Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 27. 9. 2016.

| Društvo

Knjiga o niškim novinarima dočekala objavu posle 22 godine

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Novine-i-novinari-korice
Svoje mesto u monografiji pronašao 51 novinar "Narodnih novina"; foto: JV

Monografija "Novine i novinari" je povodom pola veka postojanja niških "Narodnih novina" za objavljivanje bila spremna još 1994, što je tada omela, kažu priređivači, "volja političke pakosti". "Riznica novinarskih iskustava" konačno je dočekala štampanje. Biće predstavljana u četvrtak u 11 sati na Filozofskom fakultetu.

Tada će čitaoci imati prilike da od autora i priređivača Slobodana Krstića, recenzenta profesora Đokice Jovanovića i redaktora Zorana Zoze Marjanovića saznaju šta je to čitaocima bilo uskraćeno pune 22 godine.

To su tekstovi koji govore o 51 novinaru - od onih koji su samo 4 dana posle oslobođenja Niša 18. oktobra 1944. godine pripremali prvi broj, do njihovih sledbenika koji su svojim anagažovanjem kvalitet "Narodnih novina" držali visoko pola veka.

Skan-knjiga-2 Vršidbu u Prvoj Kutini 1968. svojim foto-aparatom zabeležio Dragan Janković, takođe pobrojan u ovoj monografiji; izvor: "Novine i novinari" O onima koji 1994. godinu nisu doživeli pisao je Slobodan Krstić, dok su ostali velikani niškog, ali i srpskog novinarstva, o sebi pisali sami. Svako od njih predstavljen je i autentičnim autorskim radom koji, koliko govori o interesovanjuma, idealima i veštini novinara, toliko svedoči i o određenom istorijskom momentu.

Razgovor sa Sićevcem koji je '62 godine imao 88 godina i seća se prve Likovne kolonije, vršidba u Prvoj Kutini 1968, to što je jedan geolog 1966. godine ispiranjem Pretrešnjanske reke pronašao 5 grama zlata i nesreća u Aleksinačkim rudnicima 1989. godine neke su od tema tekstova objavljenim u "Novinama", a oni su mesto našli i u monografiji.  

Priređivači su uložili mnogo truda da knjiga "Novinari i novinari" konačno osvane, a da se za to izbore pomogao im je, kažu, "izraz nepomirljivog novinarskog prkosa u večnoj borbi sa zlom".

Na gotovo neverovatan način pronašli smo delove knjige na različitim nosačima - on flopi diska, tekstova pisanih na pisaćim mašinama do pausa i izolita - kaže Slobodan Krstić.

Redaktor knjige i jedan od onih koji ima mesto u ovoj vrednoj monografiji novinar Zoran Zoza Marjanović kaže da je ona "svedočanstvo o nepomirljivoj novinarskoj borbi protiv zla".

Neko je sprečio da knjiga izađe. E pa - izašla je! - izričit je Marjanović.

Novine-i-novinari-uvodnik Jedina novina u odnosu na izdanje pripremljeno 1994. godine jeste uvodnik u kome se objašnjava "zašto"Nijednog od svojih kolega iz knjige ne želi da izdvoji ni po kom osnovu jer smatra da su svi oni, svako u svojoj oblasti i u svoje vreme, "Narodnim novinama", niškom i srpskom novinarstvu doneli mnogo toga.

Monografiju su uz podršku Grada izdali Udruženje novinara Srbije, koje obeležava 135 godina postojanja, i Filozofski fakultet u Nišu.


Uz promociju knige i stručni skup

U četvrtak 29. septembra u 11 sati na Filozofskom fakultetu u Nišu biće održan i naučni skup "Niško novinarstvo u srpskom novinarstvu"

Skan-knjiga-1 Karikature na stranicama "Narodnih" još sedamdesetih godina, autor: M. StojanovićO 135 godina Udruženja novinara Srbije govoriće Ljiljana Smajlović, o počecima štamparstva i novinarstva u Nišu Nikola Arsić, a o niškoj periodici u 19. i 20. veku Marija Čupić.

Ljubiša Sokolović će posetioce upoznati sa novinarskim udruženjima u Nišu, Vidosav Petrović o niškom dnevnom listu kao otporu centralizaciji, a Zoran Aracki će iz svog iskustva govoriti o dopisništvima iz Niša u srpskom novinarstvu.

Među govornicima će biti i Slavica Čorbić, čija će tema biti "Niška televizija - eksplozija devedesetih", Slaviša Popović sa temom "Lokalni javni servis - nade i razočaranja", Nebojša Ozimić priprema temu "Uloga lokalnih medija u ratnim uslovima", a Milorad Doderović će pričati o temi "Novine i novinari Niša u tranziciji".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Душан Сенћански

    23:34 // 9. 12. 2016.

    Po pravilu kritikujemo kada se nesto uradi.
    Nismo spremni da prihvatimo nečiju inicijativu i angažovanje. Nismo spremni da prihvatimo da u svakom vremenu postoje specifičnosti i načinu prezentacije informacija. Po temi i sadržaju. Informacija iz određenog perioda je slika tog vremena. Nemoj da se zavaravamo o nekakvoj avangardi. Ranije je bio komitet, a danas je novac.

  • Videlo

    00:14 // 20. 10. 2016.

    Ako su vam i tekstovi bili toliko istiniti kao tvrdnja da vam je neko zabranio da štampate knjigu, onda onda ste kandidati za istoriju novinarskog bezčašća. Od tri autora, sva trojica su bivši činovnici opštins?kih i medju opštinskog komiteta saveza komusta. Branili im štampanje knjige, a pre toga im dodelili velelepne stanove,dvojici od trojice! A naučni krrdibelitet im daje svršeni gimnazijala!

  • борба против пилећег памћења

    18:56 // 27. 9. 2016.

    Шта је са новинарима који су живели и радили у Нишу између два светска и пре Првог светског рата?Да ли ће неко истражити њихов рад и допринос нишком новинарству и култури овог града?Шта је са ондашњим дописницима Политике, Правде и Времена? Не почиње све од Народних новина,а и деценијама су директори и гл. и одговорни уредници за дозволе у вези врућих тема трчали у Општински комитет СКС, зар не?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: