Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 23. 12. 2016.

| Društvo

Knjigom i edukacijom do čistijeg Niša

Autor:J. Ć.Izvor:Južne vesti
Knjigom do čistijeg grada
Deca najbolje uče kroz karikaturu i aforizme; foto: JV

“I ova knjiga je tu da se bori, da ne da, da se rađa smeće, da ne da da se pravi Divlji zapad i isto takav Istok” - tako problem čistoće u novoj knjizi aforizama i karikatura “Nije isto prljavo i čisto” opisuje niški satiričar i kolumnista Timošenko Milosavljević. Knjiga je nastavak akcije koju “Mediana” već godinama sprovodi sa ciljem da kroz edukaciju Niš bude čistiji i lepši.

Četvrta po redu knjiga ovog sadržaja namenjena je pre svega deci. Nju će kroz razne akcije "Mediana" podeliti niškim školama, jer kako kaže direktor tog preduzeća Bratislav Vučković, deca kroz karikaturu i aforizme najlakše uče.

Zahvaljujući Timošenku, autoru ove knjige, došli smo pre nekoliko godina na ideju da krenemo da metlu zamenimo knjigom. Tri godine je to uspešno radio Aca Blatnik zajedno sa njim. On više nije sa nama, ali tu je sada Saša Dimitrijević, koji je svojim sjajnim karikaturama uspeo da nadomesti ono što nam nedostaje - kaže Vučković.

Bez edukacija građana, a pre svega najmlađih, grad, smatra on, ne može da bude čistiji.

Podsetimo, poznati pevač Bora Đorđević, nedavno je sa svojom grupom “Riblja čorba” snimio pesmu posvećenu recikliranju u kojoj naglašava da se reciklažom bavi niška “Mediana” i ukazuje na značaj selekcije otpada za grad i stanovništvo.


Od naredne godine poklon redovnim platišama

Direktor “Mediane” za Južne vesti kaže da će od naredne godine građani koji redovno budu plaćali račune biti nagrađeni za to.

Naši sugrađani koji redovno budu izmirivali svoje obaveze, od “Mediane” će dobiti posudu za selektovanje otpada potpuno besplatno - kaže Vučković.

On smatra da je 2016. godina bila uspešna za ovu firmu i da će naredne godine učiniti još više da grad bude čistiji i lepši. Bratislav Vučković Bratislav Vučković, foto JV

Ističe da su u "Mediani" posebno ponosni na selektovanje otpada.

Došlo je poslednje vreme da otpad ne tretiramo kao smeće, već kao jedan resurs koji može da donese dosta para - kaže Vučković.

Niš spada u retke gradove u Srbiji koji je, kako kaže Vučković, pokrenuo proces cirkularne ekonomije, da od otpada pravi novac. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: