Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 6. 1. 2024.

| Društvo

Koja se jela mogu spremiti za Božić - preporuka niških đaka i nastavnika

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
IMG_20200723_153804
I đuveč kao jedan od predloga; foto: Lj. J.

Praseće pečenje, đuveč na niški način, salata od piletine i za dezert salčići - predlog su menija za božićnu trpezu koji su osmislili učenici i nastavnici niške Ugostiteljsko-turističke škole.

Nastavnici kuvarstva i praktične nastave Suzana Stevanović i Tijana Tomić zajedno sa učenicama drugog razreda Katarinom Pejić i Sofijom Milkić podelili su sa Južnim vestima recepte za jela koja bi se, po njihovom mišljenju, trebalo naći na stolu na dan Božića. Ideju za dezert - salčiće, dao je nastavnik poslastičarstva Stefan Veljković.

Evo i recepata:

Salata od pilećeg belog mesa

IMG_20201006_221636_1 Može ruska, a može i neka druga salata sa mesom; foto: Lj. J.Namirnice: 1 kilogram pilećeg belog mesa, 350 grama crnog luka, 250 grama kiselih krastavčića, 30 grama senfa, 1 muskatni oraščić, 1 gram mlevenog bibera, 2 decilitra kisele pavlake, 20 grama soli, 100 grama limuna, 1 veza peršuna lišćara,1 veza francuskog peršuna,10 listova zelene salate, 1 veza rotkvica, masline, 100 grama paradajza

Način pripreme: Kuvanu piletinu iseći na sitne žilijen trake. Crni luk oljuštiti i iseći na tanka polurebarca. Krastavce ocediti od vode i iseći na sitan žilijen. Iscediti limun, peršun oprati i sitno iseći. Piletinu, crni luk posoliti, dodati krastavčiće, biber, morski oraščić, senf, peršunovo lišće, limunov sok. Dodati kiselu pavlaku i sve izmešati.

Serviranje - Na odgovarajućoj činiji ili plitkom tanjiru formirati podlogu od zelene salate. Staviti pileću salatu formiranu u vidu kupe ili piramide. Dekorisati dresiranim rotkvicama, kriškama paradajza, maslinama i peršunom.

Đuveč na niški način sa teletinom

Namirnice: 1 kilogram teletine(možete koristiti i svinjsko meso umesto telećeg), 100 grama svinjske masti, 400 grama crnog luka, 400 grama paprike, 400 grama paradajza, 2 veze peršuna, 10 grama aleve paprike, 10 grama soli, 200 grama pirinča, 400 grama krompira, 1 kilogram plavog patlidžana

Način pripreme: U većoj zemljanoj posudi prepržite na masti iseckani crni luk, zatim dodati narezane paprike, pa na kraju paradajz. Posoliti po ukusu. Dodati seckani peršun, alevu papriku i malo vode. Kad počne da krčka dodati opran pirinač, oljušten, očišćen i narezan plavi patlidžan i krompir da se kuva. U drugoj posudi, dubljem tiganju na malo masti dinstajte meso. Kada je jelo skoro gotovo poslažite meso po površini, zalite i stavite u pećnici da se dopeče.

Služite sa salatom od belolučenih pečenih paprika. Pečene paprike oljuštiti,narezati i začiniti dodavanjem soli,naseckamog belog luka,limunovog soka ili sirćeta i poželji ulja.

Praseće pečenje

Način pripreme: 1/4 praseta se posoli, stavi u podmazani pekač, prelije malo uljem, poklopi i peče u rerni oko 2 sata dok se potpuno ne opeče.

Servira se sa salatom od kupusa ili vitaminskom salatom (osim kupusa,ide i rendana šargarepa). Začini: so, sirće i ulje. salcici foto: Ugostiteljska škola

Salčići

Potrebne namirnice: 4 žumanca, malo soli, 8 dl vode, 800 g brašna, 350 g sala (za testo), 350 g sala (za premazivanje), malo sirćeta, 400 g džema od šljive, 200 g šećera u prahu.

Način pripreme: Od brašna, vode, sala soli i sirćeta umesiti testo. Podeliti na 6 delova. Premazati 5 dela salom, složiti ih jedan na drugi, a na vrhu složiti deo koji nije premazan. Ostaviti u frižideru pola sata. Razviti testo, podeliti na 6 delova i ponoviti postupak premazivanja. Ostaviti pola sata u frižideru. Razviti testo, seći na kocke, filovati džemom od šljiva, preklopiti i peći u pećnici. Tople uvaljati u prah šećer.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan

    00:20 // 7. 1. 2024.

    Konačno nešto normalno…

  • Divno osvezenje!

    17:14 // 6. 1. 2024.

    Ovaj clanak i onaj od juce sa posnim receptima, koje su priredili ucenici ugostiteljske skole, jesu najbolji tekstovi od pocetka godine! Hvala!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: