Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:09, 19. 5. 2023.

| Društvo

Koalicija za slobodu medija: Presuda KRIK-u je presuda slobodi izražavanja novinara

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
mediji foto aleksandar kostic
Presudom ugrožena sloboda izražavanja novinara; Ilustracija; foto: A. Kostić

Koalicija za slobodu medija izražava zabrinutost zbog prvostepene presude protiv KRIK kojom je usvojen tužbeni zahtev tužioca zbog teksta u kome su objavili da je protiv redakcije podneto više SLAPP tužbi, uključujući i onu koju su podneli rukovodioci policijske Jedinice za zaštitu svedoka.

Koalicija ističe da je ovom presudom ugrožena sloboda izražavanja novinara jer im se presudom sada ograničava izveštavanje sa procesa koji se vode protiv njih. Koalicija smatra da se ovakvom presudom država meša u slobodu izražavanja i vrši pritisak da mediji ne smeju da objave da se protiv njih vode postupci.

Ujedno, Koalicija smatra da bi ovom presudom mogao biti povređen interes javnosti jer ukoliko bi ova presuda postala pravnosnažna onda bi javnost bila uskraćena za informaciju jer je prvostepenom presudom KRIK-u naloženo da ukloni tekst.

U spornom tekstu KRIK je naveo svoj stav da se protiv njih vodi desetak tužbi, koje su SLAPP prirode, odnosno tužbe koje se podnose kako bi se na različite načine izvršio pritisak na medije. Sudija je smatrao da se radi o SLAPP tužbi navodeći u presudi da je Ustavom predviđeno da „svako ima pravo na sudsku zaštitu“.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pepe le tvor Niš

    21:01 // 19. 5. 2023.

    Sloboda medija je civilizacijska vrednost zapadne demokratije, ali ista takva vrednost je da se ne iznose neproverene vesti i saopštenja i da takvo iznošenje nije sloboda izražavanja novinara i kao takva podleže određenim zakonskim odredbama ako se neko nađe povređen takvim iznošenjem "neistine".

    • profesor

      07:50 // 20. 5. 2023.

      Pročitaj ponovo tekst da utvrdiš za šta je Krik osuđen.

    • Lanebireta

      11:58 // 20. 5. 2023.

      Kad bi procitao bar jedan tekst KRIK-a skapirao bi kakvi su profesionalci. Isti ti novinari su istrazivali Djilasovo poslovanje u medijima, suma koju znaju i vrapci na granu, Dilasovih 630 miliona je njihovo otkrice.
      Sloboda govora je civilizacijska tekovina demokratskog drustva jos od antickog doba, ma gde ono bilo na zapadu ili istoku.

  • profesor

    18:24 // 19. 5. 2023.

    treba mnogo demokratske svesti da bi se razumelo zašto je i koliko ovo opasno. Nažalost, naš narod razume tek kada u dva dana pogine 15 ljudi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: