Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 17. 6. 2015.

| Društvo

Komarci, žabe i zmije prete, a rešenja nema

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
naslovna
Kanal skriva komarce, žabe i zmije; foto: JV

Stanovnicima Ulice Vladimira Milića u niškom naselju Brzi Brod topli dani ne donose osmeh, već probleme jer je kanal kroz koji otiče Suvodolski potok zapušen, a u vodi koja je ustajala, na samo nekoliko metara od kuća, žive komarci, žabe i zmije.

slika3 Nadležni kažu da rešenja trenutno nema; foto: JVIako im je najveća muka poslednjih godina neasfaltirana ulica puna rupa, na proleće i u leto, kako sami kažu, primat preuzima kanal koji se napuni vodom.

Ideja je da voda otiče kroz kanal, ali ona se zadržava u dužini od 200 metara, a svaka veća kiša poveća njen nivo. Noću krekeću žabe kao da živimo pored bare, od komaraca ne možemo da sedimo ispred kuća, a pojavile su se i zmije - pričaju meštani u glas.

Kažu da je ranije kanal bio protočan i da se voda nije zadržavala, ali nakon velikih poplava 2013. godine, kada je dobar deo naselja bio pod vodom, situacija se promenila.

Naime, radnici i mehanizacija gradskih preduzeća su tada pročistili kanal, ali meštani kažu da je načinjena veća šteta, nego korist.

Pročistili su samo 300 metara i stali. A i to što su očistili, uradili su nestručno pa se sada voda sakuplja umesto da otiče - kažu meštani.

slika2 Izlokane ulice više nisu primarni problem; foto: JVIako su se meštani obraćali svima u gradu, ali i nadležnima u Ministarstvu građevinarstva, iako je plan za izmeštanje kanala urađen, kako kaže većnik Žarko Ranković, stanovnici ovog dela Brzog Broda neće se skoro rešiti kanala koji im stvara probleme.

Ne postoji rešenje u ovom trenutku, jer je za to potrebno mnogo para, a Grad ih nema. Jedino da se konkuriše kod pretpristupnih fondova Evropske unije zajednički sa “Erozijom” ili “Srbijavodama” - kaže Ranković.

Niški Vodovod je, potvrđuje većnik, nacrtao novu trasu kanala, ali postoji mogućnost da on ugrozi izvorište Medijana.

To znači da dno kanala mora da bude betonirano i to značajno poskupljuje troškove. U ovom trenutku nema rešenja - naglašava većnik.

slika4 Meštani Brzog Broda na asfaltiranje ulice čekaju skoro 20 godina; foto: JVPojedini meštani su dobili i rešenja da sruše male mostove preko kanala koji vode do njihovih kuća, kako bi voda mogla nesmetano da otiče, ali je nakon njihove intervencije, kažu, to privremeno stopirano.

U ovom delu Brzog Broda živi 362 stanovnika, među kojima i tridesetak dece. Ima i 6 privatnih radnji.

Stariji meštani kažu da se za izmeštanje kanala i asfaltiranje ulice duge 660 metara bore od 1998. godne, a kako stvari stoje, borba će morati da potraje još koju godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Права слика

    15:51 // 17. 6. 2015.

    Ништа чудно с обзиром да нам је град постао једна велика жабокречина !

  • Maca

    09:50 // 17. 6. 2015.

    Ko je zapusio kanal pa nisu oni sa Bubnja, znaci oni iz SDola i BBroda pa neka se organizuju i neka ociste.Kako se ponasaju prema prirodi tako im ona i vraca.Rastvoriti karanfilic u vodi naprskati se

    • Macan

      16:30 // 17. 6. 2015.

      Tako je Maco,mene bi bilo sramota da mi je ispred kuce dzungla,a da ne pricam o djubretu koje bacaju u kanal i to sebi ispred nosa.Treba ostaviti tako,pa kad nadodje voda shvatice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: