Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:19, 8. 3. 2015.

| Društvo

Ko su "Nišlijke za nezaborav"?

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Nislijke-za-nezaborav.jpg
"Nepravedno zaboravljene Nišlijke" za kalendar ilustrovali đaci Umetničke škole

Ko su žene koje su obeležile istoriju Niša, a kojima grad do sada nije odao počast, tokom naredne nedelje saznaće niški đaci čijim će školama biti poslat kalendar "Nišlijke za nezaborav".

Kalendar kreiran povodom 8. marta, obeležavanja Međunarodnog dana žena, predstavlja "feminističku godinu" - od marta 2015. do marta 2016. godine,

Čine ga ilustracije prve niške učiteljice Anastasije Naste Dimitrijević, prve upravnice Ginekološkog odeljenja Niške bolnice dr Eve Haljecke, violinistkinje prvog niškog Simfonijskog orkestra Fevzije Jašarević, glumice Nađe Regin, inženjerke Jovanke Bončić i Ženskog fudbalskog kluba "Mašinac".

Kalendar je deo projekta "Nišlijke za nezaborav" koji sprovodi Kulturno-edukativni kolektiv "Zadrugarice". Kako kažu u ovom udruženju, projekat je posvećen vraćanju uspomena na žene koje su doprinele razvoju i imidžu Niša u vreme kada su "nauka, prosveta, politika, vrhunska umetnost, sport i javni život uopšte bili rezervisani za muškarce".

Iako su ove žene svojim životima, radom i stvaralaštvom u datom istorijskom trenutku učinile revolucionarni iskorak u svojim profesijama, rizikujući da, bez obzira na svoja dostignuća, usled nerazumevanja sredine budu neprihvaćene, za njih se danas jako malo zna i retko se pominju u istorijskim izvorima - piše na sajtu Udruženja "Zadrugarice".

Njegove članice kažu da će na ovaj način pokušati da "malim delom isprave nepravdu" i da će pokušati da sledeće godine naprave novi kalendar kao "podsetnik" na druge značajne žene  iz prošlosti Niša.

Kalendar, za koji su ilustracije radili đaci Umetničke škole, biće promovisan u ponedeljak 9. marta u 18 sati u niškom "Media centru".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan Blagoejvic

    12:33 // 9. 3. 2015.

    Potpuno se slazem, da ovako mali broj komentara na ovu temu, dovoljn govori o nama, odnosno u kakvoj se situaciji nalazi nase drustvo i Nis uopste.
    Sve pohvale za ideju i izdavaca!!!

  • Alex

    07:58 // 9. 3. 2015.

    Mislim da ovde pripada i Olga Ilic, glumica i pevacica iz prve polovine 20. veka, srpska Sara Bernar. Prvu ulogu je odigrala 1894. u Nisu, u pozoristu Sindjelic

    http://sr.wikipedia.org/wiki/Олга_Илић

  • GASA

    23:39 // 8. 3. 2015.

    Interesantno, 12 sati je proslo, a ni jedan komentar na ovu temu. Da li, to nesto govori o nama ?
    U grupu zena sadasnjice vredi pomenutu Olgicu Pjevacic, pred. Udruzenja Obolelih od multipleskleroze

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: