Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:49, 30. 10. 2017.

| Društvo

Kocijančić: Protivno je principima EU da general Lazarević predaje

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
maja kocijančić
I EU se uključuje u slučaj "profesor Lazarević"; Foto: Printscreen

Imenovanje ratnog komandanta Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije i haškog osuđenika generala Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji odstupa od načela EU, ocenjuje portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić i traži da politički lideri Balkana poštuju žrtve prošlih sukoba.

Nakon što je general Vladimir Lazarević održao u četvrtak 26. oktobra prvi čas budućim srpskim oficirima na Vojnoj akademiji, reagovale su institucije Evropske unije preko portparolke EK Maje Kocijančić koja je saopštila da politički lideri moraju da prevaziđu teško nasleđe prošlosti i promovišu pomirenje na zapadnom Balkanu.

Srbija, kao zemlja kandidat, ne može odstupiti od ovih načela, dok imenovanje osuđenog ratnog zločinca kao pradavača na Vojnoj akademiji Srbije ide tačno protiv ovih principa - kazala je Kocijancič.

Evropska unija nije usamljena na Zapadu među onima koji ne odobravaju novi poziv penzionisanog ratnog komandanta srpske vojske na Kosovu tokom rata 1998-99. Neposredno posle najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će Lazarević biti predavač, svoje neslaganje iznele su i Sjedinjene Američke Države preko ambasadora Kajla Skota.

Nezamislivo je na našim vojnima akademijama da poručnik Keli, koji je vodio svoje trupe u Mi Laju i počinio masakre nad civilima, ili komandant zatvora Abu Graeb, da bilo ko od njih bude izabran da podučava američke vojnike kako se predvodi vod ili upravlja zatvorom - rekao je ranije Skot.

Ministar Vulin je ranije ocenio da su generali koji su komandovali Vojskom na Kosovu “izuzetni ljudi po svim svetskim kriterijumima i da bi ih poželela svaka Akademija”.

General Vladimir Lazerević prvi se od “generalske kosovske četvorke” predao Hagu početkom 2005. godine. Haški tribunal ga je osudio 2009. godine na 14 godina zatvora zbog komandne odgovornosti za zločine nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu. Posle odslužene ⅔ kazne vratio se u Srbiju 2015. godine, kada su ga na niškom aerodromu dočekali republički i gradski funkcioneri.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ko zna-zna

    17:19 // 31. 10. 2017.

    "Ko pred prosloscu zarvara oci, biva slep za sadasnjost."

  • zaks

    09:09 // 31. 10. 2017.

    Ko je bre ona da zabrani Generalu Lazareviću da predaje na fakultetu.Nego nek ona ima čast (ako joj dozvolimo)da prisustvuje predavanju naših heroja i nauči Spsku istoriju.

  • BATA

    08:19 // 31. 10. 2017.

    I ON i ona su istorija za naš narod.
    Budućnost su naša deca kojoj omogućiti bolji život i zaposlenje a ne da idu da rade po "belom" svetu da bi preživela i zasnovala porodicu posle školovanja.
    To treba da budu udarne teme i naslovi u svim novinama

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: