Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 27. 12. 2017.

| Društvo

Kolekcionar iz Rutevca kraj Aleksinca čuvar istorije

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

Muzej u Rutevcu

Još od ranog detinjstva Saša Ristić iz sela Rutevac bavi se kolekcionarstvom, a praistorijsko blago drevnog naselja Preasidium Pompei, antiku, militariju, stari novac i još mnogo toga čuva u svojoj kući koja je nalik muzeju.

Saša navodi da je još sa deset godina prvi put zavirio u babin orman i tamo pronašao staru paru, a od tada ima neskrivenu želju da stare predmete zaštiti od zaborava i sačuva za generacije koje dolaze.

U njegovoj kući nalazi se top iz oslobodilačkih ratova, rampa iz doba Cara Konstantina, činija stara preko 6 hiljada godina, ali i portreti Slobodana Miloševića sa Gazimestana i jedna bakarna ploča sa samita nesvrstanih koju je pronašao na otpadu.

Ja nemam dece, pa ću verovatno deo svoje kolekcije, kada za to dođe vreme ostaviti u legat muzeju, a od nečega obezbediti uslove za starost. Danas je, između ostalog, starina način za zaradu - navodi Saša i napominje da je njegov motiv ipak onaj da stare predmete spasi od propadanja.

Nedaleko od njegove kuće, nalazi se i škola, ali kako kaže, nastavnici nemaju interesovanja da decu na konkretnim primerima uče istoriji. Naiđe, tu i tamo, po neka radoznala dečija duša, a on se potrudi da kaže kakvo blago krije aleksinački kraj.

Zbog čega se odlučio da skuplja samo starine sa prostora na kom je rođen, pogledajte u video prilogu.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Aleksinac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: