Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 23. 8. 2019.

| Društvo

Kod niškog Biroa "niče" zgrada na zelenilu, tik uz drugi objekat

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Gradilište Biro
Nova zgrada biće izgrađena i kod niškog Biroa za zapošljavanje, gde je dosad bila zelena površina; Foto: Vanja Keser

Na svega nekoliko desetina kvadrata, između kioska u blizini niške Nacionalne službe za zapošljavanje i zgrade u Ulici 9. Brigade, nedavno je počeo da se gradi objekat. Pošto će objekat biti tik uz postojeću zgradu, stanari su ogorčeni jer im se oduzima zelenilo i zaklanja pogled sa prozora i terasa.

O investitorskom urbanizmu koji je na delu u Nišu, i preti da zauzme svaki kvadrat zelenila između odavno izgrađenih zgrada, govorio je čuveni arhitekta Mihailo Medvedev, čiji je otac i napravio mnoge znamenite zgrade u Nišu. Tabla gradilište kod Biroa Investitor uredno dobio dozvolu; Foto: Vanja Keser

Najveća je šteta što se urbanistički urušava Bulevar Nemanjića koji je građen gotovo kjniški, smatraju stručnjaci. Velike zgrade nikle su i na drugim prostorima na teritoriji Opštine Medijana - centralne niške opštine, a objekat koji se gradi u blizini Biroa za zapošljavanje, takođe je izazvao zabrinutost kod građana.

Ono što najviše uznemirava komšije je što je objekat u nastajanju veoma blizu zgrade koja je napravljena pre više decenija.

Komšije iz našeg kraja su šokirane sta se radi za šaku evra. Upropastiće izgled cele ulice da bi neko malo zaradio - napisao je zabrinuti građanin.

Investitor je od nadležnog Sekretarijata za planiranje i izgradnju dobio građevinsku dozvolu, a gradi objekat koji će osim podruma i prizemlja imati i sprat - tik uz već postojeću zgradu u Ulici 9. brigade.

Zgrada gradilište Gradilište na mestu gde je doskoro bila zelena površina; Foto: Vanja Keser Prema podacima iz Katastra, parcela na kojoj se gradi je u privatnom vlasništvu investitora. Međutim, ono što je omogućilo gradnju na tom mestu, kako su i ranije pisale Južne vesti, jeste Generalni urbanistički plan Opštine Medijana, koji nije predvideo mesta za zelene površine, parkove, parkinge i ostale sadržaje na parcelama koje su predviđene za stanovanje.

Prema tom planu, parcela na kojoj je sada gradilište je predviđena za stanovanje srednje gustine naseljenosti.

Ovakvu pojavu, koja je zahvatila i Bulevar Nemanjića, stručnjaci su nazvali "investitorskim urbanizmom".

Ono što je skoro naružilo izgled ovog dela grada, smatraju građani, je i kiosk koji je postavljen preko puta, nasred trotoara. Kako su odgovorili iz Opštine, i ovaj montažni objekat postavljen je potpuno legalno, prema planu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Kapisla

    06:38 // 12. 9. 2019.

    Neka se sada javi opozicija i obeća da će sve ove vandalske zgrade i objekte sravniti sa zemljom i na njihovo mesto napraviti parkove pa će imati nove na desetine hiljada glasače!

  • Brane

    21:53 // 26. 8. 2019.

    Ne znam zašto se nepoštuju propisi! Poznato je da parcela mora biti veća od 4 ara, pod zgradom može biti 50% te površine, mora se obezbediti po jedno parking mesto za svaki stan!!! Sve su ovo meni tražili za parcelu koja je od centra grada 5 km!!!

  • Gradjanin

    20:52 // 26. 8. 2019.

    Za sta je placenja sefica gradjevinske inspekcije ako nam ovakvi objekti nicu i svako kome se cefne da nesto zida dobija dozvolu jel samo sedi da izigrava sekretaricu i grli frizider!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: