Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:46, 5. 11. 2016.

| Društvo

Knjige na francuskom za 5 niških i 2 škole u Kuršumliji

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Gimnazija
Knjige dobila i Gimnazija "Stevan Sremac"; Foto: google maps

Učenicima u Nišu i Kuršumliji koji uče francuski jezik, biće na raspolaganju časopisi, stripovi i rečnici na ovom jeziku u školskim bibliotekama, kao donacija francuske Adiflor fondacije koja izdaje knjige. Ambasadorka Francuske najavila nastavak saradnje.

U Osnovnoj školi "Desnaka Maksimović" u Čokotu francuski jezik se, prema rečima nastavnice Ivane Obradović, tradicionalno uči kao drugi strani jezik. Đaci savladavaju gradivo putem kreativnih radionica i učeći pesme na francuskom. Ova škola je, pored ostalih, dobila 50 novih izdanja na francuskom jeziku, koja će, ističe, pomagati učenicima.

Deca će moći da izađu iz uobičajene rutine posmatranja udžbenika koje imaju na raspolaganju. Moćiće da čitaju stripove na francuskom, da koriste slikovnice, rečnike... - kaže ova nastavnica.

Po 50 knjiga dobile su i Osnovne škole "Ratko Vukićević", "Kole Rašić", "Radoje Domanović", Gimnazija "Stevan Sremac", kao i Gimnazija u Kuršumliji i Osnovna škola "Miloje Zakić".

Donaciju je uručila ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja je istakla da je zadovoljna radom Instituta u Nišu. Ona je dodala da u narenom periodu dve zemlje mogu da ostvare projekte u oblasti poljoprivrede i obrazovanja. Uručenje Donacije uručila ambasadorka u Francuskom institutu; Foto: JV

Sledi rad na promociji i valorizaciji poljoprivrednih proizvoda kao što je proizvodnja organske višnje, a sledeća je saradnja školskih ustanova u programima obrazovanja. Oblasti saradnje uopšte nisu iscrpljene, a već postoje višegodišnja partnerstva koja mogu da se iskoriste za realizaciju novih projekata - istakla je.

Francuski Institut u Nišu postoji od 2003. godine i u ovoj ustanovi koja se nalazi u Obrenovićevoj ulici, građani mogu da uče jezik, ali i da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Francuske.

Ambasadorka je kazala da članovi Instituta mogu da koriste web portal na kome mogu da pronađu razne sadržaje poput francuskih filmova, muzike i članaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • sale

    14:57 // 7. 11. 2016.

    Znaci, zli mrski francuzi nam salju knjige i renoviraju skole, a braca rusi nam daju ikone na koriscenje...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: