Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:00, 2. 11. 2018.

| Društvo

Koje posledice ima skrivanje epidemije hepatitisa C na niškoj klinici?

Autor:J. A.Izvor:Danas, Južne vesti
klinika za nefrologiju
Građani morali da znaju da je na Klinici proglašena epidemija; foto: JV/J. C. M.

Čak četiri meseca su nadležni skrivali od građana da na niškoj Klinici za nefrologiju vlada epidemija hepatitisa C, a epidemiolog i advokati za list Danas ocenjuju da za pojavu epidemije svakako postoje propusti zdravstvenih radnika i nadležnih državnih organa koje treba ispititati, dok pacijenti mogu da tuže ako su se zarazili jer nisu na vreme upozoreni.

Tek nakon novinarskih pitanja upućenih Kliničkom centru u Nišu, održana je vanredna konferencija na kojoj je saopšteno da je epidemija hepatitisa C proglašena na Odeljenju za hemodijalizu još 27. juna.

Iako su iz Kliničkog tvrdili da time što su ćutali o epidemiji ništa nisu hteli da sakriju, kao i da situacija nije alarmantna, sagovornici Danasa ističu da je država odgovorna za ćutanje o epidemiji i pojašnjavaju koje bi to posledice moglo da ima.

Njihov sagovornik, epidemiolog Zoran Radovanović, iako o ovom slučaju zna samo ono što su pisali mediji, pojašnjava da se ova vrsta hepatitisa (HCV), čiju su epidemiju nadležni pokušali da sakriju, najčešće prenosi kroz kožu, preko zagađenih igala i instrumenata, ali izlaganjem hemodijalizi. I u najuglednijim ustanovama, dodaje, postoji rizik da se pacijent kome su otkazali bubrezi zarazi ovom vrstom hepatitisa.

U konkretnom slučaju, međutim, prilično je jasno da je zakazao bar jedan zdravstveni radnik (lekar ili medicinska sestra), jer epidemija sa 25 zaraženih bubrežnih bolesnika, lečenih u istoj prostoriji, teško može da se objasni na drugi način. S obzirom na put prenosa HCV, nije bilo neophodno obaveštavati širu javnost, ali je bilo ključno alarmirati stručnjake i preduzimati potrebne mere - pojašnjava Radovanović.

Iz KC uveravaju da epidemija jenjava, da oboleli nisu životno ugroženi i da mesec i po dana nije bilo novoobolelih. Ipak, epidemiolog Radovanović kaže da inkubacija traje 6 do 9 nedelja, ali ističe da ona može da potraje i 6 meseci, te da nije nemoguće da se javi još neki novooboleli.

Da je u situacijama poput ovih zakonska procedura jasna i da je država u obavezi da javnost obavesti da je proglašena epidemija - za Danas objašnjava advokat i stručnjak za medicinsko pravo Ljubiša Živadinović. Pravilnikom o bolničkim infekcijama je, dodaje, definisano i da nadležni moraju da izvrše nadzor, odnosno kontrolu rada.

Institut za javno zdravlje prikuplja podatke i šalje ih Ministarstvu zdravlja, oni preko inspekcijskih organa naređuju da se izvrši kontrola i onda se daje saopštenje za javnost. Očigledno da je u tom lancu izveštavanja neko zatajio, i zato informacija nije bila dostupna. Ako je epidemija, u roku od 24 sata moraju da se preduzmu mere i podnese prijava o zaraznoj bolesti - objašnjava Živadinović za Danas.

Još jedan od sagovornika ovog lista, advokat Boško Ristić, koji je bio i predsednik Upravnog odbora KC Niš, ističe da nijedna javna institucija ne sme da krije informacije od građana, pre svega kada je reč o zdravlju. Ističe i da je neophodno da se utvrdi i šta je uzrok epidemije, kada su prvi pacijenti oboleli, a kada je epidemija proglašena i da li je svaki pacijent upozoren da postoji mogućnost da se inficira. Kada odgovori na ova pitanja budu bili poznati, dodaje, znaće se i ko je odgovoran.

Moguće je da je u ovom slučaju povređeno ustavno pravo građana na obaveštenost, kao i pravo na zaštitu života i zdravlja, ukoliko su oni u ovom slučaju bili ugroženi. Svaki pacijent, takođe, ima pravo izbora u lečenju, kojem mora da prethodi saopštavanje pravih informacija, kako bi mogao da donese odluku – rekao je Ristić, naglašavajući da govori načelno, pošto nema sve informacije o slučaju.

Inače, o ovoj epidemiji na niškoj klinici oglasio se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je rako da niko od 25 pacijenata koji su dobili hepatitis C na Odeljenju za hemodijalizu u Nišu nije životno ugrožen, uverava da nema novoobolelih i da su preduzete sve potrebne mere. Niko od zaposlenih nije zaražen, kazao je Lončar, a provereni su i zamenjeni aparati na klinici.

U toku je ispitivanje da utvrdimo šta je bilo - dodao je Lončar.

Podsetimo, već 4 meseca traje epidemija virusnog hepatitisa C na Klinici za nefrologiju u Nišu, a od 270 pacijenata koji su na dijalizi, obolelo je njih 25. Građani su to saznali sa zakašnjenjem, tek kada su novinari dobili nezvanične informacije o epidemiji i to pokušali da provere od nadležnih u Kliničkom centru.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena Radosavljevic

    10:30 // 12. 11. 2018.

    Pozivam sve one koji su pretrpeli gubitak clana porodice ili prijatelja u Klinickom Centru Nis , a sumnjaju ili znaju da je greskom lekara neznanjem ili nemarnoscu doslo do smrti , da mi se jave , da reaguju ! Verujem da nas ima mnogo

  • zdravstvo na dnu

    14:17 // 6. 11. 2018.

    od tri bliska prijatelja, trojica su niškom KC zadobila teške infekcije u proteklih godinu dana. jedan je letos (odstranjena žučna kesa) zaradio hepatitis C koji je nedavno prešao u cirozu jetre, drugi ešerihiju coli, a treći pseudomonas. ne retko se desi da uđeš malo bolestan a izađeš sa mnogo težim problemom.

  • Satrapi u svim institucijama

    22:03 // 2. 11. 2018.

    Sacuvaj Boze koliko mozes da ljudi ne padaju ovima u ruke. Ako bude srece pravicemo uskoro celo drustvo i institucije iznova jer NAROD CE SE KAD TAD PROBUDITI.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: