Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 11. 9. 2019.

| Društvo

Kolege i studenti se oprostili od Maje Vukić: Pamtićemo je po stručnosti i vedrini

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Maja Vukić
"Mnogo nas je više oplemenila nego što nas je opismenila, a opismenila nas je" Foto: V. M. R.

Kao vedru, poletnu, predanu, uvek nasmejanu i upornu, kolege su opisale profesorku Departmana za srpski jezik na Filozofskom fakultetu Maju Vukić, koja je prošle nedelje iznenada preminula. Od nje su se na komemoraciji održanoj na Fakultetu oprostili i studenti.

Smrt Maje Vukić potresla je akademsku zajednicu u Nišu i šire. Nisu ravnodušni ostali ni studenti - osim što ih je opismenila, profesorka Vukić ih je, kažu, i oplemenila. Amfiteatar komemoracija Pun amfiteatar na komemoraciji; Foto.V. M. R.

Znala je za šalu, poručili su, ali je davala maksimum čak i u usputnom razgovoru, na hodniku.

Studenkinja koja je na komemoraciji govorila u ime svojih kolega, kazala je da će profesorku Vukić pamtiti po rancu na leđima i roze biciklu kojim je dolazila na Fakultet, ali da neće zaboraviti ni priloške odredbe.

Pamtićemo vedrinu sa kojom ulazi u amfiteatar i kaže: "Kome ja zapamtim ime, taj se ne provede dobro, izlazi na tablu svaki čas". Pamtićemo savet da je bolje da "žvrljamo" nego da "švrljamo" i da nađemo životne saputnike pre kraja studija, jer će kriterijumi da nam skoče kada diplomiramo.

Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović podsetila je kolege da je Maja Vukić "išla žurno da prestigne sudbinu i završi što više poslova".

Svi govornici složili su se da je Vukićeva bila veliki stručnjak.

Nama kolegama uvek je problem u stručnim nedoumicama presecalo njeno mišljenje. Verovali smo da je baš tako kako ona kaže. Sebi i drugima poricali smo vrhunsko znanje, u Maju smo svi verovali. Njeno poznavanje pravopisa, sintakse, struke, u njeno mišljenje. Ostali smo bez jednog od najvećih strunjaka među nama - rekla je profesorka Jordana Marković.

Komemoracija Maja Vukić "Oprosti nam što ne ličimo na tebe" Foto: V. M. R. Saradnje sa njom prisetila se i Ivana Mitić, koja joj je bila asistent od 2015. godine.

Uvek sam znala da je borbena, odvažna, stroga i pravična. Priznajem, to me je plašilo. Ali verujte mi, Maja nije dozvolila da dugo osećam taj strah. Posle prvih mojih vežbi, rekla mi je "Ikac, hajde olabavi malo. Izgledaš kao da ćeš ih streljati ako nešto ne znaju" - rekla je Ivana Mitić.

Na komemoraciji su govorile i upravnica Departmana za srpski jezik Mirjana Ilić i upravnica Departmana za srpsku i komparativnu književnost Danijela Kostadinović.

Inače, i Južne vesti sarađivale su sa Majom Vukić, koja je uvek bila tu da reši pravopisne i jezičke nedoumice.

Dr Maja Vukić rođena je u Zaječaru 14. maja 1973. godine. Osnovne akademske studije završila je 1997. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu. Radila je u Ekonomskoj školi u Nišu, a od 1998. godine na Filozofskom fakultetu.

Magistarske studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorat je odbranila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U zvanje docenta na Filozofskom fakultetu u Nišu izabrana je 2015. godine.

Školske 1999/2000. bila je lektor za srpski jezik na Univerzitetu "Sv. Kiril i Metodij" u Velikom Trnovu, u Republici Bugarskoj.

Objavila je veliki broj naučnih radova u domaćim i stranim časopisima i zbornicima. Koautorka je udžbenika za srpski jezik za osnovnu školu. Učestvovala je na brojnim naučnim konferencijama u zemlji i inostranstvu.

Od 2016. godine bila je upravnica Centra za srpski kao strani i nematernji jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Preminula je 4. septembra 2019. u 47. godini života.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Блаже Дорић

    00:01 // 12. 9. 2019.

    И ако сам тако далеко од родни крај увек плачем за мој Српски народ питам се Зашто тако млади умирају када знам да је овде 75 година просечни живот човека могу да изразим моје саучешћа свима

    • Ivan

      03:47 // 13. 9. 2019.

      Placi. Ja sam ga prezalio. Nije vise moj narod. Generacijama ne mogu da naprave normalnu drzavu. Narod pravi drzavu. Srpski narod je u tom poslu duboko promasio cilj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: