi građani traže ležeće policajce; foto: Tamara Todorović

Dok mnogi građani traže od nadležnih da postave ležeće policajce u Knjaževačkoj ulici u Nišu zbog čestih nezgoda, iz Uprave za komunalne delatnosti kažu da to nije preporučljivo jer bi usporilo vozila na hitnim intervencijama i autobuse, ali i povećalo buku i količinu štetnih gasova. Dodaju i da je počela izrada projekta za rekonstrukciju ulice i izgradnju razdelnih ostrva.

Od početka godine četiri pešaka oborena su u Knjaževačkoj i to na pešačkom prelazu, a dva su teže povređena, naveli su iz niške policije.

pesacki Ove godine četiri pešaka oborena na pešačkom u knjaževačkoj; foto: JV/S. M.Nišlije apeluju na nadležne da reše problem čestih udesa i brze vožnje u toj ulici, između ostalog, tako što će postaviti ležeće policajce.

Iz Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove odgovaraju da bi to imalo niz negativnih efekata - dovelo bi do vremenskih gubitaka, ugrozilo kretanje vozila javnog prevoza, usporilo hitnu pomoć, vatrogasna i druga vozila za hitne intervencije, ali i povećalo buku i emisiju štetnih gasova.

Postavljanje fizičkih prepreka kojima se prisilno usporava i zaustavlja saobraćaj na primarnim gradskim saobraćajnicama kao što je Knjaževačka sa velikim intenzitetom saobraćajnih tokova i bez razdelnog ostrva, ne preporučuje se u okviru standardnih saobraćajno-inženjerskih mera - navode iz Uprave.

Dodaju da je Grad Niš zajedno sa JP Putevi Srbije počeo izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Knjaževačke i izgradnju razdelnih ostrva, kako bi se smanjili infrastrukturni nedostaci koji utiču na nezgode.


A šta je do sad urađeno u Knjaževačkoj?

Kako bi poboljšali bezbednost saobraćaja u tom delu grada, do sada su, kako kažu, postavili semafore na raskrsnicama sa Bulevarom Medijana, Proleterskom, Studeničkom, Ulicom Vojvode Mišića i Kosovke devojke.

knjaževačka01 Iz Uprave kažu da je počela izrada projekta za rekonstrukciju; foto: M. Z.Postavljeni su semafori i kod pešačkih prelaza kod OŠ “Njegoš” i OŠ “Miroslav Antić”, a na raskrsnicama gde semafora nema, postavljena je odgovarajuća signalizacija, tvrde iz Uprave.

Uveden je režim restriktivnih levih skretanja iz pojedinih bočnih stambenih ulica u cilju smanjenja broj konfliktnih tačaka. Delovi ulice Knjaževačke kod osnovnih škola “Njegoš”, “Čegar” i “Miroslav Antić” u potpunosti su obeležene saobraćajnom signalizacijom “zona škole”, tako da je brzina kretanja ograničena na 30 kilometara na sat - objašnjavaju iz Uprave.

Napominju i da su postavljeni znakovi sa izmenljivim sadržajem, vibracione trake, radari i pešačke ograde, kao i da je celom dužinom Knjaževačke uvedena zabrana zaustavljanja i parkiranja.

Najavljuju pojačane kontrole i sankcionisanje nepropisnog parkiranja i zaustavljanja u Knjaževačkoj, što je u nadležnosti Komunalne milicije.


Nepromišljeni vozači, neoprezni pešaci i tamna odeća među glavnim uzrocima

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, kažu iz Uprave, osim neprilagođene brzine i nepromišljenih radnji vozača, nezgode najčešće uzrokuju propusti pešaka, u čak 52 odsto nesreća u kojima ima poginulih.

Policija KOSTA dnevna I tamna odeća pešaka među čestim uzrocima nezgoda i nesreća; ilustracija; foto: A. KostićPešaci, kažu, neoprezno stupaju na kolovoz u 21 odsto slučajeva sa poginulima, a u 15 odsto slučajeva na nesreću je uticala tamna odeća pešaka.

Oko 26 odsto poginulih lica u nezgodama su pešaci. Najveći broj pešaka (93 odsto) nastrada u naselju. Van raskrsnica pogine 83 odsto pešaka, dok u raskrsnicama pogine 17 odsto - saopštavaju iz Uprave.

Tvrde da su predviđene promotivne aktivnosti i kampanje namenjene pešacima i drugim učesnicima u saobraćaju, koje bi trebalo da unaprede bezbednost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Zlatkovic

    22:36 // 26. 7. 2022.

    Knjazevacka… ni pravije ulice, ni teze voznje… Slalom izmedju onih sto hoce da skrenu levo i onih sto su zaustavili auto na desnoj traci da bi obavili neki posao. Resenje za Knjazevacku je jednostavno, zabraniti i kazniti svako zaustavljanje vozila na desnoj kolovoznoj traci. Brzina nije problem, zaustavljena vozila jesu!!!

  • Citizen

    17:47 // 26. 7. 2022.

    Jel tesko da se postave kamere za brzinu ,na svakih 500 m? Nema mito,korupcija.. lepo fotka i kod sudije … Kad ce se opmaeti neko ,ako ga ne kaznis novcano!!!

  • Daki

    16:21 // 26. 7. 2022.

    Ništa od ovoga se ne bi desilo da POLICIJA radi svoj posao.A možete da postavite kamere a isto preporučujem u automobile da ugrade vozači jer je to dokaz na sudu šta je ko uradio.To su jedina rešenja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: