Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:12, 21. 10. 2021.

| Društvo

Koalicija za slobodu medija o izveštaju EK: Ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
novine
Sloboda izražavanja u domenu "ograničenog napretka"; foto: flickr.com/Jon S

Evropska komisija objavila je Izveštaj o napretku u kom je sloboda izražavanja u Srbiji ocenjena u domenu “ograničenog napretka”. Iz Koalicije za slobodu medija smatraju da ključni problemi medijske zajednice i dalje ostaju nerešeni, a proces EU integracija usporen, pa pozivaju EK da umesto što konstatuju loše stanje, daju podršku promenama koje su moguće jedino ozbiljnim i odlučnim pristupom problemima.

Kako saopštavaju iz Koalicije za slobodu medija, ovogodišnji Izveštaj EK navodi formalne i proceduralne mere koje su do sada preduzete. Uvođenje SOS telefona za novinare, sprovođenje ograničenog seta mera iz Akcionog plana za Medijsku strategiju, formiranje dve radne grupe za praćenje strategije i bezbednost novinara i slično.

Sa druge strane, navode da se u izveštaju naglašava da formalne akcije ne donose suštinske promene na medijskoj sceni, pa je tako bezbednost novinara i dalje na niskom nivou. Verbalni napadi i govor mržnje najviših državnih zvaničnika ne prestaju, a ukupni ambijent u kom novinari rade ne doprinosi medijskim slobodama niti slobodi izražavanja - navode u svom sopštenju.

U Izveštaju se, objašnjavaju, dodatno navodi da su se članice Koalicije za slobodu medija povukle iz Vladine radne grupe za bezbednost novinara, tražeći odgovornost nadležnih institucija za one zvaničnike koji krše etički kodeks ponašanja i sa mesta najviših predstavnika vlasti vode javne kampanje protiv novinara.

Koalicija smatra da je neophodno da evropski zvaničnici u javnoj komunikaciji ne osporavaju činjenično stanje u ovoj oblasti i da jasno ukazuju na nalaze Evropske komisije, da nema suštinskog poboljšanja na polju medijskih sloboda - navode u saopštenju.

Koalicija je pozvala evropske institucije da osim što konstatuju loše stanje, da i svojim potezima daju podršku promenama koje su moguće jedino ozbiljnim i odlučnim pristupom ovim problemima.

Smatramo da smo ispunjavanjem nekih formalnih uslova još daleko od suštinskih promena, i da svako odlaganje da se otvoreno razgovara o problemima kao i guranje pod tepih istih, samo produbljava krizu u medijskoj i novinarskoj zajednici - zaključuje Koalicija.

Kako su naveli, Koalicija za slobodu medija podržava preporuke EK i ostaje na stanovištu da će se kroz učešće u institucionalnim i zakonodavnim procesima, uprkos njihovom stagniranju, i dalje boriti za poboljšanje društvenog okruženja za rad medija, kao i da će u tom procesu tražiti podršku civilnog sektora i javnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Čudesni dribling

    12:56 // 21. 10. 2021.

    Da li će EU preuzeti odgovornost za propast Srbije, podržavajući AV i ne reagujući na njegovu tiransku vladavinu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: