Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 24. 12. 2015.

| Društvo

Ko sve sme da legitimiše građane? (video)

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti

Koja su prava i obaveze građana, a koja policije ili privatnog obezbeđenja i kako bi policajci trebalo da se ophode prema građanima kada proveravaju njihov identitet?

Pravo je i obaveza svakog građanina starijeg od 16 godina da nosi sa sobom ličnu kartu i da je pokaže na zahtev "službenog lica ovlašćenog za legitimisanje" - tako piše u Zakonu o ličnoj karti.

Međutim, iako je to veoma precizno regulisano zakonom, građani često ne znaju ko je "službeno lice ovlašćeno za legitimisanje" - da li su u obavezi da ličnu kartu pokažu službenicima u banci, pošti, hotelu, video-klubu, prodavnici, odnosno - koja su njihova prava u tim situacijama. Aleksandar Slavković Policajci moraju da budu ljubazni; Aleksandar Slavković, foto: JV

Po zakonu, obavezu da pokažu svoju ličnu kartu građani imaju samo policajcima i komunalnim policajcima. Ali ni policija ne sme da legitimiše bez razloga.

Razlozi za proveru identiteta lica su najčešće sumnjivo ponašenje lica, ili ukoliko se lica zateknu na mestu gde je izvršeno neko krivično delo ili prekršaj ili ako postoji verovatnoća da su mogući izvršioci krivičnog dela ili prekršaja - kažu u niškoj policiji.

Policajac ima prava da zatraži ličnu kartu i kada građanin liči na osobu za kojom se traga, a i ostali razlozi su precizno definisani Zakonom o policiji.

Međutim, policajac ima obavezu da se predstavi, saopšti građaninu zbog čega ga legitimiše, a da pritom bude - ljubazan.

Detaljnije o ovome, kakva su prava i obaveze građana kada je u pitanju privatno obezbeđenje i kome bi i kako mogli da se žale ako su doživeli neprijatnost, možete pogledati u kratkom video-uputstvu "Južnih vesti".

​Video-prilog urađen je u sklopu projekta "Institucije u službi građana Niša" koji je podržao Grad Niš putem konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Фотограф

    14:43 // 22. 1. 2018.

    Шта тачно спада под „сумњиво понашање”, односно где је то дефинисано?

  • box

    09:17 // 28. 12. 2015.

    Ha,ha,ha...da se ljubazno policajci predstave i kazu razlog legitimisanja,to nikada necemo doziveti sa kursistima.

  • Una

    18:11 // 27. 12. 2015.

    Dali parking servis ima ovlašćenja da podiže nepropisno parkirana motorna vozila bez odluke i naloga saobraćajne policije?
    Parking servis uz asistenciju privatnog obezbeđenja podigne nepropisno parkirano vozilo, odveze, a saobraćajna policija naknadno na osnovu njihovih podtaka i fotografija sačinjava zapisnik, uz to morate i da ih čekate da dođu.
    Milim istražite, a ukoliko imate odgovor ponudite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: