Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 21. 7. 2010.

| Društvo

Kocić: plate u buduće redovne

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Slobodan Kocić

Svi korisnici budžetskih sredstava imaće od narednog meseca redovnija primanja i zaostale zarade biće isplaćene do kraja 2011. godine – saoštio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Leskovca, Slobodan Kocić.

Leskovačka lokalna samouprava je u ovom trenutku najveći poslodavac na jugu Srbije, jer u gradu na Veternici nema nijednog kolektiva koji zapošljava 1.200 radnika, koliko trenutno zarade prima iz budžeta.

Nažalost, u vreme velike krize koja je pogodila i leskovački kraj, plate činovnika i ostalih radnika javnih komunalnih preduzeća i ustanova u kulturi ne samo da su mesecima izuzetno skromne, nego su i neredovno, jer u pojedinim ustanovama kasne po četi, pet meseci, ali je najveći broj javnih preduzeća gde se beleži gotovo desetomesečno zakašnjenje.

- Ono što obećavam, to i ispunjavam. Ako priliv sredstava u budžet bude kao što očekujemo, svi radnici koji se finasiraju iz budžeta, pored redovnih zarada, mogu da računaju i na 30 odsto dodatka tih primanja, što je, u stvari, deo isplate zaostalih plata. Naš je zadatak da taj minus bude nadoknađen do kraja naredne godine – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

Ukupni dug lokalne samouprave svim zaposlenima je 350 miliona dinara, što je veliki teret, pogoto ako se zna da je dnevni priliv sredstava u opštinsku kasu oko 4 miliona dinara. Međutim, ovde očekuju da uskoro transfer sredstava iz Republike bude povećan sa 44 na 58 miliona, što bi umnogome popravilo stanje.

Gradonačelnik Leskovca ističe da odstupanja od potpisanog protokola sa sindikatima može biti samo u jednom slučaju: ako ponestane novca u opštinskoj kasi. U protivnom, ako bude više para, dinamika isplate zaostalih zarada biće i brža od dogovora.

Predsednica sindikata radnika zaposlenih u upravi, Gorica Zdravković, uz ocenu o nepovoljnom stanju zaposlenih u svim kolektivima čiji je osnivač lokalna samouprava, ali i u gradskim upravama, kaže da je dogovor o dinamici nadoknadi i visini nešto što je bio minimum ispod koga se nije moglo da ide u pregovore, ali da je sindikat zadovoljan, jer su posle ovoga sigurno tenzije splasnule, pošto je nezadovoljstvo zaposlenih bilo očigledno.
Zdravković, pecizira da je nadoknada zaostalih zarada u procentu predviđenim Protokolom bio minimum koji su prihvatili.


Novo veliko gradilište

Leskovački gradonačelnik najavljuje, inače, realizaciju nekoliko krupnih programa. On smatra da će narednih nedelja i meseci grad na Veternici biti veliko gradilište, možda najveće u Srbiji.

- Spremni smo da relizujemo te programe i da omogućimo svima koji žele ovde da grade da to i učine – Kocić

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: