Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 27. 2. 2018.

| Društvo

Kombinovanom metodom niški lekari ženi spasili život nakon moždanog udara

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti
operacija mozdani udar
Brzom i zajedničkom intervencijom spasili život; foto: KC Niš

Nakon što je magnetnom rezonancom utvrđeno da pacijentkinja doživljava moždani udar, tim neurologa i radiologa niškog Kliničkog centra prošle nedelje je uspešno po prvi put u ovoj ustanovi kombinovao dve procedure - direktno “usisavanje” tromba vakuumom i ugradnju karotidnog stenta.

Nakon ove intervencije pacijentkinji je urađen kontrolni pregled koji je potvrdio da je ova procedura uspešno obavljena i da bi oporavak trebalo da bude potpuno uspešan.

U niškom Kliničkom centru ističu da je reč o revolucionarnoj metodi i ogromnom pomaku u spasavanju životu osoba koje dožive možani udar.

Prema rečima specijalista, takozvani “šlog” prati visoka stopa smrtnosti, pa su rana i precizna dijagnostika, kao i stručnost lekara, jedan od najbitnijih preduslova za odabir terapije i načina lečenja.

Niški lekari prvo su 65-godišnjoj pacijentkinji spasili moždano tkivo koje izumire zbog ugrušaka u krvnim sudovima, i to sistemom “Penumbru” koji se na Klinici za neurologiju uspešno primenjuju poslednje četiri godine. operacija mozdani udar Slike pre (gore) i posle (dole) intervencije; foto: KC Niš

Raniji stavovi ukazivali su da je za uspeh terapije ključno vreme, odnosno da se povoljan terapijski ishod može očekivati uglavnom kod bolesnika koji su tretirani unutar 6 sati od početka simptoma, međutim sada smo pokazali da i u vremenskom okviru od 12 sati možemo spasiti moždano tkivo. Osim što je to bila osma „Penumbra“ naših neurologa, ona je uspešno kombinovana sa stentiranjem moždanog krvnog suda, istakla je prof. dr Miroslava Živković, direktorka Klinike za neurologiju.

Kako su pojasnili neurolozi, ovo je jednostavna i brza tehnika vakuum aspiracije tromba kod zapušenja velikih krvnih sudova u mozgu. Zatim je pacijentkinji ugrađen stent na delu karotidne moždane arterije.

Ovo je samo dokaz da sada imamo mnogo bolje uslove za rad, jer smo prvenstveno bili svi na jednom mestu, a uz pomoć najsavremenije dijagnostičke aparature koju imamo sada u novom Centru za radiologiju, uradili smo revolucionarnu stvar, jer smo u najmanjem vremenskom okviru kombinovali dve procedure, koje su uradile dva tima lekara i postigli uspeh - navodi prof. dr Dragan Stojanov, direktor Centra za radiologiju.

Ovu kombinovanu intervenciju zajednički je uradio tim specijalista sa neurologije, koji su činili dr Vuk Milošević i dr Nikola Vukašinović, i tim sa radiologije, koji čine dr Lazar Lazović i dr Aleksandra Aracki Trenkić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    11:04 // 28. 2. 2018.

    Pa i neka bude "samoreklamerstvo".. Ali, ljudi su odradili (svoj) posao kako treba, ženi spasili život ili funkcionalnost.. Sve je to tačno (najviše na njenu radost, pa pitajte nju kada se opravi).. Zašto moramo da (uvek) budemo ti, koji ćemo da nalazimo mane, kritikujemo i "kočimo uzbrdo"??

  • Vlada

    09:45 // 28. 2. 2018.

    Jeste da se primenjuje svuda u svetu! I jeste vest da je krenulo da se primenjuje i kod nas.
    Veliki pozdrav za čitav tim lekara a posebno za doktora Vuka Miloševića koji je jedan od najboljih mladih neurologa!

  • Marija

    22:16 // 27. 2. 2018.

    Bravo za čitav tim lekara, posebno za doktora Vukašinovića, on je pravi stručnjak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: