Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 28. 2. 2024.

| Društvo

Koja su najnebezbednija javna mesta za Nišlijke - Tvrđava na prvom mestu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Tvrđava februar
U Srbiji je na svakih 10 dana ubijena jedna žena; ilustracija; foto: JV / Nikola Đukić

Više od 40% žena doživelo je neki vid nasilja na javnim mestima u Nišu, a kao najnebezbednije lokacije izdvajaju Tvrđavu, kej, podzemni prolaz, Autobusku i Železničku stanicu, pokazuje istraživanje Centra za devojke. U Srbiji je na svakih 10 dana ubijena jedna žena, a kriminološkinja Vida Vilić kaže da je problem što institucije ne reaguju dovoljno, kao i to što ne postoji krivično delo femicid.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, od 2010. godine do danas ubijeno je više od 400 žena u zemlji.

nasilje nad ženama 2 foto: JV / Tamara RadovanovićNovo istraživanje u Nišu pokazuje da je 40,7% ispitanica doživelo neki vid nasilja ili uznemiravanja na javnim mestima.

Kao najnebezbednija mesta, žene i devojke izdvojile su ulice i prolaze, a zatim gradski prevoz i autobuska stajališta i kej. Osećaju se nebezbedno i na mostovima i nadvožnjacima, u parkovima, na trgovima i šetalištima, u klubovima, taksiju, javnim toaletima, zgradama, na kupalištima i u školama.

Kada je reč o konkretnim lokacijama, najviše žena navelo je nišku Tvrđavu kao najnebezbednije mesto u gradu.

nasilje nad ženama foto: JV / Tamara RadovanovićOdmah nakon toga i kej na Nišavi, Autobusku i Železničku stanicu, podzemni prolaz, park Čair, park Svetog Save, Trg kralja Aleksandra, Trg kralja Milana i Obrenovićevu ulicu. Pominju se i Durlan, Bulevar Zorana Đinđića i Bulevar Nemanjića. Kreirana je i interaktivna mapa nebezbednih lokacija u gradu.

Čak 60% ispitanica smatra da veći broj policijskih patrola ne bi doprineo bezbednosti na javnim mestima u Nišu, uglavnom zato što nemaju poverenja u policiju.


Vilić: Policija često ne reaguje na psihičko nasilje i čeka fizičko, a tada bude kasno

Više od 20 slučajeva femicida svake godine u Srbije je nedopustivo, navodi kriminološkinja Vida Vilić. Problem vidi, između ostalog, u nedovoljnom reagovanju institucija, kao i u tome što nema zvanične statistike koja se tiče femicida, iako je to prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici veoma bitno.

Oblici nasilja nad ženama su od fizičkog, psihičkog, seksualnog, ekonomskog, pa do brutalnog nasilja koje se završava femicidom. I bebe imamo kao žrtve - kaže Vilić.

Trg kralja Milana Niš foto: JV / Tamara RadovanovićOsim toga što femicid ne postoji kao krivično delo, već spada u ubistva ili teška ubistva, policija često ne reaguje na vreme na psihološko i ekonomsko nasilje, već čeka eskalaciju.

Tu obično institucije zakažu, jer svi očekuju fizičko nasilje da bi nešto preduzeli, a to je već kasno - kaže Vilić.

Predrasuda je, dodaje dalje, da su nasilnici ljudi iz nižih slojeva društva, da su nižeg obrazovanja i da su to uglavnom mlađi ljudi.

Nasilnici su u svim starosnim grupama, u svim slojevima društva i obrazovanja. Ne postoji model po kome ćemo prepoznati nasilnika - zaključuje kriminološkinja.

Sedam dana u nedelji, 24 sata, dostupna je telefonska SOS linija koju besplatno mogu pozvati žene kojima je potrebna podrška zbog toga što su žrtve ili su bile žrtve nasilja. Broj je 0800/100-909. Na taj način žene mogu dobiti i besplatnu pravnu podršku.


Romkinje nemaju dovoljno poverenja u institucije da bi prijavile nasilje

nasilje nad zenama grafit foto aleksandar kostic foto: A. K.Direktorka Udruženja Romkinja “Osvit” Ana Saćipović kaže da je istraživanje o rasprostranjenosti nasilja prema ženama u romskoj zajednici u jugoistočnoj Srbiji pokazalo da 25% žena ima srednju stručnu spremu, što je dobar pokazatelj.

To pokazuje da se romska zajednica polako otvara ka široj društvenoj zajednici, da prihvata i usvaja nove stilove živote i da radi na obrazovanju romskih devojčica - ističe Saćipović.

Ono što je, međutim, zabrinjavajuće, jeste to što Romkinje nemaju dovoljno poverenja u rad institucija, gde prolaze kroz različite oblike diskriminacije, pa je 23% njih nezadovoljno uslugama institucija i ustanova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    17:47 // 29. 2. 2024.

    ...а,што се све капије на тврђави,ноћу не затварају?!Ко има шта,да тражи тамо,од 12х.ноћу,до 5х. ујутру?!

  • Naissus

    22:22 // 28. 2. 2024.

    "Osećaju se nebezbedno i na mostovima i nadvožnjacima, u parkovima, na trgovima i šetalištima, u klubovima, taksiju, javnim toaletima, zgradama, na kupalištima i u školama"

    A jel ima neko mesto na kome su bezbedne? Šta je bre ovo? Ispadosmo mi muškarci seksualni manijaci i serijske ubice. Kakva je bre ovo diskriminacija??

  • femicid i androcid

    19:08 // 28. 2. 2024.

    svaka medalja ima dve strane. radi ravnopravnosti ne sme se govoriti samo o femicidu, mora se govoriti i o androcidu. a i o psiholoskim sukobima i uzrocima koji dovode do femicida i androcida.
    na primer kada psihicki ubijas muskarca svaki dan i to je androcid.
    takva osoba ima smanjenu funkcionalnost na poslu, raspolozenje nije kako bi trebalo, clanovi porodice trpe ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: