Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:13, 20. 1. 2010.

| Društvo

Kod Dinkića bez radnika

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
protest Kursumlija
Novi šatori

Delegacija radnika “Kopaonika” nije otputovala na sastanak sa ministrima Mlađanom Dinkićem i Rasimom Ljajićem.

Oni ostaju pri ranijem zahtevu da da sastanak sa predstavnicima radnika bude održan u Kuršumliji.

Umesto radnika, put Beograda su krenuli predstavnici lokalne samouprave, predsednik opštine Zoran Vučković, njegov zamenik Dejan Milošević i zastupnik državnog kapitala u “Kopaoniku” Spomenka Jakovljević, koju je imenovao Akcijski fond i koja, po rečima štrajkača, nema mandat da ih zastupa.

Predsednik štrajkačkog odbora i predsednik Upravnog odbora “Kopaonika”, koji je formiran posle raskidanja ugovora o privatizaciji, Borivoje Urošević ne vidi svrhu sastanka ako su na stolu zahtevi radnika a njihovi predstavnici nisu prisutni.

- Razgovori u Beograd su u startu osuđeni na neuspeh, jer naši predstavnici ne učestvuju u njima. Gotovo svi radnici su jedinstveni u stavu i traže da ministar Dinkić sa svojim saradnicima dođe u Kuršumliju gde bi održao sastanak sa našim predstavnicima. Posle sastanka zajedno bi izašli pred radnike i izneli šta smo se dogovorili - kaže Urošević i podseća da su predstavnici radnika već jednom bili u Beograd i nakon tadašnjeg razgovora sa predstavnicima nadležnih ministarstava zamrzli štrajk.

- Polovinom prošle godine imali smo dva sastanka u Ministarstvu ekonomije kada nam je obećana pomoć za pokretanje proizvodnje i čak smo poslali traženi akcioni plan, presek stanja i drugu dokumentaciju. Od tada niko nas nije kontaktirao, a pre nekoliko dana državni sekretar Nebojša Ćirić kaže da nam ništa nije obećano i da su naši zahtevi nerealni što je potvrdio i ministar Dinkić. Ispalo je da smo mi slagali radnike kako bi prekinuli štrajk. Zato neka gospoda dođe u Kuršumliju i ministar lično radnicima objasni šta je dogovoreno - naglašava Urošević.

Radnici, koji već jedanaesti dan drže u blokadi magistralni put Niš-Priština, ogorčeni su izjavom ministra za ekonomiju Mlađana Dinkića da oni traže plate iako ne rade i smatraju da je u pitanju čista laž.

- Dinkić se preko televizije obratio građanima Srbije slagavši da tamo dole neki radnici iz Kuršumlije traže plate a ne rade. Naš osnovni zahtev je uvek bio pokretanje proizvodnje kako bi se radnici uposlili i zaradili plate. Mi tražimo isplatu zaostalih zarada i to za period kada smo radili, i to smo prvi put tražili krajem prošle godine, kada smo shvatili da od obećanja koja smo dobili od državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije Nebojše Ćirića da ćemo dobiti pomoć za pokretanje proizvodnje, neće biti ništa. Oko pedesetak radnika i sada radi a ne prima platu. To su radnici obezbeđenja koji čuvaju državnu imovinu i nekoliko radnika u administraciji – tvrde ogorčeni radnici.

Oni ističu da političarima nije teško da u vreme izbornih kampanja obilaze Srbiju i uzduž i popreko, a kada se završe izbori uvale se u svoje fotelje i ne izlaze iz kancelarije.  

Francuzi nude saradnju

 Francuska firma "Tarnais des Panneaux" poslala je Ministarstvu ekonomije, Akcijskom fondu, preduzeću Kopaonik i predsedniku opštine Kuršumlija Zoranu Vučkoviću, pod oznakom HITNO, predlog za poslovno-tehničku saradnju.

U njemu između ostalog piše da je, nakon posete fabrici ŠIK „Kopaonik“ iz Kuršumlije koja je obavljena 03.12.2009. godine i na osnovu svih relevantnih podataka i posle izvršene analize od strane tehničkih eksperata, predsednik ove fabrike Remi Yvon izrazio spremnost i zainteresovanost za pregovaranje o započinjnju poslovno-tehničke saradnje.

On je takođe spreman da zajedno sa svojim partnerima u ovom poslu osnuje firmu u Srbiji isključivo radi poslovanja vezanog za ŠIK "Kopaonik", stoji u pismu koje je francuska firma uputila.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: