Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:05, 14. 5. 2021.

| Društvo

Ko su rekorderi u probijanju rokova na jugu - radovi kasne od 5 meseci do 3 godine

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti
Spomenik Bora Stanković - Vranje
Svi radovi u gradovima na jugu građane koštaju oko jednu i po milijardu dinara; foto: M. D.

Godinu i po nakon početka radova i sa rokom za završetak koji je probijen za 15 meseci, gradski park u Vranju biće svečano otvoren u subotu, a iz Grada najavljuju dolazak ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija. Ovaj park samo je jedno od gradilišta na jugu na kojima radove nikako da završe u roku, gde se rokovi stalno pomeraju, pa na svečano otvaranje još čekaju i niški i leskovački centralni trgovi, Tvrđavski most, arheološko nalazište Medijana, a u Prokuplju čekaju svečano useljenje u stanove za izbegle.

Gradski park Vranje Vranjanci bili strpljivi godinu i tri meseca, pa park otvorili sami; foto: M. D. Od oktobra 2019. vranjski park u centru grada ograđen je žicom zbog radova, te građani moraju da ga zaobilaze već godinu i po dana. Prvobitni rok za završetak bio je februar 2020. godine, zatim je pomeren za jun te godine, pa još jednom do kraja građevinske sezone prošle godine, a poslednja licitacija bila je polovina maja ove godine.

U parku je postavljeno osvetljenje, klupe, uređeno dečije igralište, posađene nove sadnice, završen muzički paviljon, proradila je i fontana ispred spomenika Bori Stankoviću. Pre Uskrsa su i građani počeli da ulaze u park i na kraju uklonili i ogradu na nekim mestima, iako nije zvanično otvoren.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je juče da su ostali još samo fini radovi, poput uređenja zelenila, te u snimku objavljenom na zvaničnom FB nalogu Grada Vranja najavio svečano otvaranje.

Sa velikim zadovoljstvom mogu da najavim otvaranje gradskog parka u subotu u 13 sati. Svečanosti prisustvuje i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić - rekao je Milenković.

Gradski park Vranje Najnoviji rok za park sredina ovog meseca; foto: M. D. Izvođač radova u parku je preduzeće Euro lider iz sela Žbevac, a vrednost 134 miliona dinara i 7,7 miliona za nepredviđene troškove.

Malo dalje od gradskog parka, nikako da punim kapacitetom proradi “žila kucavica” kako je nazivaju nadležni i najznačajnija saobraćajnica u gradu Ulice Bore Stankovića sa čijom se rekonstrukcijom krenulo kada i sa rekonstrukcijom parka.

Iako je tada najavaljeno da će radovi biti podeljeni u 6 faza, a prva trebala da bude završena za 2 meseca, ubrzo je postalo nejasno koja faza radova je u toku, kada je rok za završetak ulice, a poslednji najavljeni - kraj prošle godine, sada preinačen u kraj maja ove. Iz Grada najavljuju da će u ponedeljak, 17. maja, početi postavljanje završnog sloja asfalta.

Ulica Bore Stankovića Radovi počeli oktobra 2019. godine, trebalo bi da bude završena do kraja meseca; foto: M. D. To će Vranjace koštati 204 miliona dinara, plus 28 miliona od Ministarstva privrede i 2,4 miliona od Ministarstva životne sredine za ozelenjavanje, podmlađivanje drvoreda i ukrašavanje cvećem.

Radovi koji su preostali za završetak radova na rekonstrukciji ulice Bore Stanković su priprema prelazne ploče preko mosta na Vranjskoj reci za betoniranje, betoniranje navedene ploče, nivelisanje šahti, izrada završnog sloja asfalta, izrada horinzontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije - kaže većnik Miodrag Protić.

Na pitanja novinara kako i kome će kašnjenje biti naplaćeno, kaže da je to predviđeno dokumentacijom u kojoj je sve precizno definisano.

Izvođač radova se na vreme obraćao nadzoru upisom u građevinski dnevnik iz kojih razloga kasni u samom izvođenju radova i sa kojim problemima se sreće. U konačnom obračunu će biti sagledani svi razlozi i sve činjenice po pitanju kašnjenja, a nakon toga će nadzor sa investitorom proceniti da li će i u kom iznosu biti izvođaču naplaćeni penali predviđeni ugovorom - kaže Protić.


Nalazište Medijana 3 godine zatvoreno za posetioce

Nalazište Medijana Kašnjenje radova 2 godine i dva i po meseca, otvaranje najavljeno u junu ; Foto: JV/V. Millić Istorijski lokalitet u Nišu zatvoren je za posete još juna 2018. godine, a iako je tada rečeno da će ga otvoriti na proleće 2019. to se nije dogodilo. Rekonstrukciju su pratili brojni problemi: pomeranje rokova, nedostatak novca, sukob na relaciji Zavod za zaštitu spomenika - Narodni muzej.

Otvaranje lokaliteta poslednji put je odloženo jer je grupa ponuđača koja nije dobila posao podnela Zahtev za zaštitu prava, pa je sa firmom Niković company novembra prošle godine potpisan ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji zgrade Muzeja, što je poslednja faza obnove radova.

Radovi su počeli više od 3 meseca od izbora izvođača, a rok za završetak tih poslednjih je 60 dana, kako su ranije naveli iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. To znači da je sredinom aprila rekonstrukcija trebalo da bude završena, međutim, iz Grada kažu da bi lokalitet konačno mogao da bude otvoren za posetioce juna.

Nastavak istraživanja arheološkog lokaliteta Medijana i njegova turistička prezentacija, kao i rekonstrukcija zgrade Muzeja, koštaju građane oko 142 miliona dinara, dok ugovorena vrednost poslednjih radova na lokalitetu iznosi oko 24,4 miliona dinara sa PDV-om.


Trgovi u Nišu i Leskovcu - neostvarene pretnje o raskidu ugovora sa izvođačem

Iako su čelnici Niša i Leskovca pominjali kao mogućnost raskidanje ugovora sa firmom "Bauvezen" iz Lazarevca zbog kašnjenja radova na centralnim trgovima u tim gradovima, to se nije desilo, a umesto toga firma je dobila drugu šansu, pa su novi najavljeni rokovi za radove koji su trebali da budu gotovi krajem 2020. godine - kraj maja ove godine.

Trg Niš Radovi na Trgu trebali da budu završeni pre skoro pet meseci, poslednja licitacija za završetak radova kraj maja; foto: T. T. Kašnjenje radova u Nišu, koji su počeli krajem juna 2019. godine ulazi u peti mesec, dok je u Leskovcu kašnjenje mesec dana duže. Osim toga, radovi na Tvrđavskom mostu u Nišu, koji su počeli marta prošle godine, umesto najavljena 4 meseca, traju skoro 14 meseci.

Zašto je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski pominjala raskid ugovora zvanično nije poznato, a umesto toga je rok produžen jer, kako je napisala na svom Fejsbuku, Gradu nije u interesu da traži novog izvođača, nego da završi Trg što pre, a ukoliko ne bude završen do 31. maja Grad će pustiti bankarsku garanciju u vrednosti od 50 miliona dinara, jer je dogovor da više neće biti produženih rokova.

Interes grada je završetak Trga kralja Milana i Tvrđavskog mosta što pre, a ne prekid radova kada su u pitanju rokovi za završetak tih radova i razgovora koje sam obavila sa vlasnikom preduzeća koje izvodi radove na Trgu – napisala je Sotirovski.

Tvrđavski most Rok za završetak mosta probijen pre skoro deset meseci, a probijen i najnoviji - 1. maj; foto: T. T. Kada je reč o Tvrđavskom mostu, Sotirovski je ranije rekla da on mora da se završi najkasnije do 1. maja, kako izvođač ne bi plaćao penale, ali i taj rok je probijen. Sada, gradonačelnica Niša, ne odgovarajući na pitanje novinara zašto radovi nisu završeni i da li će kašnjenje biti naplaćeno kako je i rečeno, kaže za Južne vesti da je rok za završetak radova na mostu 31. maj.

trg radovi Ista firma koja radi na niškom Trgu, kasni i sa radovima na leskovačkom skoro pola godine, kraj najavljen za kraj maja ; foto: JV/M. Mitić I gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je raskid ugovora sa Bauvezenom pošto se sam uverio, kako je rekao, gledajući mešalicu dva sata kako radi da oko nje nije bilo nijednog radnika, ali su umesto toga radovi intenzivirani.

Ugovorena vrednost radova niškog Trga, bez fontane koja je krenula sa radom krajem aprila, mosta i rasvete, jeste 218 miliona dinara, a krajem septembra je izdvojeno još 60 miliona za rekonstrukciju, koliko košta i Tvrđavski most.

Leskovački Trg vredan je 223 miliona dinara.


U Prokuplju temelj 2017. godine pred izbore, a izbegli još čekaju stanove

Kamen temeljac zgrade za izbegla i raseljena lica u Prokuplju postavljen je u jeku predsedničke kampanje za izbore 2017. godine, izvođač radova vrednih 411,409 evra bila je firma GPD Banković iz Surdulice, a rok za završetak radova bio je mart 2018. godine.

Međutim, dve i po godine nakon toga, zgrada je potpuno napuštena, Ugovor sa izvođačem raskinut iz nepoznatih razloga i dat im je nalog da napuste objekat, što su oni i uradili.

Zgrada za izbeglice Prokuplje Zgrada je trebalo da bude useljena pre više od 3 godine; foto: Lj. M. Za nove izvođače izabrane su firme Marinko doo i Lazar Group iz Svilajinca, a radovi su opet počeli 4. maja prošle godine i trebali da budu završeni krajem januara ove, što je i urađeno, međutim i dalje se ne zna kada će zgrada biti useljena, jer sada Grad treba da uvede struju.

Rukovodilac izgradnje Predrag Arsić kaže za Južne vesti da su svi stanovi završeni i da ostalo zavisi od Grada.

Prethodni izvođač je na sudu, jednostavno povučen mu je sav novac, a drugi izvođač je u roku završio. Ostalo je da se napoji strujom, to je posao od par dana. Pokušali smo Elektrodistribucijom da izvođač koji je imao to ugovoreno postavi ormare, oni nisu bili zainteresovani da se to uradi, hoće oni i mi smo odustali - kaže Arsić.

Dodaje da je problem što bi trebalo da se napravi nova trafo-stanica o kojoj se, kako kaže, priča već tri godine i da, osim ove zgrade, ona bude namenjena i za Sportsku dvoranu i ostale objekte.


Rekonstruisan trg u Gadžinom Hanu i dalje bez fontane

Fontana Gadžin Han Godinu i po dana se već odlaže fontana, 10. maja opet probijen rok; foto: N. M. Obećanje da će fontana na rekonstruisanom Trgu u Gadžinom Hanu biti završena za mesec-dva dato je u avgustu 2019. godine, a zatim je taj rok pomeren za kraj 2020. godine i opet probijen.

Krajem aprila je predsednik Opštine Gadžin Han Milisav Filipović rekao novinaru Južnih vesti da će fontana biti završena do 10. maja, ali ponovo nije pipnuta i izgleda kao i prošle godine - umesto vode, nikla je trava.

Kašnjenje od godinu i po dana Filipović objašnjava time da je teško bilo naći izvođača radova.

Dolazile su najmanje 10 firme i jedva smo došli do izvođača radova, jer su svi zauzeti i to je kao neki mali posao, pa se to odugovlačilo. To je firma naša lokalna, “Mančić Granit d.o.o.“, čak su dali najnižu cenu za taj projekat, oko 600.000 dinara nižu cenu od projektovane vrednosti. Uštedeli smo 600.000 dinara - Filipović.

Prema njegovim rečima, novih ulaganja i izdvajanja novca za fontanu nije bilo i reč je o novcu koji je predviđen budžetom, 2 miliona dinara.

Fontana Gadžin Han Jedva našli izvođača, kaže predsednik Opštine; foto: N. M. Na pitanje novinara hoće li starim izvođačima biti naplaćeno kašnjenje, predsednik Opštine odgovara da Opština sa izvođačima koji su radili Trg na kojem je fontana nije imala ugovorene radove.

Fontana je bila nešto posebno. Mi smo na osnovu javnih nabavki koje smo raspisivali do izvođača radova, nismo mogli da dođemo. Ljudi su dolazili, gledali i ili su pričali da je to malo para i da za ta sredstva ne može da se uradi ili nisu imali vremena zbog nekih drugih gradilišta na kojima su angažovani. Svi su bili negde oko 2,3 miliona dinara, a on 1,7, što je ušteda 600.000 - kaže Filipović.

Južne vesti nisu dobile odgovor zašto je rok za završetak fontane opet probijen, s obzirom na to da je potraga za izvođačem završena, predsednik Opštine je rekao novinaru da će se javiti kasnije, ali do objavljivanja teksta nije.

Inače, Radovi na uređenju trga u Gadžinom Hanu počeli su u martu 2019. godine i bilo je planirano da traju 90 dana, ali je i taj rok probijen, pa je svečano otvaranje bilo tek krajem avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ZIDANJE SKADRA

    11:53 // 14. 5. 2021.

    Da li u kasabi Niš postoji neka inspekcija da obiđe most kod Tvrđave? Ograda mosta je skinuta, a stavljene kao zaštita neke mreže koje lelujaju na vetru, pešaci prolaze... Da li neko misli na bezbednost dece, starijih, bolesnih? Nekome može da se zavrti u glavi ili zamrači vid, od hroničnih bolesti ili iznenada! Čeka se da se desi nesreća... napreDNO

  • Belopalancanin

    11:37 // 14. 5. 2021.

    Rekorderi su verovatno Belopalancani.Pogledajte rekonstrukciju vodozahvata na Vrelu ,zbog koje je unisteno jedino lepo mesto u Beloj Palanci. 10 godina stoji ono ruglo od gradjevine,i jos nije zavrseno.

    • Bunika

      12:27 // 14. 5. 2021.

      Sportska hala u Babusnici takodje stoji desetak godina a nagore sto se gradnja ne moze nastaviti jer ono sto je izgradjeno-nije stabilno...a nema ni za koga,nema omladine,nema ljudimsve bezi sto dalje.

    • Smuk

      19:07 // 14. 5. 2021.

      @Belopalancanin : Tužno je i jadno ! B. Palanka je bila rasadnik pametnih ljudi a sada je kao i svaki "grad" - nula, kao i Bgd i širom Srbije - mentalno zaostali! Belopalančani ubijeni u pojam, obećao /SNS/da će zaposliti svako dete koje "donese" za izbore 40 glasova SNS-u i svi su poverovali!Kada za Niš kažu da je palanka ... vredjaju B. Palanku tj. Remisijanu, Musa Pašinu palanku, Ak palanku

  • Markoni

    10:51 // 14. 5. 2021.

    Vidi se da su nam na vlasti najsbosobniji od nas i najstrucniji vec 10ak godina a ne kao oni prethodni sve radili na vreme pa sta postigli, ovako ovi rade temeljno i hvala im samo neka nastave..
    Mi u Nisu se i ne nadamo da ce trvdjavski most da zavrse zbog viska sposobnosti gradske vlasti, jer je to za njih maciji kasalj, a da su trebali npr da naprave nuklaerno postrojenje to bi zacas oni..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: